начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

искова молба от Топлофикация

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

искова молба от Топлофикация

Мнениеот klarbis » 24 Ное 2023, 00:57

Здравейте, след като от Топлофикация София ми казаха, че има заведено дело за стари задължения( аз съм пълномощник на възрастна жена,която не е плащала дълго време), проверих в сайта на СРС и по номера на делото излезе, че е издадено разпореждане от 09.11.2023 да се изпрати препис от исковата молба на ответника, и той има 1месечен срок да отговори. Към момента нищо не е пристигнало....Тъй като имаме готовност да платим всички задължения без разсрочване,въпросът ми е - трябва ли да се чака получаването на въпросният препис, или може директно да се плати всичко в Топлофикация и така да приключи всичко?
klarbis
Нов потребител

Re: искова молба от Топлофикация

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Ное 2023, 05:50

Платете, защото ще начислят и допълнително някакви разноски, няма проблем. Ще трябва да се внесе и в съда - че сте платили. Да се иска, прекратяване на делото заради плащането.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 27 Ное 2023, 10:47

ivan_lawyer написа:Платете, защото ще начислят и допълнително някакви разноски, няма проблем. Ще трябва да се внесе и в съда - че сте платили. Да се иска, прекратяване на делото заради плащането.

Плащането, извършено след завеждане на иска, не освобождава ответника от плащането на разноски, защото е дал повод за завеждане на иска, дори и да признае иска. Единствено ще му спести разноските за съдебно-техническа и съдебно-счетоводна експертиза, които наистина не са малко (по 300 лв. всяка).
Прекратяване на делото не може да се иска, ако задължението е погасено в хода на процеса, а единствено отхвърляне на иска.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 27 Ное 2023, 17:07

kalahan2008 написа:Плащането, извършено след завеждане на иска, не освобождава ответника от плащането на разноски, защото е дал повод за завеждане на иска, дори и да признае иска. Единствено ще му спести разноските за съдебно-техническа и съдебно-счетоводна експертиза, които наистина не са малко (по 300 лв. всяка).
Прекратяване на делото не може да се иска, ако задължението е погасено в хода на процеса, а единствено отхвърляне на иска.

Само да добавя - ако мине с 300 лева на експертиза, ще трябва да черпи!
И в поредната Наредба за … вещите лица си стои текста
Чл. 24. (1) За всеки действително отработен час се заплаща възнаграждение в размер 3 % от установената минимална работна заплата за страната към датата на възлагане на експертизата.
(2) Броят на действително отработените часове се установява от справка-декларация съгласно приложение № 2 или от сметката по чл. 23, ал. 3.

Тоест - при минимална заплата от 780 лева, на час се получава 23 лева и 40 стотинки.
Дали ВЛ ще се вмести в 12 часа?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 27 Ное 2023, 21:20

Глупости, съдът винаги дава на вещите лица по 300 лв., не смее да иска повече от Топлофикация, особено когато става дума за дела за по 200-300 лв. Дори някои съдии определят депозит по 250 лв. Вещите лица са доволни, защото са пенсионери и са на "хранилка" в съда, докарват си добри допълнителни пари за стандартни експертизи.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 27 Ное 2023, 21:37

kalahan2008 написа:Глупости, съдът винаги дава на вещите лица по 300 лв., не смее да иска повече от Топлофикация, особено когато става дума за дела за по 200-300 лв. Дори някои съдии определят депозит по 250 лв. Вещите лица са доволни, защото са пенсионери и са на "хранилка" в съда, докарват си добри допълнителни пари за стандартни експертизи.

Вярваш ли си?

guest1
Активен потребител

Мнениеот bvoykov » 27 Ное 2023, 21:54

А Вие доколко си вярвате, г-н glist1, че паразитирате на мненията на колеги, които не само имат задълбочени теоретични правни познания в ПЪТИ повече от "Вашите", но и практически опит, какъвто Вие очевидно нямате (аз защо ли ти говоря на "вие", това е уважително местоимение, ти не заслужаваш уважение, най-малкото защото такова не демонстрираш към никого). Излез навънка, посети някое съдебно заседание (съдебните заседания са публични, освен ако не се разглеждат при закрити врати), виж как стоят нещата и си прави изводите, вместо да даваш акъл в интернет форум. И не се пробвай да ме трогнеш с някакъв последващ злостен коментар, аз с всякаква паплач се занимавам всеки ден, нападки и тем подобни е невъзможно да ме афектират, свикнал съм им.
bvoykov
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Ное 2023, 22:02

Ако ти искат експертизи - казваш, че не оспорваш нито размер, нито качество на услугата, а имаш други основания.

Повечето хора правят възражения срещу Топл-я, за да печелят време. Реално няма как да спечелиш дело, освен ако не е погасено по давност, проблем със собствеността, грешка при избор на наследник, пак може и други случаи има.

Самите експертизи са във връзка с искане на Топл-я, така че не са задължителни.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 27 Ное 2023, 22:36

bvoykov написа:... аз защо ли ти говоря на "вие", това е уважително местоимение ....

Защото в английския „you“ означава както „ти“ (1 л., ед. ч.“, така и „вие“ (2 л., мн. ч.)!

guest1
Активен потребител

Назад към Административно право