начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Колизия с Европейското право при разрешение за престой

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колизия с Европейското право при разрешение за престой

Мнениеот nickbg » 19 Юни 2024, 15:41

Преди време се преселих в БГ и получих разрешение за престой като гражданин на ЕС (нямах БГ гражданство макар и да съм роден и израснал в БГ). Заедно с мен подобно разрешение получи и приятелката ми, която не е гражданин на ЕС, както и нашия син. Всичко стана много лесно и почти без разходи заради ЗВПНРБГЕСЧТС (да има такъв закон!)

Междувременно аз взех българско гражданство. Синът ми също. Сега идва време да подновяваме разрешението за престой на приятелката ми. В Отдел Миграция ни казаха, че тъй-като аз вече съм български гражданин процедурата трябва да е по Закона за чужденците, а не по ЗВПНРБГЕСЧТС.

Не съм сигурен, че в Отдел Миграция са прави. През 2017 в СЕС имаше т.н. дело Lounes в което испанка съди Великобритания, че третира нейния съпруг (който не е гражданин на ЕС) не според техния ЗВПНРБГЕСЧТС, а като британка защото междувремено е взела британско гражданство. И решението на СЕС бе, че това би било дискриминация - тя, един вид, би имала по-малко права в сравнение с това ако не бе взела британско гражданство.

Моят случай е аналогичен.

По същество, в Отдел Миграция ми отговориха така както през 2016г са отговорили британските миграционни служби. Разликата е, че, все пак, междувременно СЕС се е произнесъл по делото Lounes.

Може ли някой да коментира?

Ето информация за казуса Lounes: https://curia.europa.eu/jcms/upload/doc ... 0121bg.pdf
nickbg
Младши потребител

Re: Колизия с Европейското право при разрешение за престой

Мнениеот ivanov_p » 20 Юни 2024, 08:05

Като го коментира някой какво ще ви олекне? Администрацията по една или друга причина, най-вероятно незнание, ви е дала нежелан от вас отговор. От тук нататък трябва да се обърнете към адвокат, занимаващ се с подобни дела и да се тръгне по законоустановения ред, вероятно обжалване и каквото е предвидено. Може някой да говори с отговорните фактори и позовавайки се на приетото решение да ги убеди да се съобразят с него, малко вероятно е, но не пречи да се пробва.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Общи дискусии