начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

казус по ТП за икономисти

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

казус по ТП за икономисти

Мнениеот казус » 02 Юли 2004, 01:22

Вижте какъв казус по ТП ми попадна. Същият е даден на изпит в икономическия за икономическите специалности. Какво мислите Вие по зададените въпроси?

Текста на казуса ми го изпратиха в този вид - публикувам го абсолютно нередактиран:

КАЗУС
Лицето А.В. е търговски посредник. Той сключва договор за търговско посредничество с В.С. В хода на делото се установява, че търговския посредник в изпълнение на договора за търговско посредничество действа активно за приключване на бартерните сделки, страна по които е В.С. Посредникът е посредничил при осигуряване на стоки, спедиторки услуги по насрещен внос и износ на стоки по бартерните сделки.
Търговският посредник обаче не е водил търговски дневник за отчитане на извършените от него действия съгласно Търговския закон. Затова по делото се назначава вещо лице, което установява наличие на финансови резултати, като изпълнение на договора за търговско посредничество.
Възползвайки се от липсата на търговски дневник, В.С. отказва да заплати възнаграждението на търговския посредник.

Въпроси:
1. Посочете какви нормативни източници ще използвате! (Конституция и ТЗ- бел.)
2. Очертайте и посочете кои лица са търговци и кои не са търговци по смисъла на ТЗ.
3. Очертайте правния статут на търговския посредник и го отграничете от търговския пълномощник, прокуриста и търговския представител.
4. Очертайте правната характеристика на търговските сделки
5. Посочете видовете търговски сделки
6. В рамките на какво дело ще се движи посочения процес
7. Дължи ли се възнаграждение на търговския посредник в процесния случай? (според ТЗ- бел.)
8. Решете спора (лично мнение- бел.)
казус

Re: казус по ТП за икономисти

Мнениеот Ляляляляля » 02 Юли 2004, 13:23

На мен ми дадоха дори да го решавам за една икономистка. :-Р
Ляляляляля

Назад към Търговско право