начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Престой на чужденка с българин и общи деца

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Престой на чужденка с българин и общи деца

Мнениеот kukata » 24 Ное 2022, 15:38

Здравейте.

Аз съм българин с българско гражданство. Приятелката ми е норвежка, с норвежко гражданство. Нямаме брак.

Имаме 2 общи деца, родени в Норвегия. Едното дете има българско ЕГН вече, а на другото му предстои да се извади, когато се приберем в България.

Тя има още едно дете от друга връзка с норвежец, родено в Норвегия. То също живее с нас постоянно.

Предстои да се преместим всички заедно в България.

Въпросът ми е следният.

Как може, тя и детето което не е от мен да се регистрират в България, така че, детето да посещава училще в България?

От това което, разбрах до момента.
1) Трябва да се отиде в МВР и да се регистрира с документ разрешение адреса на който ще пребивава от собственика на имота.
2) Не съм наясно как стои въпроса със здравното осигуряване. В училищата се изисква, детето да има личен лекар.

Благодаря ви, предварително за отделеното време да ми помогнете.
kukata
Нов потребител

Назад към Гражданство