начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Клаузата - неразделна част от настоящия договор?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Клаузата - неразделна част от настоящия договор?

Мнениеот lili115 » 08 Сеп 2019, 00:07

Здравейте,

В ипотечния ми договор за заем има една клауза сложена от банката, която гласи:
, „… Условията по програма (включената задължителна лична застраховка) представляват неразделна част от настоящия договор. …“
И сега изглежда по вина на банката, е възможно да се получи нищожност на задължителната ми застраховка.

Какво ще стане според тая клауза, може ли договора ми за заема да стане и той нищожен? Той може да се развали поради нови факти и обстоятелства, които не са ми ги представили в момента на сключване на договорите (банковия и застрахователния) и въз основа на това аз тогава да не съм взимал парите.

И да речем, че аз по моя вина разваля застрахователния договор, какво може да направи банката въз основа на тая клауза, може ли да развали договора и да ми иска предсрочно цялата лихва?
Питам и за обратния вариант, понеже нали има клауза за равнопоставеност на клаузите и ако банката ще може по моя вина да направи нещо според тая клауза, то и аз да мога реципрочното да направя.
Ще ми е интересно да прочета и от съдебната практика нещо свързано с тази клауза, която я гледам, че доста често се среща в договорите.

Благодаря предварително!
lili115
Потребител

Назад към Ипотека