начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Достатъчно ли е това да си изкарам изпълнителен лист?

Достатъчно ли е това да си изкарам изпълнителен лист?

Мнениеот tanya » 29 Мар 2007, 14:14

Здравейте, преди да се обърна към адвокат бих искала да се запозная с правата си и ви моля, да ми разясните следния случай:
Фирма ми дължи 8 хил. лева. Имам валидно сключен договор с нея, валидни фактури и протокол към тях, в който фирмата признава задължението си към мен - потвърдено с подпис и печат. Изпратих им нотариална покана (не дойдоха) и ми се състави констативен протокол от нотариуса за неявяването им.

Може ли на база тези документи да си извадя изпълнителен лист? Може ли да им запорирам сметките? Съдебното дело ли е единствения начин да си върна парите?

Предварително благодаря
tanya
Младши потребител

Мнениеот veda_iv » 29 Мар 2007, 15:32

Колкото и да Ви се иска да мине процедурата бързо,трябва да Ви разочаровам.Нито един от тези документи не е валидно основание за моментално изваждане на изпълнителелн лист.Налага се да образувате гражданско дело,по общия ред.При наличието на толкова много доказателства делото ще мине на две заседания.В първото ще поискате и експертиза,която ще установи точния размер на задължението+лихвите.След това вече,след това като видите решението и то Ви удовлетвори,ще можете да поискате издаването на изпълнителен лист.Желая Ви успех.
Последна промяна veda_iv на 29 Мар 2007, 16:50, променена общо 1 път
[i][b]Истината, само истината, но не цялата истина![/b][/i]
http://dragneva.com/
veda_iv
Потребител

Мнениеот ykovachev » 29 Мар 2007, 15:33

Така, както описвате наличните документи, директно изпълнителен лист няма да получите. Ще трябва да съдите въпросната фирма.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот tanya » 29 Мар 2007, 15:58

Благодаря за отговорите.

Трябва ли да започна гражданското дело за да поискам запор на банковата им сметка?

и :

Ако подпишем анекс към предходния договор или нов договор с нотариална заверка на подписите в който да опишем задълженията на фирмата към мен и да посочим срок в който следва да се изплатят... след изтичането на този срок може ли само въз основа на този договор да изкарам изпълнителен лист или няма смисъл от това и направо да си заведа гражданското дело?
tanya
Младши потребител

Мнениеот tedi_2 » 29 Мар 2007, 16:12

Пак не може. Единствено ако длъжникът Ви подпише запис на заповед, тогава може, но се обърнете към адвокат, за да ви защити интересите.
tedi_2
Потребител

Мнениеот olga » 29 Мар 2007, 16:22

И записа на заповед и спогодба с нот. заверка на подписите са добра идея, защото са несъдебни изпълнителни основания по 237, б. е, респективно б. з. Пробвайте. Ако не искат можете да подадете молба за обезпечение на бъдещ иск, но ще трябва да предоставите на съда и номерата на банковите сметки
olga
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 29 Мар 2007, 16:40

tedi_2 написа:Пак не може. Единствено ако длъжникът Ви подпише запис на заповед, тогава може, но се обърнете към адвокат, за да ви защити интересите.

Колега, хайде вижте си първо ГПК и тогава обяснявайте кога може и кога не може!
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот tedi_2 » 29 Мар 2007, 17:32

Прав сте, колега. Не съм прочела внимателно цялото изречение, за което се извинявам.
tedi_2
Потребител

съдия-изпълнител

Мнениеот kiss_f » 30 Мар 2007, 13:33

Може ли малко разяснение?
Заведох изпълниелно дело насрочена бе дата за принудително изпълнение.Но сега я отлагат с почти месец на длъжника са му връчили призовка за доброволно плащане.на мен не ми е платил сумата а предполагам и в съда нее ги внесъл към съдия-изпълнител.Ще му пращат ли още призовки или ще се премине към опис на имуществото му?
Нямам представа защто отложиха датата
kiss_f
Нов потребител

съдия-изпълнител

Мнениеот kiss_f » 30 Мар 2007, 15:07

Цитирам:Съгласно резолюция на Д.Седебен Изпълнител при КРС ви оведомяваме че делото се отсрочва от дата... за дата....
Това е
kiss_f
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство