начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Покупка на имот с къща без данни по КРНИ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на имот с къща без данни по КРНИ

Мнениеот ayotov » 16 Мар 2024, 11:31

Здравейте,

Предлага ми се имот с построена вътре къща и залепен за нея гараж извън София.

В документите които ми показаха има две скици - на поземлен имот и сграда.

На скицата с имота е очертана и описана сградата и пише данни по КРНИ името на собственика.

Но на скицата за сградата в "Собственици по данни от КРНИ" и "Номер на предходен план" е написано "няма данни". Според брокера и Нотариуса това не е проблем защото след като на първата скица бил отбелязан собственик това е напълно достатъчно за купувача да знае че купува и сградата.

Гаража не е описан но тъй като e залепен за къщата и в очертанията също не е проблем. Но изцяло вися на скицата с имота. Добре де но нали има случаи когато земята е на един собсвеник а къщата вътре може да е на няколко собственика. Ако утре дойде някой наследник с претенции ?

Каква може да е причината собственика да не е вписан в скицата за сграда в КРНИ?

Благодаря.
ayotov
Нов потребител

Re: Покупка на имот с къща без данни по КРНИ

Мнениеот guest1 » 19 Мар 2024, 13:03

Здравейте!

Отидете в съответната Община - служба „Кадастър“ („Устройство на територията“, „Устройствено планиране" - нещо такова ще е) - и си поискайте „Скица – извадка от действащ ПУП-ПР“.

Не всички данни в АГКК са актуални.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот hristev » 19 Мар 2024, 15:40

Не искам да съм груб, но ...

Смисъл - щом питате, обмисляте да купите. Тоест обмисляте да изхарчите няколко (десетки/стотици?) евра.

Сега, съветвам да обмислите да изхарчите сто-двеста лева, че адвокат поне да даде правно становище по казуса Ви.

Без конкретно да представите документи - не знам как можем да Ви бъдем полезни.
hristev
Потребител

Мнениеот ayotov » 20 Мар 2024, 01:52

Просто питам дали има проблем с сделки ако собственика не е вписан в скицата на сградата а само в скицата с имота. Би трябвало да е прост въпрос.

Не намерих старата скица но според мен там е имало по малка стара къща която е достроявана и е бил добавен гараж без строителни книжа. Няма строителен план. Има само нотариалния акт от 1988 където пише имот с построена "жилищна сграда" без никакви други подробности, нито колко етажа е, нито каква е площа на сградата..

Но някак си къщата се появява на новата скица с имота, за "сгради които попадат в имота" е дадена корекно площ 80 кв.м, брой етажи 3, вижда се и гаража и е даден идентификатора на другата скица с сградата, но там пък липсва собственик. Реално къщата се продава само с скицата за поземления имот.

Различни адвокати и нотариуси ми дадоха различна информация, някъде приемали така а някъде не. Мене ме убеждаваше брокера да купя къщата само с тези документи като собственика не иска да полага никакви усилия защото и така щяло да мине пред нотариуса. Удостоверение за търпимост също не трябвало. Аз накрая се отказах защото за мен това е незаконно построена сграда с неясна собственост. То така всеки може да си построи и после продаде каквото иска стига в нотариялния акт да пише "жилищна сграда".
Последна промяна ayotov на 20 Мар 2024, 21:00, променена общо 2 пъти
ayotov
Нов потребител

Мнениеот bozyo » 20 Мар 2024, 04:53

ayotov написа:Гаража не е описан но тъй като e залепен за къщата и в очертанията също не е проблем. Но изцяло вися на скицата с имота. Добре де но нали има случаи когато земята е на един собсвеник а къщата вътре може да е на няколко собственика. Ако утре дойде някой наследник с претенции ?

Каква може да е причината собственика да не е вписан в скицата за сграда в КРНИ?

не висите на скицата, а висите на нищо - скиците не са документ за собственост. от последния следва да стане ясно чия е сградата.

причината собственикът да не е вписан е в липсата на желание на Агенция по вписванията да изгради имотния регистър, и в нежеланието на Агенцията по геодезия, картография и кадастър да използват информационната система на АВп. поради което си водят "свой" си регистър, наречен КРНИ.
bozyo
Потребител

Назад към Покупко-продажба