Здравейте, моля за вашата помощ.
През 2008г. съм осъден по граждански иск, да заплатя на пострадала при ПТП(в което аз съм виновен), сумата от 6000лв. плюс законните лихви от датата на ПТП-то(2005г), до 2008г. Дългът ми е прехвърлен към ЧСИ. По сметката на същия ЧСИ е постъпила сумата от 6000лв.(която сума се явява главница по моя дълг). Сумата е изплатена от застрахователно дружесто "УНИКА" по редовно сключена застраховка "Гражданска отговорност" на мое име. Преди да бъдат изплатени тези 6000лв. от "УНИКА" към ЧСИ, същият ми беше наложил запор върху МПС на мое име. В момента този запор остава върху МПС-то въпреки изплатените 6000лв.(Законно ли е това). И защо тези от "УНИКА" изплатиха само главницата без законните лихви, които са около 4000лв(ЗАКОННО ЛИ Е ДА ПЛАТЯТ САМО ГЛАВНИЦАТА). Въпросният ЧСИ може ли да ми вземе МПС-то, без аз да имам законните права да предотвратя това(в смисъл да дойде с някаква заповед и да каже взимам я или трябва да ме предупреди преди това.
Благодаря!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 21:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Относно дълг към ЧСИ
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Относно дълг към ЧСИ
pikadili123 написа:Здравейте, моля за вашата помощ.
През 2008г. съм осъден по граждански иск, да заплатя на пострадала при ПТП(в което аз съм виновен), сумата от 6000лв. плюс законните лихви от датата на ПТП-то(2005г), до 2008г. Дългът ми е прехвърлен към ЧСИ. По сметката на същия ЧСИ е постъпила сумата от 6000лв.(която сума се явява главница по моя дълг). Сумата е изплатена от застрахователно дружесто "УНИКА" по редовно сключена застраховка "Гражданска отговорност" на мое име. Преди да бъдат изплатени тези 6000лв. от "УНИКА" към ЧСИ, същият ми беше наложил запор върху МПС на мое име. В момента този запор остава върху МПС-то въпреки изплатените 6000лв.(Законно ли е това). Да, първо се погасяват разноските, след това лихвите и накрая главницата И защо тези от "УНИКА" изплатиха само главницата без законните лихви, които са около 4000лв(ЗАКОННО ЛИ Е ДА ПЛАТЯТ САМО ГЛАВНИЦАТА). Застрахователното обезщетение включва лихвите - искайте си ги от застрахователя - чл. 223, ал. 2 Кодекса за застраховането Въпросният ЧСИ може ли да ми вземе МПС-то, без аз да имам законните права да предотвратя това(в смисъл да дойде с някаква заповед и да каже взимам я или трябва да ме предупреди преди това.
Няма "заповед" - праща Ви се призовка, с която ЧСИ Ви уведомява, че в еди-кой си ден и час ще извърши опис /и евентуално изземване/ на въпросното МПС.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Re: Относно дълг към ЧСИ
Благодаря за отговора kalahan2008.
''Няма "заповед" - праща Ви се призовка, с която ЧСИ Ви уведомява, че в еди-кой си ден и час ще извърши опис /и евентуално изземване/ на въпросното МПС.''
След като ми прати тази призовка, мога ли аз своевременно да започна да изплащам лихвите на части и ЧСИ задължен по закон да трябва да спре тази процедура по описа на МПС-то /и евентуалното му изземване/?
Благодаря!
''Няма "заповед" - праща Ви се призовка, с която ЧСИ Ви уведомява, че в еди-кой си ден и час ще извърши опис /и евентуално изземване/ на въпросното МПС.''
След като ми прати тази призовка, мога ли аз своевременно да започна да изплащам лихвите на части и ЧСИ задължен по закон да трябва да спре тази процедура по описа на МПС-то /и евентуалното му изземване/?
Благодаря!
- pikadili123
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|