Здравейте,
предварително се извинявам, ако темата е поставяна, но попрегледах, и не успях да си отговоря на въпроса, а и доколкото видях има промени по ГПК от края на 2010.
На въпроса - участвах в търг за имот, който е ипотекиран в полза на банка и съответно кредитът е станал съдебен. Провели са се три търга на една и съща цена (което е доста странно), докато стигне до четвърти търг, при който цената вече е по-ниска. Участвахме трима души и банката-кредитор. Моето предложение беше най-високо, но банката наддаде устно и спечели, след което ЧСИ няколко пъти натърти да му звънна в Петък, когато изтича срокът за плащане, защото ако те не платели, започвал да тече моят срок. Днес (гореспоменатият Петък) в 5 часа става ясно, че Банката все още не е превела пари, но ЧСИ ми казва, че трябвало да ги изчакаме още една седмица !!!!!!
Днес няколко пъти препрочитам ГПК в частта за търговете и не мога да схвана какво се случва. Възможно ли Банката да си прави някакво прихващане без да превежда пари по сметката на ЧСИ (нещо, което не намерих като вариант в ГПК) и каква е тази втора седмица, при положение, че в чл.492 ГПК е упоменат 7-дневен срок, и не видях никакви изключения. Доколкото разбрах, от 21.12.2010 вече не се поканва вторият наддал да приеме да е купувач, а директно се обявява за такъв и започва да му тече срокът и съответно може да загуби задатъка, което малко ме притеснява с тази втора седмица, която ми каза ЧСИ. И въобще, ако една банка е спечелила търг и иска да купи един имот, защо просто не преведе парите (при тях поне това не е проблем), а трябва да изчакваме. Според мен ЧСИ и Банката правят нещо, но не ми е ясно каква е идеята. Какво мога дя направя при създалата се ситуация, за да защитя правата си. Предварително благодаря, че прочетохте това дълго запитване
- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Процедура при търг
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Процедура при търг
Изпратете Вашия адвокат при ЧСИ за да защити интересите Ви.
Иначе правилно сте прочели ГПК.
Впрочем, плащанията с прихващане не са забранени.
Иначе правилно сте прочели ГПК.
Впрочем, плащанията с прихващане не са забранени.
Истината рядко е чиста и никога проста
-
wladi - Потребител
Благодаря за отговора, обаче за да бъда честна, ще кажа, че не ми стана по-ясно. А за съжаление, адвокатката, с която по принцип работя за други неща, в случая се оказа напълно безполезна, т.е - единствено ми цитира думите на ЧСИ, тъй като тя комуникира с него, без обаче да може да ми разясни ситуацията. Та, задавам въпроса конкретно: Има ли право банката на втора седмица, при положение че до момента не е платила (или прихванала) задължението си, и ако да, по силата на какъв закон, а ако не - къде да се жалвам за случващото се?
- bkalpakova
- Нов потребител
bkalpakova написа: единствено ми цитира думите на ЧСИ, .........
Има ли право банката на втора седмица, при положение че до момента не е платила (или прихванала) задължението си, и ако да, по силата на какъв закон, а ако не - къде да се жалвам за случващото се?
При липсата на информация откъде е извода, че не е направено прихващане?
Взискателя в случай, че цената привишава размера на дълга (което дали е така не стана ясно) придобива имота в 7 дневния срок (редуцира дълга който остава за досъбиране от ЧСИ) и веднага вече го е препродал на друг.
Защо пък да не е това ситуацията.
Истината рядко е чиста и никога проста
-
wladi - Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|