начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Запис на заповед-дялов капитал?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запис на заповед-дялов капитал?

Мнениеот Лара » 27 Фев 2005, 10:19

По ред причини се налага да остана да работя във фирмата си, но да се откажа от съдружие и дялов капитал. Като обезщетение, Съдружникът ми предлага да взема лек автомобил Ситроен, който е лизингов и е собственост на Автомотор Корпорация. Фирмата, в която работя има договор за две годишно изплащане на автомобила. Като стойност, той е равностоен на дяловия ми капитал и аз нямам нищо против. Както споменах автомобилът все още се изплаща-остават 20000 лв. Адвокатът на Съдружника ми, казва, че може да се направи запис на заповед в моя полза, в която Съдружникът ми поема ангажимент да изплати лизинга и автокаското и след пълното изплащане на автомобила, собствеността да се прехвърли на мен. В случай, че не спазва ангажиментите си бих могла да си търся правата по съдебен ред.
Как мога да разбера дали това е истина? Защото аз попитах друг адвокат и той ми каза, че това не е възможно. Не зная на кого да вярвам. Ще бъда благодарна ако ми отговорите или ако ме насочите да получа платен компетентен съвет.
Лара

Re: Запис на заповед-дялов капитал?

Мнениеот донна2 » 27 Фев 2005, 11:15

За въпросният автомобил сключете един договор , с който договор фирмата, в която работите поема задължението да ви прехвърли автомобила след като го изплати и след като лизингодателя сключи с нея д-р за покупко продажба ,като в договора изрично се запише ,че това ще е в замяна на вашият дялов капитал.
Желателно е тоя д-р да е със нотариална заверка на подписите .

Договорът за лизинг както разбирам е между юридическото лице /"фирмата"/
в която работите и лизингодателя/в договора за лизинг има ли клауза за прехвърляне на автомобила след изплащането му/.
донна2

Мнениеот Лара » 27 Фев 2005, 12:44

Да точно така. Фирмата, в която работя е сключила лизингов договор с Автомотор Корпорация за Ситроен Ксара, като в договора изрично е записано, че след изплащането собствеността се прехвърля на фирмата, в която работя.
Благодаря Ви много. Ако това което ми казвате е сигурно, значи няма причина да не приема предложението.
Лара

Мнениеот донна2 » 27 Фев 2005, 14:09

Но съм ви написала да сключите договор ,където всичко това да е ясно написано и желателно е да е с нотариална заверка.
Идете при колегата да ви оформи нещата .
донна2

Мнениеот Лара » 27 Фев 2005, 16:54

Притеснението ми идва единствено от следния факт. Моят дял от Уставния капитал е 20% от 16000 лв. За да бъде всичко коректно би било редно да се повдигне Уставния капитал с капитализираните печалби за 5-годишната дейност на фирмата 110 000 лв. Те сега стоят в баланса като резерв. Обаче ако се повдигне Уставния капитал си чисто самоубиство ако фирмата тръгне на зле. А тя в момента наистина не е добре. Той ме отстрани принудително от управлението на фирмата и докато чакаме срока по търговски закон тя отиде на зле . Затова постигаме някакво споразумение аз да взема Ксарата, като дяловото ми участие се повдига без съдебно решение на база споразумение. Дано да няма някаква уловка.донна2 написа:

> Но съм ви написала да сключите договор ,където всичко това да е
> ясно написано и желателно е да е с нотариална заверка.
> Идете при колегата да ви оформи нещата .
Лара

Мнениеот "." » 27 Фев 2005, 17:06

След като има пари, защо ви предлагат този вариант с автомобила, който никак не е сигурен за вас? Вземете си парите, за какво ви е тази нова кола, която влече със себе си големи разходи!
"."

Мнениеот донна2 » 27 Фев 2005, 17:12

Е това не бяхте го написали ,както и че си нямате доверие ,ако дружеството и сега е зле докато се изплати автомобила и докато го прехвърлят на вас никой не може да прогнозира какво ще се случи , може да бъде обявено в несъстоятелност ,може да се отиде на вариант ликвидация ,а току виж щом лизингодателя им го прехвърли някой кредитор да го запорира .
Имуществените последици се уреждат въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването на участието ви /това май не е направено /
Разбира се това което ви написах по-горе може и да не се случи ,но защо не си вземете сега и веднага дяла в пари .
донна2

Мнениеот "." » 27 Фев 2005, 17:13

Освен това, след като фирмата върви на зле, как съдружникът ви ще си покрива вноските по лизинга? Аз мисля, че от това споразумение ще сте потърпевшата вие. Затова не мисля, че е удачно да приемете предложението.
"."

Нотариално заверен договор Ви върши повече работа

Мнениеот Ant » 27 Фев 2005, 17:29

Мисля, че нотариално заверен договор, съставен правилно ще Ви свърши повече работа, както и ще даде възможност за обстойно съпоставяне на задълженията на съдружника Ви, както и - на динамиката на отношенията Ви.
Струва няколко лева повече - за заверката и няколко лева повече - за да го състави колега. (не - нотариуса!)
Ant

Оценете делът си към настоящия момент, заедно с резервите

Мнениеот Ant » 27 Фев 2005, 17:35

Според мен - преборете се, оценката на Вашите дялове/акции да бъдат оценени по по-благоприятния начин-, заедно с резервите.
Нали , имате принос и за тях?
Разликата в цената - по-добре уредете веднага или по друг бърз способ.
Делите БИЗНЕС, а не - просто встъпителни вноски..
Нали разбирате - това включва търговски марки, пазарен дял и ред други, предполагам, неописани в книгите предимства и права оценими в пари..
Ant

вероятно - налични няма

Мнениеот Ant » 27 Фев 2005, 17:41

Темата се разширява.
Защитата на такъв интерес обхваща, според мен и съдебен контрол върху решения на управителен орган, доколкото изглежда, съдружниците имат крайно противоположни управленски идеи, а от това определено е пострадал бизнесът.
Вероятно , не са единодушни и по въпроса - кой от съдружниците или органите има пряка отговорност за лошото състояние.
Бих посъветвал Лара, да изложи повече и да се обърне към колега, не само по заглавната тема(за ЗЗ).
Ant

Мнениеот enigma » 27 Фев 2005, 22:16

А това за ЗЗ със задължение в него да изплаща вноските по лизинига е чиста проба глупост, ако сте разбрали правилно какво Ви е обяснявал колегата. ЗЗ може да бъде по закон само за сума пари, която се изплаща на Вас и не подлежи на никакви условия.

Ако сте съгласни на номера с лизинга обаче, и колата покрива материалния Ви интерес, то можете паралелно да поискате отделно ЗЗ за сумата по лизинга, която да е платима обаче лично на Вас, но в този случай е задължитетелно да се даде и обезпечение по ЗЗ.
enigma

Мнениеот Лара » 28 Фев 2005, 20:45

Много съм Ви благодарна на всичките. Като чета съветите Ви, май ще направя голяма грешка ако приема колата. Още повече, че на генералното пълномощно от Автомотор Корпорация пише, че фирмата упълномощава свои служители да управляват МПС. Аз нямам книжка, само синът ми и съпругът ми, които не са служители на фирмата и не ми се мисли какво би могло да се случи. Правя годишно приключване, защото съм гл. счетоводител на фирмата и много ми е трудно да взема решение защото съм доста натоварена.
Мисля си, че в момента в който той ме отстрани от фирмата като съдружник и управител/защото сме заедно и поотделно/ той би могъл да прехвърли фирмата на дъщеря си и аз сигурно нищо не бих могла да направя с някакъв си запис на заповед.
Още веднъж, горещо Ви благодаря. Вероятно ще се наложи пак да се обадя за адрес или телефон след като направя отчета, за консултация на място.
Лара

Мнениеот "." » 28 Фев 2005, 21:30

Дали са искали да ви "преметнат" ще разберете по реакцията на съдружника Ви, когато откажете предложението му за автомобила и поискате да си уредите въпроса по нормалния начин на прекратяване на съдружието.
Препоръчвам преди да говорите със съдружника си обаче Ви препоръчвам да се обърнете към юрист за да получите професионална помощ и напътствия.
Успех!:)
"."

Запис на заповед

Мнениеот Стефан Богданов » 20 Мар 2005, 13:29

Наследих имот в центъра от покойна леля, но заедно с него и некоректни наематели. Договорът, който им не беше нотариално заверен изтече и аз им пратих нотариално заверена покана за напускане. Те бяха много притеснени и шокирани, помолиха за отсрочка от месец и понеже ги съжалих, което беше грешката ми, ги оставих даже два и половина. Естествено за отплата те напуснаха внезапно, без да се обадят и да си платят наема. Проблемът не е в това, а че оставиха неплатени сметки и то в доста голям размер. В момента информацията с която разполагам е личните им данни и местоработата на съпругата. Те не отричат дълга си, но според думите им нямат пари да го върнат. Чудя се дали да не им бръча запис на заповед и да изискам от тях да ми върнат парите разсрочено. Знам че проблемът е доста тривиален и по думите на много приятели съм пил студена водица, но все пак изхождам от мъдрите думи че зад всеки проблем се крие пропусната нова възможност ! PS.
четох в вестник "Нощен труд" от 17-18.03 2005г., че жена влязла в сливенския затвор заради поредното неявяване на дело, заведено от нейна приятелка за откраднани 100 долара. Понеже ми дължат доста по-голяма сума се чудя как да си я върна. Ще бъда много блатодарен за съвет.
Стефан Богданов

Назад към Търговско право