начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Маловажен случай по ЗДвП - има ли такова животно

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Маловажен случай по ЗДвП - има ли такова животно

Мнениеот tochotocho » 29 Яну 2024, 19:17

Елементарно правило е : след като си платил по назателно постановление, акт - значи приемаш вината /даже без мезе / и след като си платил , значи си съгласен. Е как ще обжалваш.
tochotocho
Потребител

Re: Маловажен случай по ЗДвП - има ли такова животно

Мнениеот boykoev » 20 Окт 2024, 21:41

doondie написа:В обобщение, както и защото имам нещо да добавя към оригиналната тема:

3. Посочената скорост вече е с приспаднатия толеранс. Дори да не е посочена първоначално отчетената скорост или да липсва текстът за толеранса, това не е порок, който да има значение. Дори случайно реално да не е отчетен толерансът и отчитането му да променя категорията (вместо 20-30 км/ч да станат 10-20), то съдът ще наложи по-ниската глоба, а няма да отмени изцяло фиша.

Без цел да коментирам написаното от #doondie (изобщо не съм компетентен за това) искам да продължа темата с инфо от днес:

Код за потвърждение: Избери целия код
trud.bg/съдия-даде-урок-по-математика-на-кат-и-намали-глоба/

Накратко, фиш за 104 км/ч, разрешена скорост до 50 км/ч. Съдия ... (не знам доколко е удобно) решава, че намалено с 3%, числото от 104 става на 100,88, т.е. превишението е 50,88 км/ч. Понеже в закона са записани цели числа и при спазване на принципа за гарантиране правото на защита на наказаното лице следва да се процедира по най-благоприятния за него начин, съдията приема, че превишението е 100 км/ч. Съответно, постановява по-лекото наказание - за превишение до 40 км/ч.
Как бихте коментирали случая и може ли от него да се правят някакви практически изводи при подобни ситуации? Ясно е, че наказанието няма да отпадне въобще, но и намаляването му понякога не е никак малко (като изключим парите, в случая отнемане на книжката за срок).
Има и друго, за което съм разсъждавал и което не ми е ясно. Освен толеранс на камерата, която заснема, има и толеранс на скоростомера на колата. Той доколко може да бъда основание за обжалване на теория? Това при положение, че МПС-то има преглед, разбира се. Иначе е ясно, че първо за това ще се хванат. Щото ако се заровим в техн. параметри на производителите на 20+ годишните трошки ... Ама пък преминаването на преглед удостоверява, че колата е изправна :D
boykoev
Нов потребител

Предишна

Назад към Административно право