начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Доказване продажба движими вещи в недвижим имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Доказване продажба движими вещи в недвижим имот

Мнениеот irra_56 » 04 Мар 2024, 02:51

Здравейте! Продадохме апартамент, който аз бях дарила на дъщеря ми преди повече от 5 години.В договора с купувача/ нотариално заверен/ бе договорено, че недвижимият имот ще бъде заплатен на дъщеря ми по банкова сметка, а движимите употребявани вещи/мебели, уреди и подобренията ще бъдат заплатени на мен също по банков път и тази договорка бе спазена. Впоследствие прочетох, че сумата за движимите употребявани вещи в имота също трябвало да бъдат вписани в нотариалния акт, но това уточнение не бе вписано в НА. Въпросът ми е - нотариално заверения договор достатъчен ли е, за да докажа ако се наложи произхода на тази сума ако се наложи пред НАП
irra_56
Нов потребител

Re: Доказване продажба движими вещи в недвижим имот

Мнениеот ivanov_p » 04 Мар 2024, 10:21

Ако не сте спазарили старите вещи за няколкостотин хиляди или 2-3 милиона, никой няма да се интересува от вас. Освен това имате платежно, не си губете времето в размисли за глупости
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 17 Май 2024, 20:47

Продажбата на лични вещи е необлагаема по ЗДДФЛ (чл. 14, ако не греша по памет). Така че, нищо никъде не трябва да декларирате, че сте продали старите си мебели и уреди.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 18 Май 2024, 00:07

borovinka написа:Продажбата на лични вещи е необлагаема по ЗДДФЛ (чл. 14, ако не греша по памет). Така че, нищо никъде не трябва да декларирате, че сте продали старите си мебели и уреди.

По-скоро
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;
б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;
в) акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;

Но номера на члена е само подробност.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба