начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Работа за чужденец в България

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Работа за чужденец в България

Мнениеот ivan183 » 12 Сеп 2019, 00:18

Здравейте,имам приятел който е от Йордания и иска да работи в Германия, но казва че за там му трябвали много документи, било сложно и скъпо.За сега е решил да се пробва в България.
Завършил е физиотерапия в Jordanian University of science and technology.
Какви са вариантите и възможно ли е да го вземе някой на работа тук по професията му.
Или да се запише да специализира по професията и след това да се опита да намери работа ?
ivan183
Нов потребител

Re: Работа за чужденец в България

Мнениеот katerinakuch » 03 Яну 2020, 14:45

Какви са вариантите и възможно ли е да го вземе някой на работа тук по професията му. - разбира се. Не виждам проблем, човекът е с добра квалификация, интелигентен, с висше образование, а мисля, че няма толкова много йорданци в България/ по-скоро са дефицит/ и той винаги ще бъде добре дошъл с тези характеристични данни. :)

А иначе милата Германия има големи проблеми със "специалисти", доста се е опарила вече от тях и затова е предубедена към приема на чужденци. Страда и до днес от тях...
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 10 Яну 2020, 10:24

Ама то и в България не е лесно. Ще му отнеме над 6 месеца докато уреди всички документи от Агенция по заетостта и докато получи виза. Аз залагам на 5% шанс питащия дори да е започнал процедурата.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот nikiboy » 10 Яну 2020, 10:41

katerinakuch написа:Какви са вариантите и възможно ли е да го вземе някой на работа тук по професията му. - разбира се. Не виждам проблем, човекът е с добра квалификация, интелигентен, с висше образование, а мисля, че няма толкова много йорданци в България/ по-скоро са дефицит/ и той винаги ще бъде добре дошъл с тези характеристични данни. :)

А иначе милата Германия има големи проблеми със "специалисти", доста се е опарила вече от тях и затова е предубедена към приема на чужденци. Страда и до днес от тях...

Не се сдържах.... написаното е достойно за бгмама, но не и за тук. В това питане са смесени Закона за здравето, Закон за трудовата миграция, Закон за чужденците... тези две министества и една агенция изискват толкова специфика, че това отнема много време. Германия също е в ЕС, поради което изискванията за трудова миграция са почти същите. Оп, пропуснах и Министерство на образованието... тази диплома оттам, тук може да не се признае ;)
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот tochotocho » 12 Яну 2020, 19:00

Няма проблем. Ще го взема като помощник.- лекар. И заплата минималната за 2020 г. с 8 часов раб.ден.
tochotocho
Потребител

Назад към Гражданство