начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ЧСИ - държавата е присъединен кредитор с голяма сума

ЧСИ - държавата е присъединен кредитор с голяма сума

Мнениеот kras1212 » 20 Фев 2015, 18:42

Привет от Враца!
Миналата есен получих съобщение че съм осъден за неизплатен кредит,малко след това пристигна и изпълнителен лист.Ставаше дума за малка сума,която жена ми сглупила да се замота с плащането и(от бърз кредит,който е на мое име).От 600лв. сумата със всички разноски и простотии беше станала 1900лв.Квото е-тва е.Оттогава не съм получавал никакви известия повече от съд.изпълнител,нищо.До днес.Днес получих съобщение от съд.изпълнител че към сумата има добавени държ.вземания в размер на още десетина хиляди лева.Всичко става някъде към 13хиляди.Подозирам че са от това че изоставам да си внасям осигуровките.Имам работещо ООД,по принцип гледам да ги внасям,но последните години поради здравословни проблеми временно позабавих плащането и са се събрали.Осигуровките са си лични,мои.Нямам работници и т.н.
На мене ми се види голяма сумата за периода за който става въпрос,но да кажем че наистина е толкоз.По принцип имам и старо ЕТ,което беше замразено,впоследствие го и не пререгистрирах 2008ма и да кажем че и от там са останали някакви невнесени осигуровки.
Първия въпрос ми е-колко е давността за подобни вземания на държавата,понеже подозирам че част от вземанията са за период отпреди 3-5,а може би част от тях и 10години?
Между другото през въпросния период не съм получавал нито едно уведомително писмо от НАП за задължения.
Втория въпрос ми е-живея в къщата на майка ми(на отделен етаж,но цялата се води на нейно име),нямам имот на мое име,нямам автомобил на мое име,нямам нищо на мое име.Принципно майка ми има разни вещи в къщата,за които ЧСИ може да се закачи.Нужно ли е да доказва че са нейни,а не мои!?Все пак става дума за неща купувани преди години,за голяма част от които не се пазят документи и т.н.
Третия въпрос ми е-имам работилница за ремонт на техника.Имам 2 компютъра които се ползват за специфични нужди и са свързани с програматори и ги ползвам за самата ремонтната дейност.Въпроса ми е-тряя ли да ги крия,щото те дефакто ми се явяват инструмент за трудова дейност и би трябвало да не може ЧСИ да ги барне?
Сумата ми е непосилно да я платя,нито наведнъж,нито 30% от нея.Ще предложа на ЧСИ да внасям по 200лв. на месец,колкото имам възможност и това е.Така ще се проточи с години,но другия вариант е да идва и да вижда че нищо не може да отнесе и да си тръгва-единия ще има да взема,другия ще има да дава.Ако мисли че може със стари книги от библиотеката и буркани от мазето да събере от търга 13хиляди-негова си работа-нека описва.Нямам и приходи по банков път които да запорира.Сумата е голяма,така че не ме бърка.Ако беше 100лв. щеше да ме притеснява повече.Когато човек има да дава 100лв. е проблем на длъжника,когато обаче има да дава 13хиляди и няма какво да му вземат-става проблем на кредитора...
Предварително благодаря за отговорите!
Поздрави!
Красимир
kras1212
Нов потребител

Re: ЧСИ - държавата е присъединен кредитор с голяма сума

Мнениеот milley » 24 Фев 2015, 11:05

Чудно ми е защо чак след година получаваш известие, че са ти присъединили държавата. Обикновено се прави справка в НАП при образуването на делото. Получаваш първо ПДИ за основния кредитор /в случая бързите кредити/ и след около 2-3 седмици получаваш покана и за НАП.
Как от 600 лв. стават 1900 лв.? Много ми се вижда, но ... Винаги трябва да си получавате книжата и да реагирате - съд. изпълнител не яде хора.
Моят съвет- на първо време отидете в НАП, вижте какви задължения към държавата имате черно на бяло. После подайте заявление да ви отпаднат по давност някои от задълженията. Държавата сама по себе си няма да направи това - във ваш интерес е да ходите и да се разправяте. След като получите разпореждане за погасяване по давност, занесете новото удостоверение по чл. 87 при съдебния изпълнител - той ще коригира дълга. Подайте заявление при съд. изпълнител , като предложите как ще плащате. Всичко да е писмено. Няма как да стане без ходене до там. И ще трябва да плащате - няма начин просто.
milley
Младши потребител

Мнениеот kras1212 » 24 Фев 2015, 13:53

Здрасти и благодаря за отговора!
Ходих при ЧСИ и от там отговора беше-"Идете най-добре в НАП и при бързите кредити и се споразумейте с тях ако желаят да си разсрочите вземанията към тях по някакви схеми и да издадът документи за това.След това елате с въпросните документи и ще свалим изп.дело".
Отидох първо в НАП.Държавните вземания които са писани в писмото на ЧСИ са 9500лв.В НАП ми излязоха по удостоверение 8900лв.Както и да е-не съм ровил да търся откъде идват останалите 600лв.За съжаление всичките са от осигуровки.Не знам колко е давността на осигуровките,но ако е 5години,то значи всички са си актуални и си ги дължа наистина и няма как да отпаднат по давност.
Жената на гише "Удостоверения" ми каза че има 3 варианта за расрочване на тези задължения към НАП-
-попълване на бланка.
-доказване на доход по дадена банкова сметка.
-залог на нещо.
Но все пак ме насочи към отдел "Събирания" на НАП където ми предложиха само един вариант,а за другите два не казаха нищо.Та предложиха ми да попълня бланка,която е декларация че ще плащам и съответно ще ми се разсрочат задълженията и ще ми бъде махнат запор от банкова сметка(аз нямам банкова сметка).За съжаление ми казаха че ако искам да я попълня-трябва да определя срок от максимум 6месеца за разсрочването-това прави по 1500лв. на месец,което е непосилна сума за мене.Затова и не я попълних.
От познати разбрах че и при другите два варианта(залог на нещо или доказване на доход по банкова сметка)максималния срок за разсрочване е пак толкоз.Това така ли е или информацията която са ми подали е неверна?
Сетне говорих и с бързите кредити.От тях пък ми казаха да се върна обратно при ЧСИ и той ако желае да подаде молба за разсрочване през неговата си кантора.Да се договарят от кредитите с мене директно при положение че вече има изп.дело било невъзможно.
Въпроса ми е към хората които са "в кухнята" на тези неща.Нямам имоти и МПС на мое име.Нямам и заплата минаваща по банков път.Ако дойде ЧСИ да описва нещо-няма какво да ми вземе.Имам едно мазе компоти и една библиотека със стари книги от соца.Преко сили от тези неща може да изкара едни 50лв.Сега ако тръгне да ми прави умишлено мизерии може да ми вземе примерно скъсания килим и да трябва да ходя по цимента, но това е нещо което ще преживея без проблем.Мисълта ми е че ако аз се заинатя и кажа че няма да плащам,то за дълго време можем да изпаднем в една патова ситуация.Аз ще имам да давам много,ЧСИ ще има да взема много и междувременно дългът ще си расте,а ЧСИ няма да има какво да ми вземе.
Трябва да чака майка ми да умре след 20години,та да наследя имот от нея.И каква е гаранцията че тя ще го препише на мене,а не на някой друг така че да заобиколим пак вземането!?
Направил съм си сметка че мога да давам по едни 200лв. на месец за погасяване на задълженията,след 6месеца като се стабилизирам финансово-да почна да давам по 300лв. на месец.Това е положението.Не съм от хората които обичат да обещават неща които не могат да изпълнят.Веднъж вече го ядох тоя-5години се надявах да изплувам с един едва кретащ бизнес и заболяване едновременно и резултата е виден-натрупани осигуровки.Сега си смених дейността-вече работя друго(което уж потръгна по-добре),освен това съм и здрав вече така че мисля че ще мога да се оправям,но това е сумата която мога да отделя-200-300лв.Тва е положението-в дивия северозапад като си платиш тока и хлеба остават по едни 200-300лв. и то при максимални лишения.
Та въпроса ми е към хората които са "в кухнята" на тези неща.Има ли вероятност при тази ситуация ЧСИ да се съгласи да му давам въпросните 200лв. на месец(впоследствие 300лв.)и да не ме занимава да ми се мъкне из къщи да описва скъсания килим и компотите от мазето??То е ясно че всеки ЧСИ си е различен и гаранция няма дали ще стане така както ми отговорите,но все пак!?
P.S.Главницата е 600лв.,впоследствие има 300лв. лихви,350лв.-съдебни разноски,твачка,онвачка и са се събрали 1900лв.
kras1212
Нов потребител

Мнениеот milley » 25 Фев 2015, 11:41

Отново ми е чудно, че ЧСИ Ви е казал да отидете при бързите кредити, да се споразумявате и изп. дело да бъде "свалено" / доколкото разбрах/ ...
Моят съвет е: да отидете при ЧСИ, да подадете заявление, че ще плащате по 200 лв. /каквато готовност имате/, да плащате ЧРЕЗ съдебния изпълнител, а не директно на бързите кредити. След като има образувано ИД - плащането само при съдебния изпълнител. Това е и за Ваша сигурност. ЧСИ не знам каква практика има - дали ще погасява първо бързите кредити или първо НАП, или и двете едновременно.
Също така моят съвет е да има редовни ежемесечни вноски към ЧСИ.
milley
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Фев 2015, 12:24

ЧСИ хубаво му е казал, ама човекът не е разбрал за какво става дума.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 25 Фев 2015, 19:49

Иванов е прав. Май му е за пръв път :)
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 10 Мар 2015, 01:03

milley написа:Отново ми е чудно, че ЧСИ Ви е казал да отидете при бързите кредити, да се споразумявате и изп. дело да бъде "свалено" / доколкото разбрах/ ...
Моят съвет е: да отидете при ЧСИ, да подадете заявление, че ще плащате по 200 лв. /каквато готовност имате/, да плащате ЧРЕЗ съдебния изпълнител, а не директно на бързите кредити. След като има образувано ИД - плащането само при съдебния изпълнител. Това е и за Ваша сигурност. ЧСИ не знам каква практика има - дали ще погасява първо бързите кредити или първо НАП, или и двете едновременно.
Също така моят съвет е да има редовни ежемесечни вноски към ЧСИ.

При цялото ми уважение (доколкото знам сте юрист) според мен ЧСИ първо трябва да плати на НАП, а след това да удовлетвори бързите кредити (чл.136 и 137 от ЗЗД). Не е ли по-добре да се разбере с последните и по този начин изп. дело да бъде прекратено?
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство