Здравейте,
имам един въпрос към Вас защото от три дни питам къде ли не и всеки ми казва различо. Случаят е следният. Потребител съм на Топлофикация от три години с купуването на жилището ни. За първата година не сме обитавмали имота и имаме малки сметки (в размер на 100-тина лева). За втората година не отчетоха реално изразходваната енергия и в края на периода се получи висока изравнителна сметка (около 900 лв, като през същото време плащахме всеки месец сумите за мощностите в размер на 20-30 лева на месец). Текущите сметки продължавам да плащам, като от януари започнах да внасям и от старите задължения. С плащането на януарската вноска по старите задължения ме уведомиха че трябва да платя "някаква съдебна такса" за заведено дело, като ме уведомиха да не се притеснявам щом съм си плащала редовно няма да има последствия само да си платя тази такса защото те си я били платили. След два дена получих заповед за изпълнение на парично задължение Бях говорила с Топлофикация преди това и ме бяха уверили, че плащам ли текущи и поне веднъж на два месеца от старите ще има движение и няма да има нужда нито да разсрочвам нито нещо (разсрочването изискваше 30% от сумата, което към момента ми беше невъзможно и с текущите сметки от 150 -200лв).
Въпросът ми е не оспорвам сметките, примирявам се и таксите им, но какво да направя. От Топлофикация ме убеждават да не възразявам срещу заповедта, че било се завеждало ново дело с такси, хонорари и т.н. Говорих с адвокат, който каза, че умишлено ме размотават за да изпусна двуседмичния срок и че трябва да подам възражение ако не искам да се разправям с изпълнителни листи, запори и т.н. Не ми се занимава с подобни неща защото имам кредити и кредитни карти и знам как на моя позната и запорираха вноските по кредита и беше просто кошмар докато се оправи.
Според Вас какво би трябвало да направя - да подам възражението или да оставя така нещата. Имам възможност към момента да погася задължението но в рамките на два три месеца не по-рано.
Благодаря предварително
- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отново въпрос за изп.дело от Топлофикация
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отново въпрос за изп.дело от Топлофикация
Подайте възражението, и сред това поискайте споразумение, но в писменна форма, ако се задължите да платите в рамките на 6 месеца, със сигурност ще се съгласят. Разбира се, това второто ако сте съгласен със сметката.
- dimist
- Потребител
ОТ Топлофикация ми казаха да отида утре още да подам молба ли заявление до директора с входящ номер в което да заявя, че ще продължа с плащанията, но да не продължават с изпълнителен лист и т.н. Притеснява ме факта обаче, че юриста им ми каза, че нямат практика да пускат изпълнители листи при ЧСИ, но както четох процедурата май не изисква изобщо тяхната повторна намеса или просто се опитва да ме обърка. От съда пък ми казаха имаш право да възразиш ако си платил всичко - вече наистина не знам какво да мисля
- warbaby
- Младши потребител
Без да Ви плаша юриста малко Ви е поизлъгал, топлофикация съди хората без да знаят и изведнъж изпълнителен лист. Да от съда са Ви казали правилно даже и да не сте платили пак може да възразите и трябва да имате мотиви за това а мотиви винаги има .Горките те все се мъчат да си съберат вземанията и не знаят как да го направят.А и в крайна сметка този ВКС не трябва ли да се самосезира и да разгледа закона за доставяне на топлинна енергия и защо потребителя трябва да им покрива загубите по преносната мрежа ,не може да се разведе с тях след като не им иска услугата.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|