Здрвайте,
Имам следният въпрос свързан с изпълнителното производство и най-вече несеквсетируемия доход:
чл. 446 ал. т. 1 казва - доход до 300лв. Когато лицето получава пенсия (в конктретния случай 186лв.) налага ли му се запор от 1/4 върху тази сума?
Предварително благодаря за отговорите.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос- Несеквестируем доход.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос- Несеквестируем доход.
mihataa написа:Здрвайте,
Имам следният въпрос свързан с изпълнителното производство и най-вече несеквсетируемия доход:
чл. 446 ал. т. 1 казва - доход до 300лв. Когато лицето получава пенсия (в конктретния случай 186лв.) налага ли му се запор от 1/4 върху тази сума?
Предварително благодаря за отговорите.
ГПК написа:Чл. 446. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:
1. ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа;
...
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Ограниченията по ал. 1 не се отнасят до задължения за издръжка. В тези случаи присъдената сума за издръжка се удържа изцяло, а удръжките по ал. 1 за другите задължения на осъдения и за задължения за издръжка за минало време се правят върху остатъка от всичките му доходи.
186 лева < 240 лева
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
-
nannyogg - Младши потребител
Здравейте колеги, според мен, както и в много други случаи, разпоредбите в кодекса не са особено прецизни. Първо се говори за трудово възнаграждение, респективно пенсия, които са над минималния размер, след това в т.1 се казва - ако осъденото лице получава до 300 лева месечно се удържа 1/4, съответно 1/5 ако има дете което то издържа. Сега и аз имам такъв случай - лицето е на минимална работна заплата - 240, след осигуровките и т.н. става още по-малко, поради което отговарям на ЧСИ, че де факто месечният доход на лицето е несеквестируем, но има колеги, които са на обратното мнение заради тая т.1, кадето пише .....до 300 лева......! Според тях и 150 лв. да излезе след удръжките че получаваш 1/4 или 1/5 следва да се удържат от работодателя и да се внасят.
- durango
- Младши потребител
При пенсия от 186 лева не следна да се налага запор, тя е под размера на минималната заплата
- dimist
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|