начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Проблем със съдия изпълнител

Проблем със съдия изпълнител

Мнениеот daniiia » 06 Фев 2010, 00:46

Поръчител съм по кредит,който не бе плащан редовно и имаше образувано изпълнително дело.След което бяха правени вноски ,след което пак са били прекъснати.Сега банката ни предложи да сключим споразумение при което определи по-малка сума с която кредита да бъде погасен изцяло.Ние подписахме това споразумение.В една от точките пише че тя няма да предприема действия по принудително събиране на дълга и в три дневен срок ще уведоми съдия изпълнителя да прекрати всички принудителни действия.Явно това не е направено и в същия ден е пуснат запор на заплатата ми за принудително събиране на дълга ,като в него се иска цялата оставаща сума ,а не тази за която се споразумяхме.Законно ли е това действие при положение че сме спазили срока и сме внесли сумата по споразумението.А в него пише ,че няма да се предприемат принудителни действия ,а на същата дата ми налагат запор и сега не искат да ми го отменат. А не стига това а и доста са надписали таксити ,който се дължат на съдия изпълнителя за прекратяване на делото.
daniiia
Нов потребител

Re: Проблем със съдия изпълнител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Фев 2010, 11:44

Трябва да се види споразумението с банката, за да се отговори на въпроса. В него пише ли в какъв срок взискателят е длъжен да уведоми съдия изпълнителя и да иска спиране на делото?
Разрешение на проблема - искайте от банката, с която сте постигнали споразумение, да поиска от съдия изпълнителя да вдигне запора върху заплатата Ви.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Melly » 06 Фев 2010, 11:53

Само едно допълнение, ако позволите.
С Банка/ЧСИ "се говори" чрез изявления, отравени към адресата в писмена форма.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот pbp_bg » 06 Фев 2010, 15:56

Имайте предвид, че наложения запор е обезпечителна мярка. Дори и ЧСИ да спре делото, Вашият работодател ще продължава да прави удръжки от заплатата ВИ.
Затова послушайте съвета на колегата - поискайте от юриста на банката, с чието посредничество сте подписали споразумението, да направи изрично искане за вдигане на запора върху заплатата Ви. Дано същият се съгласи, защото в повечето случаи банката трудно се отказва от "сигурни пари", каквито са удръжките от Вашата заплата.
Успех!
Aut inveniam viam, aut faciam
pbp_bg
Младши потребител

Мнениеот daniiia » 06 Фев 2010, 20:30

Благодаря за консултацията.В споразумението пише ,че в три дневен срок от датата на подписването му ,до ЧСИ ще бъде пусната молба за спиране на всякакви принудителни действия, но това не е направено .В деня на подписването му ЧСИ бе уведомена устно ,че това ще се случи .Не знам защо е решила да направи запор на заплатите,явно за да събере повече такси.А споразумението е изцяло изпълнено от наша страна и сме спазили всички срокове.Това за мен е гавра с проблемите на хората,щом са на изпълнително дело значи имат финансови затруднения ,а ЧСИ се чуди как да си прибави още по 20 лв такси .Това е толкова явен умишлен пропуск.
daniiia
Нов потребител

Мнениеот pbp_bg » 06 Фев 2010, 22:10

С риск да се повторя, ще отбележа, че запорът е ОБЕЗПЕЧИТЕЛНА МЯРКА. Евентуалното спиране на производството/съгласно подписаното споразумение/ не означава, че съдебният изпълнител ще вдигне запора. Нещо повече - Обезпечителните мерки, в това число и запорът върху трудово възнаграждение, може да се налагат и при спряно производство.
В тази връзка, за вдигане на запора е необходимо ИЗРИЧНО ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ на взискателя.
Съветвам Ви да настоявате пред банката за изрична молба до ЧСИ за вдигане на запора.
Aut inveniam viam, aut faciam
pbp_bg
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство