начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Да се избегне плащане по Запис на заповед

Да се избегне плащане по Запис на заповед

Мнениеот andre » 22 Май 2010, 13:58

Здравейте,

Накратко:
- Имах предварит.договор за строеж на апартамент. В него беше записано че строителя е длъжен да въведе сградата в експлоатация (Акт16) в срок до 30.11.2009 год. Като последната вноска от 10% ще бъде дължима от мен на строителя едва след получаване на Акт16, като това вземане на строителя ще бъде обезпечено със Запис на заповед при прехвърляне на апартамента пред нотариус.
- Този месец (Май 2010) ми прехвърлиха с нотар.акт апартамента на груб строеж. В нотар.акт записахме, че сам платил дължимата сума изцяло. А отделно подписах на строителя Запис на заповед за останалите 10% от сумата или 4000 Евро платими на 30.09.2010 год. В Записа на заповед изрично е записано: "Без протест, без разноски и без предявяване".
- В нотар.акт записахме нов срок Акт16 - че строителя е длъжен да въведе сградата в експлоатация (Акт 16) в срок до 30.09.2010.
Ясно е, че строителя няма да вземе Акт 16 до 30.09.2010. Очевидно е, че Записът на заповед ще стане платим на 30.09.2010, докато Акт 16 ще има едва догодина например.

Въпросът ми е: Има ли начин да не платя на строителя преди да вземе Акт 16 и по какъв начин?
Напр.ако отиде при съдия-изпълнител аз мога ли да го съдя и да откажа да платя на основание предварит.договор, който посочва точно основанието за издадената от мен Запис на заповед - обезпечение на последните 10% от цената, но дължими едва на Акт16? Има май и някакви особености по сроковете - ако строителя пропусне датата 30.09.2010 и не поиска плащане на падежа или до 2 работни дни след падежа, какво се случва? Понеже не съм наясно, ако можете да ми посочите начин да избегна плащането? Нотариуси и адвокати са ми казвали, че Записът на заповед има слабости, които могат да бъдат използвани. ПРедварително благодаря!
andre
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство