Според мен имате два варианта.
Вариант І.Прекратяване на съсобствеността по реда на чл.341 и сл.от ГПК - Съдебна делба.Дълго производство,което може да приключи така:
- при постигане на съгласие между Вас,като страни по делото апартамента остава в дял на единия,а другия съделител получава парично обезщетение,което следва да се изплати в 6 мес.срок от влизане в сила на решението;
- при непостигане на съгласие съда изнася апартамента на публична продан,като всеки от съделителите има право да учавствува.
Вариант ІІ.Предлагате на съсобственика писмено да изкупи Вашият дал на определената от Вас цена,като с нотариална покана го задължавате в срок да Ви даде отговор желае или не да изкупи дела Ви по чл.33 от ЗС.И след отказ можете да го продадете /на посочената цена/ на трето лице.
вариант ІІ е по-малко приложим,тъй като едва ли ще се намери някой да купува апартамент в идеални чисти и съсобственост.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 00:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Публична продан при съдебна делба.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
- sarbijanac
- Активен потребител
sarbijanac написа:Според мен имате два варианта.
Вариант І.Прекратяване на съсобствеността по реда на чл.341 и сл.от ГПК - Съдебна делба.Дълго производство,което може да приключи така:
- при постигане на съгласие между Вас,като страни по делото апартамента остава в дял на единия,а другия съделител получава парично обезщетение,което следва да се изплати в 6 мес.срок от влизане в сила на решението;
- при непостигане на съгласие съда изнася апартамента на публична продан,като всеки от съделителите има право да учавствува.
Благорадя Ви за отговора. По-конкретно ме интересува:
А паричното обещетение или обявената цена за публична продан - на пазарни цени ли ще бъдат? (Чл. 349 (4) Искането за възлагане може да се направи най-късно в първото заседание след влизането в сила на решението за допускане на делбата по чл. 344, ал. 1. Имотът се оценява по действителната му стойност. )?
Ако дам апартамента под наем (като предварително изясня, че другия съсобственик не желае да контактува с мен и няма как да се договорим ) има ли право той да изисква на някакъв по-късен етап половината от стойността на наема?
- pi4aga
- Нов потребител
pi4aga написа:Благорадя Ви за отговора. По-конкретно ме интересува:
А паричното обещетение или обявената цена за публична продан - на пазарни цени ли ще бъдат? (Чл. 349 (4) Искането за възлагане може да се направи най-късно в първото заседание след влизането в сила на решението за допускане на делбата по чл. 344, ал. 1. Имотът се оценява по действителната му стойност. )?
Ако дам апартамента под наем (като предварително изясня, че другия съсобственик не желае да контактува с мен и няма как да се договорим ) има ли право той да изисква на някакъв по-късен етап половината от стойността на наема?
Много надалеч отивате.делбеното производство е сложно .във втора фаза на делбата-първо с.з след допускане съда ще ви назначи експертизата,която ще оцени пазарната стойност на апартамента и евентуално поделяемостта му /макар,че не виждам възможност за подялба/.
Публичният търг започва с 1/2 от цената,определена от експерта по допуснатата и назначена СТЕ.
Ако сега отдадате апартамента под наем другия съсобственик /ако пожелае във втора фаза на делбата може да предяви срещу Вас претенция по сметките и да Ви търси 1/2 от наема.
Това е....
- sarbijanac
- Активен потребител
благодаря Ви много, явно ние почитателите на сръбската музика се разбираме добре . Искам да Ви попитам какво е законовото основание, което трябва да се впише в исковата молба за започване на съдебна делба? Кой член и алинея от Закона за собствеността? Може би чл. 34, ал.1 от ЗС?
- pi4aga
- Нов потребител
pi4aga написа:благодаря Ви много, явно ние почитателите на сръбската музика се разбираме добре . Искам да Ви попитам какво е законовото основание, което трябва да се впише в исковата молба за започване на съдебна делба? Кой член и алинея от Закона за собствеността? Може би чл. 34, ал.1 от ЗС?
Чл.112-114 от ЗС,във връзка с чл.11 от Правилника за вписванията регламентира актовете,подлежащи на вписване.Тук попада и ИМ за Съдебна делба.
Водил съм дела за делба в различни съдилища.И в някои - не са ми искали вписване.Но сега на повечето места задължават страната да впише исковата си молба.
- sarbijanac
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|