Имам един проблем. Адвокат съм и водя търговско дело по което искам да обезпеча иска си (който е вече предявен) със запор на банкови сметки. Съдията поиска да мъ посоча конкретни сметки, а аз няма от къде да ги науча. Предполагам само в кой клон на банка са открити тези сметки. Съдията отказа да ми издаде удостоверение, с което директорът на данъчната служба да ми даде информация за декларираните от въпросното дружество сметки съгласно ДПК.
Моля да ми помогнете. Каква е процедурата да ми бъдат дадени тези сметки по легален начин?
- Дата и час: 28 Ное 2024, 16:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Банкови сметки
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Банкови сметки
И на какво основание съдията отказа да издаде удостоверение? Ако не иска да издаде съдебно удовстоверение, с което сам да си направите справката, тогава да осъществи другата хипотеза по чл. 148, изр. второ - да изиска сам от съответната ТДД тази информация.
Ако съдът продължава да упорства - проверете в БНБ колко банки и клонове на чужди банки има в България и поискайте запор на всички сметки на лицето във всяка една банка. Не виждам причина съдията да ви отказва - тогава искането за обезпечение ще е достатъчно конкретизирано. Ако на това основание откаже да наложи обезпечение - обжалвайте определението с частна жалба.
Ако съдът продължава да упорства - проверете в БНБ колко банки и клонове на чужди банки има в България и поискайте запор на всички сметки на лицето във всяка една банка. Не виждам причина съдията да ви отказва - тогава искането за обезпечение ще е достатъчно конкретизирано. Ако на това основание откаже да наложи обезпечение - обжалвайте определението с частна жалба.
- miron
Съдът трябва да постанови определение, въз основа на което да се издаде обезпечителна заповед с искания способ за обезпечение - най-общо казано, запор върху банковите сметки на длъжника, но за ОПРЕДЕЛЕНА СУМА само /нали трябва обезпечението да е съразмерно/. След това с обезпечителната заповед отивате при съответния съдия изпълнител, който при всички случаи издава исканото от Вас удостоверение, въз основа на което да се снабдите с друго такова от съответната ТДД.
- ЕВР
Точно това направих първоначално, но съдията остави молбата ми без движение докато посоча "конкретни банкови сметки" - това е точното съдържание на резолюцията му..
- mitko111
Смятаре ли, че посочването само на банката или на даден неин клон ще е достатъчно, за да се счете, че искането ми е достатъчно конкретизирано?
- mitko111
При това положение нямаш изгледи за успех чрез съда.Най-сигурно е да получиш номерата на сметките от счетоводители, които са извършвали разплащания по банков ред с ответника.
- TeTa
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|