начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

доказателства за издръжка и гледане

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

доказателства за издръжка и гледане

Мнениеот volkan » 22 Юли 2015, 12:39

Здравейте, родителите ми възнамеряват да ми прехвърлят апартамент срещу задължението за издръжка и гледане. Имам брат. Въпросите ми са следните:
1. Ако след смъртта на родителите ни, брат ми като наследник развали договора, това само за 1/2 ид.част от имота ли ще се отнася? Това означава ли, че аз ще запазя 1/2 ид.част от имота и ще получа половината от развалената част-тоест ще притежавам 1/2 ид.ч.+1/4 ид.ч.=3/4 ид.ч. или ще остана само с 1/2 ид.ч.?
2. По какъв начин мога да докажа, че съм изпълнявала задълженията си за гледане и осигуряване на издръжка? С Какви документи /възможно ли е да бъде платежно нареждане, в което като основание за превода да посоча по договор за издръжка и гледане?
3. Родителите ми живеят заедно и майка ми има открита банкова сметка-може ли парите да се превеждат по тази сметка или трябва и баща ми да си открие сметка и парите да се превеждат по отделно на двамата?
4. Ако парите им ги давам лично на тях на ръка, трябва ли да изисквам разписка, че са получели сумата и трябва ли да бъде нотариално заверена тази разписка?
volkan
Младши потребител

Re: доказателства за издръжка и гледане

Мнениеот borovinka » 10 Авг 2015, 13:32

В нотариалния акт трябва изрично да е записано какво точно разбирате под "издръжка и гледане" - даване на месечна сума пари, купуване на храна, физическо пребиваване при гледаните за определено време, купуване на лекарства, медицински грижи.... каквото се сетите е допустимо.

Освен това, какво разбирате под "брат ми да развали договора"?
Докато вашите са живи, брат ви няма никакво право да разваля каквото и да било.

Много важно е как ще е формулиран договорът, за да нямате ядове. Иначе вие, а не родителите ви, ставате собственик на имота от момента на нотариалното прехвърляне.

Консултирайте се с адвокат.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот m_polly » 26 Фев 2016, 23:38

Плащането на пари не е изпълнение на договора за издръжка и гледане. Вие трябва да изпълнявате издръжката и гледането едновременно и постоянно до смъртта и на двамата родители. Ако желанието ви е да плащате само издръжка подходящият договор е Договор за прехвърляне на имот срещу пожизнена рента. С това което сте описали като намерение договорът може да бъде атакуван от брат ви. Вие можете да събирате всякакви доказателства, че сте изпълнили задълженията, но не знаете той с какви свидетели ще дойде, ще докаже едно -две неизпълнения и ще ви падне договора. Пиша дисертация на тази тема и съм разгледала практиката и доктрината - моят съвет е да не сключвате този договор, освен ако опитен юрист/адвокат не ви изготви съдържанието му.
m_polly
Потребител

Мнениеот teogeo » 01 Мар 2016, 00:36

borovinka написа:В нотариалния акт трябва изрично да е записано какво точно разбирате под "издръжка и гледане" - даване на месечна сума пари

Нищо общо с истината :)
Това ще е договор за пожизнена рента, както го е казала m_polly.

Има трайна практика на върховните, че може да се дават малки парични суми при случай на конкретна нужда, но като цяло договорът за гледане и издръжка не обуславя парични престации, освен в някои хипотези - когато прехвърлителят-кредитор по обективни причини не може да приеме престациите в натура, то може с разрешение на РС да се извърши временна трансформация на престациите в парични такива (докато обективната невъзможност съществува като такава).
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 01 Мар 2016, 00:38

m_polly написа: Пиша дисертация на тази тема и съм разгледала практиката и доктрината - моят съвет е да не сключвате този договор, освен ако опитен юрист/адвокат не ви изготви съдържанието му.

Аз пък пиша дисертация на тема "Адвокатите и техният опит". Практиката не познава неопитни адвокати - всички са опитни и знаещи.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 11 Яну 2017, 21:41

Макар и със закъснение. Прочети! ИЗДРЪЖКА! да докажеш, че поне си давал по мин.праг на бедността , дори толкова не дава и държавата ГЛЕДАНЕ, ежедневно си ги навестявал / абсудрд/ гледаш ги в очите, кажете от какво имате нужда ? Търсете термина "ГЛЕДАНЕ " в законите и се съобразете с него. Имам и точни съвети, но се за публичност!
tochotocho
Потребител

Назад към Договор за издръжка и гледане