Здравейте! Попаднах на подобна тема от 2010г. Която ми беше полезна,но не докрай.
Взискател съм по ИД.от 2007г.. Платила съм надлежно купища такси на адвокат и ЧСИ.
Резултата от работата им е НИЩО! Ходя, питам, ръчкам! Записват си, обещават и пак НИЩО!
Бих искала да попитам: Къде трябва да се жалвам от бездействието на ЧСИ? Бихте ли ми дали препоръки какво да съдържа? При отказ от "услугите" на този ЧСИ, следва ли да ми върне сумите, които е взел като такси, а не е свършил нищо?
Благодаря предв.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
бездействие на ЧСИ
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: бездействие на ЧСИ
Ако длъжникът не притежава имущество, който и да е ЧСИ няма да Ви свърши работа.
Можете или да прекратите делото (като загубите внесените такси), или да го прехвърлите на друг ЧСИ/ДСИ.
Можете или да прекратите делото (като загубите внесените такси), или да го прехвърлите на друг ЧСИ/ДСИ.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Благадаря. ЧСИ има споразумение с длъжника да внася по 100лв на мес. по негава сметка от 2009г. Досега ЧСИ е превел в моя сметка 600лв. Казва, че длъжника не внасял. Как да съм сигурна? А ако е така, не трябва ли ЧСИ да предприеме мерки? Освен това длъжника е получил и наследство във времето, което е можело да бъде запорирано. Може би има и давностни срокове за събиране на дълговете?
- ralita68
- Младши потребител
Има много "зависи". Изпълнителното дело не се движи служебно от ЧСИ, а по молба на взискателя. Взискателят е този, който определя способа на изпълнение и какви действия трябва да предприеме ЧСИ, като за това следва да пуска молби до ЧСИ.
Ако обаче ЧСИ е овластен да определя сам способа на изпълнение съгласно чл. 18 от ЗЧСИ, той може да предприема действия и служебно. В случая обаче Вие не уточнявате дали има възлагане по чл. 18 ЗЧСИ или не. Освен това възлагането не освобождава взискателя от отговорността сам да посочва начина на изпълнение, какви справки за имуществото на длъжника да се правят и т.н. ЧСИ може да напътства взискателя, но не е длъжен. Затова, ако нямате адвокат, е хубаво да му възложите на него да води изпълнителното дело. Или Вие сама да проявявате активност.
Това "споразумение" между ЧСИ и длъжника може да е само неформално и необвързващо страните, доколкото такива споразумения може да се сключват само между взискател и длъжник, а не между ЧСИ и длъжник. Ако длъжникът е обещал да плаща по 100 лв. на месец, но е спрял да плаща, следва да говорите с ЧСИ какви мерки да предприемете за издирване на някакво имущество, срещу което да се насочи принудителното изпълнение. Ако длъжникът не разполага с никакво регистрирано имущество, може да поискате извършване на опис на движимите вещи, налагане на запори на банкови сметки и др., но следва да имате предвид, че за всяко изпълнително действие се заплаща авансово съответната такса за ЧСИ.
Ако обаче ЧСИ е овластен да определя сам способа на изпълнение съгласно чл. 18 от ЗЧСИ, той може да предприема действия и служебно. В случая обаче Вие не уточнявате дали има възлагане по чл. 18 ЗЧСИ или не. Освен това възлагането не освобождава взискателя от отговорността сам да посочва начина на изпълнение, какви справки за имуществото на длъжника да се правят и т.н. ЧСИ може да напътства взискателя, но не е длъжен. Затова, ако нямате адвокат, е хубаво да му възложите на него да води изпълнителното дело. Или Вие сама да проявявате активност.
Това "споразумение" между ЧСИ и длъжника може да е само неформално и необвързващо страните, доколкото такива споразумения може да се сключват само между взискател и длъжник, а не между ЧСИ и длъжник. Ако длъжникът е обещал да плаща по 100 лв. на месец, но е спрял да плаща, следва да говорите с ЧСИ какви мерки да предприемете за издирване на някакво имущество, срещу което да се насочи принудителното изпълнение. Ако длъжникът не разполага с никакво регистрирано имущество, може да поискате извършване на опис на движимите вещи, налагане на запори на банкови сметки и др., но следва да имате предвид, че за всяко изпълнително действие се заплаща авансово съответната такса за ЧСИ.
Адвокат: (INFJ)
- kalahan2008
- Активен потребител
Отново много благодаря! Явно ще трябва да потърся нов адвокат! На какъв ще попадна-сложен въпрос!
- ralita68
- Младши потребител
Ако смятате, че вашия длъжник е получил наследствени имоти (надяваме се тези имоти да са в окръга в който работи самия ЧСИ), то поискайте от ЧСИ да провери това, после поискайте възбрана на тези имоти и опис и продажба. Опитайте се да посочите на ЧСИ кои са тези имоти, ако вие знаете.
- p_dyan
- Потребител
Така. подавала заявления /няколко/ за проверка на имущество, за опис на движими вещи , банкови сметки, наследства, платила съм всички такси и такива на вещи лица и вече години чакам за резултат. Преди месец поисках копие от документите по тези проверки. Пълно мълчание от страна на ЧСИ, въпреки многобройните ми посещения в кантората, него все го няма, а служителката му няма правомощия!. Моля, кажете какъв е редът за смяна на ЧСИ и какво става с вече внесените такси? като сложа и адвокатските такси, наистина вече ми стана много скъпо това изпълнение. Както вече писах се страхувам и за давностни срокове.
- ralita68
- Младши потребител
През 2008 г. четиричленното ми семейство закупи етаж от къща в с. Лозен. След закупуването на имота установихме, че жилището е без ток и вода – прекъснати са от съсобствениците ни. Започнахме дела срещу тях, а през това време живяхме на квартира 2 години и плащахме заем и наем, защото се страхувахме да се нанесем в жилището си без вода. Прекарахме си тока, като заплатихме за ново прекарване 1500 лв. През 2011г.,поради невъзможност да изплащаме големите разходи се преместихме да живеем в жилището си и една година живяхме без вода, като денонощно носихме вода с количка от селската чешма. През 2011 г. във Върховен съд окончателно спечелихме делото и решението постанови да ни бъдат изплатени разходите по делата, които възлизат на 800 лева.Съдия изпълнителят се е разбрал със съсобствениците ни да внесат първата вноска от 100 лв., а останалите от 50 до 100 лв. Съсобствениците ни са пенсионери с минимални пенсии. През м.юли ни бяха преведени 90 лв;на 29.09.2012 г. 20 лв.за м. август и 16.20 лв. за м. септември; на 05.11- 18.90 лв. Всичко за пет месеца съсобствениците ни са превели 135.11 лв. Съдия изпълнителят казва, че те са на минимални пенсии и трябва да сме доволни на всеки внесен от тях лев и понеже не му вдигали телефона не може да се свърже с тях, за да проведат разговор за по- висока вноска. Искаме да знаеме има ли право съдия-изпълнителя да запорира част от пенсиите на съсобствениците ни и ако има такова, каква част от пенсиите им може да се запорира? Има ли давност при събиране на сумите и ако има за колко години е тя? По какъв начин можем да си получим парите, след като съдия-изпълнителят ни заявява, че нищо не може да направи, ако решат да не ни превеждат суми? Към коя инстанция можем да се отправим за оплакване от съдия изпълнителя за неизпълнения на задълженията му? Моля, кажете какъв е редът за смяна на ЧСИ и какво става с вече внесените такси?
- cool_girl
- Нов потребител
ralita, първо отиди и виж по самото дело какво е направил ЧСИ (дори да го няма чси в кантората, деловодителките ще ти го дадат да си го разглеждаш).
Така ще се запознаеш какви проверки на имущественото състояние е правил ЧСИ. Направи си копия от по-важни документи. След това пусни една молба да прехвърлиш делото при друг ЧСИ. Прехвърлянето е безплатно.
cool_girl - браво, хубаво е да имаш етаж от къща в с.Лозен, чудесна гледка към Софийското равно поле.
Но защо другите етажи ги наричаш съсобственици, не са ли обособени имотите като самостоятелни. Защото да си в съсобственост с хора с които се съдиш не е особено приятно.
По въпроса - чси спокойно ще им запорира пенсиите и така ще си съберете тези 800 лв. Правилото е следното: ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част от пенсията.
Така ще се запознаеш какви проверки на имущественото състояние е правил ЧСИ. Направи си копия от по-важни документи. След това пусни една молба да прехвърлиш делото при друг ЧСИ. Прехвърлянето е безплатно.
cool_girl - браво, хубаво е да имаш етаж от къща в с.Лозен, чудесна гледка към Софийското равно поле.
Но защо другите етажи ги наричаш съсобственици, не са ли обособени имотите като самостоятелни. Защото да си в съсобственост с хора с които се съдиш не е особено приятно.
По въпроса - чси спокойно ще им запорира пенсиите и така ще си съберете тези 800 лв. Правилото е следното: ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част от пенсията.
- p_dyan
- Потребител
Въпреки че темата е стара, актуалността и нараства с всеки изминал ден, поради изключителната "изврътливост" на родните общини, които мутирайки все по-злокачествено измислят нови и нови врътки за неизплащане дължимите обезщетения на гражданите. И аз чакам почти година община Девин да благоволи да изплати дължимите обезщетения, постановени от съда по две загубени от тях административни дела. Имам изпълнителни листове, имам адвокат, имам и съдебен изпълнител - Петко Мачкърски. Само дето паричките ми ги няма. Ще съм благодарен на всяка подсказка, как на практика да сменя съдебния изпълнител. Подаването на молба - добре, но до кой се адресира молбата и какво следва по-нататък.
- korifey
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|