начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

обещетение за безработица

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обещетение за безработица

Мнениеот kati1234 » 11 Авг 2014, 17:41

Ще имам ли право на борса(за безработица), ако напусна по чл.327, ал.1, т.6 (продължаване на образованието във ВУЗ)? Налице са внесени осигуровки 9м.назад и 3г. от платена борса.
kati1234
Младши потребител

Re: обещетение за безработица

Мнениеот sunrise » 11 Авг 2014, 18:19

Не.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kati1234 » 12 Авг 2014, 15:35

Кои са причините, за отказ ако отговарям на другите права?
Как фактът, че съм студентка, ограничава правото на обезщетение за безработица?
kati1234
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 12 Авг 2014, 15:57

"Обезщетението", затова е такова, защото обезщетява липсата на работа.Когато судентът е редовно обучение, не е лице, което си търси активно работа, нали? Ако Ви предложат работа ще прекъснете ли следването?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kati1234 » 14 Авг 2014, 18:40

НЕ, но работата може де е и на непълно работно време. Например 4часа, нали?
kati1234
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 25 Ное 2014, 22:29

kati1234 написа:Ще имам ли право на борса(за безработица), ако напусна по чл.327, ал.1, т.6 (продължаване на образованието във ВУЗ)? Налице са внесени осигуровки 9м.назад и 3г. от платена борса.

Тези "3 години от платена борса" не знам как се случват.Доста интересен случай. :?

Иначе според мен,защо да няма право "на борса". На "борсата" всъщност хубави картофи са пуснали,боб също-увира за 40 минути-така пише... :lol:

Само че ще е за минимален срок и размер.Т.к тр. договор се прекратява по воля работника. В КСО няма изискване да не е студент редовно
П.П. Днеска редовно,утре задочно,в другиден само на хартия...Някои пък така правят.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот zmeyan » 26 Ное 2014, 13:36

При така поставен въпросът - нямаш право!
Дали има начин все пак да получаваш - има начин, но е по-сложно и изисква съдействие и от друг ("работодател") или пък от настоящия или пък... хайде стига с подсказките - повече срещу хонорар :)
zmeyan
Потребител

Мнениеот svettoslav » 27 Ное 2014, 16:22

Защо да няма право?
Няма изискване да не е ред.студент,за обезщетение.Редовно,задочно,вечерно,дистанционно....
Защо да не се смята активно търсещ си работа? Това си е лично негово разбиране.Зависи от доста неща.Може да работи и нощна смяна като пазач,примерно.

А и факта,че напуска на осн. чл.327 ал.1 т.6 Кт,значи ли че действително вече е студент? Или означава че твърдиш пред работодателя,че ставаш студент,докторант-редовен.
Както се писа по-горе,може да си бачка и на 4 часа през времето на докторантурата.респ такава работа,която съответствува на доктората,защо не? Майка му и баща му ли ще го издържат на всяка цена през тия 3,4,5г.? Абсурдно е да се смята,че не е възможно да се работи законно :) респ. щом си останал без работа не ти се полага обезщетение,щото си редовен студент-докторант и на столовата има безплатно хранене....И през комунизма не е имало безплатно.

Основанието за напускане си е основание.Работникът го пише,дори може да не става докторант в момента,а си е мисли и надявал че ще стане и т.н. Кой работодател ще води уст. иск за за това че ТПО не е прекратено,т.к изявлението на работника е без основание(не постъпва на учение)? А ако не оформи трудовата му книжка носи си последиците и от това.Не може да възразява,че онзи не е имал основание. Както работодателя прекратява ТД и същият се счита прекратен законно до доказване на противното,така и обратно смятам.Щом страната твърди липса на основание за изявлението на отсрещния-да си го докаже ако иска.Но работодател да предяви иск за отмяна на незаконно "уволнение"(прекратяване на ТД от работник) не съм чувал.По-скоро да се приеме,че се счита прекратен договора,до установяване на противното по съд. ред. :oops:

П.П. От НОИ какво да му кажат:Ти си студент,нямаш право на обезщетение.Ами НЕ СЪМ СТУДЕНТ.Всъщност имам книжка,но в последния миг се записах ЗАДОЧНО. Така че нито определящо е какво пише в уведомлението на работника до раб/ля по 327 ал.1 т.6 КТ,нито пък същото,ако бъде отразено в Тр. книжка(както е редно),означава че Х е действително студент редовно! Освен това КСО не поставя изискане.Няма логика работил си 15 години,сещаш се в един момент,да си доучиш последната година(1 семестър редовно),оставаш без работа по твоя воля за да се дипломираш...и затуй да се смята едва ли не,че не си останал без работа,щото си бил зает в училище.Ама работа и учене са различни неща!От първото се изкарват непосредствено пари,каквито той няма вече да получава.Щом като сам е решил така-4 месеца "борса".
svettoslav
Активен потребител

Назад към Осигурително право