начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Удостоверение за отказ от наследство и кой може да го получи

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Удостоверение за отказ от наследство и кой може да го получи

Мнениеот krasisto » 17 Ное 2024, 15:23

Здравейте.
Имам следният проблем: Доведеният брат на майка ми - за краткост вуйчо ми се отказа от наследството от баща си, което му се полагаше за едни сгради строени по времето, когато баба ми и баща му са били в брак. Сградите са строени в имот собственост единствено на баба ми.
Отидохме при адвокат, той му изготви заявлението до СРС и пълномощно за мен, с което вуйчо ми ме опълномощава да внасям и получавам документи по този случай от негово име, вкл. да получа и въпросното удостоверение за отказ от наследство. Заверихме пълномощното при нотариус и според мен всичко е така както трябва да бъде. Но, уви! Отидох в съда, внесох заявлението, нотариално завереното пълномощно, копие от нотариалния акт, удостоверения за наследници, където фигурирам, документ за платена такса. Всичко това ми го взеха в деловодството, дадоха ми входящ номер и до тук всичко е точно.
Изненадата дойде, когато отидох с пълномощното си да получа удостоверението и деловодителката на съответния съдебен състав отказа да ми го даде, защото заявителят трябвало да отиде да си го получи лично или негово дете, като докаже родството си с него или адвокат, позовавайки се на член от ГПК, който не запомних, защото не съм юрист. Сега съм депозирала молба до съдията, да ми разреши да получа аз удостоверението, а пък съдията може и да не разреши, знам ли? И въпросът ми е, за какво ми беше това нотариално заверено пълномощно? Как веднаж взеха заявлението и не поискаха вуйчо ми да го внесе лично, а сега не ми го дават и да си го получел лично при положение, че нотариално ме е упълномощил?
Предварително Ви благодаря за отделеното време.
krasisto
Нов потребител

Re: Удостоверение за отказ от наследство и кой може да го по

Мнениеот hristev » 17 Ное 2024, 21:02

Без да навлизам в подробности - Отказът от наследство се прави пред съдия, образува се частно гражданско дело.

Тоест, приложим е гражданския процесуален кодекс.

Тоест, приложими са правилата на този кодекс, уреждащи представителството.

Представителство по пълномощие
Чл. 32. Представители на страните по пълномощие могат да бъдат:
1. адвокатите;
2. родителите, децата или съпругът;

3. юрисконсултите или други служители с юридическо образование в учрежденията, предприятията, юридическите лица и на едноличния търговец;
4. (изм. - ДВ, бр. 66 от 2013 г., в сила от 26.07.2013 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) областните управители, упълномощени от министъра на финансите или от министъра на регионалното развитие и благоустройството, в случаите по чл. 31;
5. други лица, предвидени в закон.

Тоест, трябва Ви адвокат за получаването.

За внасянето - никой, никога нищо не проверява, а защо Ви е било пълномощното - не знам.
hristev
Потребител

Мнениеот krasisto » 18 Ное 2024, 10:42

Благодаря Ви за отговора. :)
krasisto
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 18 Ное 2024, 11:01

hristev написа:Тоест, трябва Ви адвокат за получаването.

Струва ми се, че изпускаш една подробност.
Адвокатът трябва да е процесуален представител на лицето, отказало се от наследство.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот hristev » 18 Ное 2024, 16:23

hristev написа:Без да навлизам в подробности....

guest1 написа:Струва ми се, че изпускаш една подробност....

Единственият и неповторим - отново пресоли манджата....
hristev
Потребител

Мнениеот krasisto » 22 Ное 2024, 17:26

Господа,
благодаря Ви за информацията.
Аз подадох една молба в свободен текст до Съдията на съответния съдебен състав и получих разрешение да получа удостоверението и вече го получих.
Странно ми беше това, че се оказва, че човек не може да упълномощи когото си иска да го представлява и да получава документи от негово име. Предполагам, че това е така, за да не могат да бъдат извършвани измами.
Имам още едно питане, ако може да ми отговорите: Отказа е вписан в особената книга на съда, не трябва ли да го има и в Агенцията по вписванията.
krasisto
Нов потребител

Мнениеот hristev » 22 Ное 2024, 17:47

В Агенцията по вписванията има имотен регистър. В имотния регистър се вписват само актовете, които подлежат на вписване по закон. Отказът от наследство не е сред актовете, които подлежат на вписване в имотния регистър.

Съдията се ръководи от закона - да, но се ръководи също и от вътрешното си убеждение. Макар според мен да липсва законово основание, съдията е намерил основание да Ви разреши да получите удостоверението водейките се от своето вътрешно убеждение.

Законодателят - по мое мнение, е ограничил кръга от лицата, които могат да "контактуват" със Съда, защото така е по-процесуално икономично и няма да се ангажира времето на съда за щяло и нещяло - както във вашия случай например.

Да, получихте търсения резултат, но костваше значително повече от нужното усилия както за Вас, така и за съда, нали така :)

За финал, да кажа. В еди кой си съд в момента се гледа правен спор, по който основния спорен момент е "действителен ли е отказ от наследство на лицето Иван Иванов Иванов с ЕГН хххххх, при положение че такова лице няма, а има лице Иван Иванов Иванов с ЕГН хххууххх? ". Тоест, някой не е проверил дали удостоверението е правилно издадено, както и дори да е правилно издадено, дали отказът е надлежно вписан в книгата.

Вие проверихте ли ? Не сте, гаранция давам. Ето затова искам да се знае, че който не ползва адвокат се излага на риск, който е значително по-голям от спестените пари.

Дори слаб и евтин адвокат може да свърши много повече работа от средностатистическия гражданин неюрист.
hristev
Потребител

Мнениеот krasisto » 23 Ное 2024, 13:49

Здравейте отново, г-н Христев. :)
За свое оправдание мога да кажа, че ползвах услугите на адвокат, с който пътво се консултирах и след това изготви заявлението за отказ от наследство и пълномощното, които след това с вуйчо ми заверихме при нотариус. Може би адвоката е пропуснал да ми каже, че трябва да проверя вписването в особената книга на съда, за което четейки тук във форума разбирам, че всеки може да го провери. Аз се доверих на съдебното удостоверение, където накрая пише, че е вписано в особената книга на съда - има номер и дата. Не пречи да отида и да го проверя, защото наистина не го проверих - прав сте за това. :? :) Може ли да ми кажете къде в СРС се прави тази справка, ако е удобно и не нахалствам с въпросите си. :) И възможно ли е като частно лице да го проверя електронно с електронния си подпис.
Предварително Ви благодаря за отделеното време. :)
krasisto
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ