начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Възбрана върху моя ипотекиран имот за дълг на ООД

Възбрана върху моя ипотекиран имот за дълг на ООД

Мнениеот valentee » 26 Май 2009, 01:55

Моля за СЪВЕТ
Съдружник съм в ООД ,което е изтеглило заем от небанкова институция.Заемът е обезпечен с Договор и Запис на Заповед описана в договора и подписана от другия съдружник но не и от мен .Имам апартамент закупен от ОББ с кредит /ипотека /.Днес отидох да си внасям месечната вноска и от ОББ ми заявиха ,че има възбрана върху имота от ЧСИ във връзка с изтегления от фирмата заем.
Защо не съм уведомен от ЧСИ ,Може ли някой да е подписал Запис на Заповед вместо мен .Каква е процедурата и какво мога да направя.
valentee
Нов потребител

Re: Възбрана върху моя ипотекиран имот за дълг на ООД

Мнениеот REVOLUTION » 26 Май 2009, 07:59

Възможно е!ЧСИ не е длъжен да Ви удведомява за възбраната.Но ското ще ви прати и на вас ЗНИ , от която ще имате 14 дневен срок за изпълнение.Нищо страшно няма ако всичко това , което пишете е вярно и краят на одисеята , която Ви очаква е положителен.Обаче сам няма да се справите , ще е нужно да ангажирате колега-адвокат.

Успех.!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот jubelee » 26 Май 2009, 19:25

REVOLUTION написа:ЧСИ не е длъжен да Ви удведомява за възбраната.

Длъжен е - чл. 428, ал. 4 и чл. 449, ал. 2 ГПК.
jubelee
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 26 Май 2009, 19:28

jubelee написа:
REVOLUTION написа:ЧСИ не е длъжен да Ви удведомява за възбраната.

Длъжен е - чл. 428, ал. 4 и чл. 449, ал. 2 ГПК.

От тези текстове такова задължение не следва!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот jubelee » 26 Май 2009, 20:24

Напротив, съдебният изпълнител е длъжен да изпраща съобщение до длъжника всеки път, когато налага запор или възбрана. В този смисъл е и трайната съдебна практика. Отделен е въпросът какви са последиците в случаите, когато съобщението не е връчено.
jubelee
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 26 Май 2009, 21:01

jubelee написа:Напротив, съдебният изпълнител е длъжен да изпраща съобщение до длъжника всеки път, когато налага запор или възбрана. В този смисъл е и трайната съдебна практика. Отделен е въпросът какви са последиците в случаите, когато съобщението не е връчено.

Kолега не сте ме разбрал.Или аз не се изразих точно.Разбира се че ще му бъде изпратено съобщение за наложената възбрана , в поканата която ще му връчи ще е описано , но едновременно с нея се изпраща и до АП за да бъде вписана възбраната в имотния регистър.Много често се получава , че Възбраната се вписва преди длъжника, да получи покана за доброволно изпълнение.Затова имах предвид , че освен поканата , друго съобщение не се праща.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот law_master » 26 Май 2009, 22:40

ако може да попитам нещо с образователна цел. След като човекът е съдружник в ООД и заемът е теглен от името на същото как така ЧСИ-то е наложил запора в/у личното му имущество ? :roll:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот jubelee » 26 Май 2009, 23:41

law_master написа:ако може да попитам нещо с образователна цел. След като човекът е съдружник в ООД и заемът е теглен от името на същото как така ЧСИ-то е наложил запора в/у личното му имущество ? :roll:

Най-вероятно управителят на дружеството е и авалист по записа на заповед. Или става дума за задължение, което произтича от друго правоотношение, което няма нищо общо с дружеството. Можем само да гадаем на какво основание съдът е издал изпълнителния лист.
jubelee
Младши потребител

Мнениеот valentee » 01 Фев 2010, 14:37

Здравейте ,
след повече от половин година казусът ми стана още по - заплетен.Обжалвах изпълнението на ЧСИ - запис на заповед.Съдът спря изпълнението на производството но не е отменен запорът върху апартамента докато не приключат делата.Но проблемът сега е с ОББ.След като имам запор е запорирана и банковата ми сметка и не мога да внасям вноски по кредита.След дълго умуване намериха начин да внасям от друго име по друга сметка и да погасявам заема.По тази причина имам и закъснение с около 2 вноски , а при 3 - кредитът е предсрочно изискуем.Днес ми се обадиха от ОББ и ми казаха ,че повече немогат да се занимават с този кредит и забавянето носи затруднения на клона на ОББ пред централата в София и затова ще го пуснат за съдебен или да внеса още 2 вноски до 2 дни.Аз мога да ги внеса около 15 февруари и ми отговориха ,че няма да чакат.Преди малко пак се обадиха и ми препоръчаха мой познат или синът ми да да изтегли кредит от друга банка и да го купи.
ВЪЗМОЖНИ ЛИ Е ТОВА СЛЕД КАТО ИМАМ ЗАПОР И ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ , ЧЕ ТРЯБВА ДА ПЛАТЯ И ДЪЛГА ПО ЗАПИСА НА ЗАПОВЕД ,КОЙТО АЗ ОСПОРВАМ
valentee
Нов потребител

Мнениеот geovan » 05 Фев 2010, 22:40

Казусът с ОББ не е "казус" а е смешка .Тези от банката са пълни лумпени или се правят на такива с неизвестна цел. Сметката по която ВНАСЯТЕ пари за погасяване на кредит не може да бъде запорирана.По тази сметка НЯМА ВАШИ ПАРИ. В момента ,в който направите превод или внесете кешово сумата в банката - тази сума става собственост на банката. Това ,че се осчетоводява по сметка/партида на ваше име/погасителна/ не означава ,че в тази сметка има ваши пари.
Намерете си адвокат да обясни на лумпените за какво става въпрос и да престанат да ви създават излишни проблеми. :wink:
Пълен парадокс е банката да приеме запор по сметка в която влизат вноски за погасяване на дълг към същата банка. Тия изобщо ...дали са банкери или преквалифицирани овчари.
geovan
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Фев 2010, 12:04

geovan написа:Казусът с ОББ не е "казус" а е смешка .Тези от банката са пълни лумпени или се правят на такива с неизвестна цел. Сметката по която ВНАСЯТЕ пари за погасяване на кредит не може да бъде запорирана.По тази сметка НЯМА ВАШИ ПАРИ. В момента ,в който направите превод или внесете кешово сумата в банката - тази сума става собственост на банката. Това ,че се осчетоводява по сметка/партида на ваше име/погасителна/ не означава ,че в тази сметка има ваши пари.
Намерете си адвокат да обясни на лумпените за какво става въпрос и да престанат да ви създават излишни проблеми. :wink:
Пълен парадокс е банката да приеме запор по сметка в която влизат вноски за погасяване на дълг към същата банка. Тия изобщо ...дали са банкери или преквалифицирани овчари.

Не знам дали е смешка, но така практикуват много банки, а не само ОББ.
За питащия - от ОББ не могат да обявят кредита за предсрочно изискуем, щом имате само две просрочени вноски, а по договор трябва да са три. Само Ви плашат /засега/. Съдът просто няма да издаде заповед за изпълнение и изп. лист на банката.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство