начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Покупко-продажба на имот със законна ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупко-продажба на имот със законна ипотека

Мнениеот ferdelans » 25 Окт 2024, 15:49

Здравейте,

Предстои ми сделка за закупуване на имот с ипотечен кредит. Имам следните два въпроса:

1. Възможно ли е сумата, посочена при сделката при нотариус, да е по-ниска от отпуснатия ипотечен кредит?
2. При тип сделка "законна ипотека", дължи ли се местен данък/данък придобито имущество, който значително увеличава разходите?

Благодаря!
ferdelans
Нов потребител

Re: Покупко-продажба на имот със законна ипотека

Мнениеот guest1 » 25 Окт 2024, 17:27

Здравейте.
Хайде малко да променим тещага.
ferdelans написа:Предстои ми сделка за закупуване на имот с ипотечен кредит.

Вие искате да Ви бъде отпуснат целеви кредит, да закупуване на недвижим имот. Кредита ще бъде обезпечен с вписана тежест - ипотека.
Много е вероятно банката да иска самоучастие - да не отпусне цялата сума.
ferdelans написа:1. Възможно ли е сумата, посочена при сделката при нотариус, да е по-ниска от отпуснатия ипотечен кредит?

Възможно е, но ... Вие каква сума ще поискате?
Едва ли банка ще кредитира покупка на имот, със сума по-висока от стойността му.
ferdelans написа:2. При тип сделка "законна ипотека", дължи ли се местен данък/данък придобито имущество, който значително увеличава разходите?

Да. Размерът зависи от конкретната община. Има и други такси.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Окт 2024, 18:19

guest1 написа:
ferdelans написа:2. При тип сделка "законна ипотека", дължи ли се местен данък/данък придобито имущество, който значително увеличава разходите?

Да. Размерът зависи от конкретната община. Има и други такси.

Това не е вярно. При учредяване на ипотека /независимо дали е договорна или законна/ местен данък не се дължи. Такъв се дължи само за сделката по покупко-продажба, но въпросът на питащия касае само ипотеката.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 25 Окт 2024, 19:15

kalahan2008 написа:Това не е вярно. При учредяване на ипотека /независимо дали е договорна или законна/ местен данък не се дължи. Такъв се дължи само за сделката по покупко-продажба, но въпросът на питащия касае само ипотеката.

Ако разделим нещата - заем, ипотека и сделката (покупко-продажба) - тогава съм съгласен.
Но тези неща .... не са ли свързани? Без заем няма сделка, без залога няма заем, а без сделката - няма нужда от заема.

guest1
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 29 Окт 2024, 20:42

guest1 написа:Ако разделим нещата - заем, ипотека и сделката (покупко-продажба) - тогава съм съгласен.
Но тези неща .... не са ли свързани? Без заем няма сделка, без залога няма заем, а без сделката - няма нужда от заема.

Като цяло се касае за различни и отделни сделки (покупко-продажба и ипотека). Ипотеката е възможно да следва покупко-продажбата и да е свързана с нея, когато се учредява върху новопридобития имот, но е възможно и да не е. Например възможно е кредитът за закупуване на имота да бъде обезпечен с друг имот, а не със закупувания.

Така или иначе въпросът беше зададен ясно - дължи ли се местен данък при учредяване на ипотека. Няма въпрос за дължимост на местния данък при покупка - вероятно питащият е наясно с този въпрос.

Разбирам, че отговаряте "ангро", без да мислите много и без да поемате отговорност за думите си, но пък и аз имам право да Ви правя забележка за неточния изказ, както Вие самият постоянно се заяждате с другите участници във форума. Ако имате доблест, можете да си признаете грешката. Но мисля, че това е твърде непознато понятие за Вас.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 29 Окт 2024, 22:03

kalahan2008 написа:Като цяло се касае за различни и отделни сделки (покупко-продажба и ипотека). Ипотеката е възможно да следва покупко-продажбата и да е свързана с нея, когато се учредява върху новопридобития имот, но е възможно и да не е. Например възможно е кредитът за закупуване на имота да бъде обезпечен с друг имот, а не със закупувания.

Така или иначе въпросът беше зададен ясно - дължи ли се местен данък при учредяване на ипотека. Няма въпрос за дължимост на местния данък при покупка - вероятно питащият е наясно с този въпрос.

Разбирам, че отговаряте "ангро", без да мислите много и без да поемате отговорност за думите си, но пък и аз имам право да Ви правя забележка за неточния изказ, както Вие самият постоянно се заяждате с другите участници във форума. Ако имате доблест, можете да си признаете грешката. Но мисля, че това е твърде непознато понятие за Вас.

За да спите спокойно, ще кажа - че сме говорили за различни неща!
Колкото до (не)точните изкази - това са мнения, не експертизи и становища - дадени под клетва!

guest1
Активен потребител

Назад към Ипотека