начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

НАСЛЕДЯВАНЕ на възстановени зем. земи от бездетен насл-л

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НАСЛЕДЯВАНЕ на възстановени зем. земи от бездетен насл-л

Мнениеот burokrat4e » 18 Окт 2012, 09:15

На името на бездетния Съби през 1998 г. са възстановени земеделски земи.

Съби е починал 1949 г. и има за наследници според удостоверение за наследници съпруга Пенка починала 1994 г. и 8 братя и сестри всички починали към днешна дата.

Съпругата наследява ли?

Ходих при няколко адвоката и има 3 мнения:
1. Наследява съгласно: "ЗН Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината във втория."

2. Не наследява т.к. датата на откриване на наследството е 1998 г. когато се възстановявали земите и тогава не била жива. /това не го разбрах, но ме устройва да е вярно :mrgreen: /
и 3. Не наследява, защото когато наследодателя бил починал през 1949 г. такъв бил закона /това също не го разбрах добре но пак ме устройва, защото съм наследник на 1 от братята на наследодателя/ :D

Ако може някой да помогне. :roll:
burokrat4e
Младши потребител

Re: НАСЛЕДЯВАНЕ на възстановени зем. земи от бездетен насл-л

Мнениеот portokal » 18 Окт 2012, 09:59

Зависи кога са внесени в ТКЗС земите на бездетния Съби и дали преди, или след това се е оженил за Пенка - предполагам, първо е бракът, така че Пенка и нейните наследници наследяват. Това е чл. 9а от ЗН.
Делът на Пенка - според закона към 1949 г., но той надали е съществено различен от сегашния (нямам текста му тук).

Има и още нещо, но то не е от значение вече и е повече към колегите - текезесирането ;) на земите се извършва основно след 1950 г., струва ми се. :roll: Тоест Съби вероятно вече не е бил жив към този момент и земите е било правилно да се възстановят "на името" на онези негови наследници, които са били собственици в момента на внасянето в ТКЗС - Пенка и братята и сестрите. Но всъщност е пълно със случаи като на Съби, де.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот burokrat4e » 18 Окт 2012, 10:27

Не знам коя година са се женили, Съби е роден 1905 г., и със сигурност е починал преди "Текезесирането", той не е влизал лично, но ПК ги възстановява на негово име. Брака е преди 1949 г., защото тогава Съби почива.
burokrat4e
Младши потребител

Мнениеот portokal » 18 Окт 2012, 11:21

Значи Пенка и наследниците и след нейната смърт имат дял, както и писах по-горе. Земята не е трябвало да се възстановява на името на Съби, а на Пенка + братя и сестри на Съби, но това е приключило вече, а и не променя практически нищо.
За дела на Пенка, ако Съби е починал след 30 април 1949 г., твърдо се прилага сегашният закон - той е бил вече в сила. Ако е преди 30 април, пак според мен се прилага сегашният, заради чл. 89 от него.
Има значение също дали бездетният Съби е надживял родителите и бабите и дядовците си и дали бракът му с Пенка е продължил повече от 10 години.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот burokrat4e » 18 Окт 2012, 12:02

Всичките му братя и сестри са надживели Съби, а родителите му също са починали 70-те години, т.е. след него.
А те каква връзка имат, тях ги няма в удост. за наследници?
burokrat4e
Младши потребител

Мнениеот portokal » 18 Окт 2012, 13:15

Имат връзка, разбира се - родителите са преките наследници на Съби заедно с жена му, щом са починали след него. Не знам има ли ги в удостоверението, ама са те. Тях вече ги наследяват другите им деца - братята и сестрите на Съби.
Това, което ме интересуваше, беше дали случайно при починали родители е нямал живи дядовци и баби, освен братята и сестрите - случва се понякога. Би имало значение за размера на дела на Пенка. Дотук ясно.
Кажи сега датата на смъртта и продължителността на брака - също има връзка.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот burokrat4e » 18 Окт 2012, 14:27

portokal написа:Имат връзка, разбира се - родителите са преките наследници на Съби заедно с жена му, щом са починали след него. Не знам има ли ги в удостоверението, ама са те. Тях вече ги наследяват другите им деца - братята и сестрите на Съби.
Това, което ме интересуваше, беше дали случайно при починали родители е нямал живи дядовци и баби, освен братята и сестрите - случва се понякога. Би имало значение за размера на дела на Пенка. Дотук ясно.
Кажи сега датата на смъртта и продължителността на брака - също има връзка.

В удостоверението за наследници пише, че Съби е оставил съпруга, братя и сестри поименно изброени. Не се споменават родители.

"ЗН Чл. 7. Ако починалият е оставил само възходящи от втора или по-горна степен, наследяват по равно най-близките от тях по степен."

Ахаа..
В действителност баща му е починал 1969 година, а майка му 1972 г., като не съм сигурен, може да сбъркам но не повече от 1 година.

А всички други братя и сестри са починали след майката и бащата на Съби.

Не знам Съби кога е сключил граждански брак, така че ще Ви помоля да напишете и двата варианта.
burokrat4e
Младши потребител

Мнениеот asqbakurdjieva » 02 Ное 2012, 14:14

Здравейте!
Ако позволите, бих се включила в дискусията ви.
Щом реституцията е настъпила след смъртта на съпругата/както е в случая/, преживялата съпруга не е включена в наследниците, т.е. не наследява. При прекратяване на СИО /в случай на смърт или развод/, както е тук - със смъртта на единия, а впоследствие и на другия от съпрузите, всяко придобито имущество е лично, индивидуално. Няма значение, че СИО е прекратена със смърт - тя не съществува! Заради това, съпругата не би следвало да има дял от впоследствие възстановените имоти/зем.земи/.
Чл. 9а, в който е предвидено, че когато към открито наследство се възстановява собственост върху имоти, които са били одържавени или включени в ТКСЗ и други образувани въз основа на тях селскостопански организации, наследниците на последващ съпруг не наследяват,ако той е починал преди възстановяване на собствеността и от брака му с наследодателя няма родени или осиновени деца.
Възстановената собственост се смята за новооткрито наследство. В ТР1/1998 г. на ВС - тълкувание кой съпруг е последващ – неговите наследници не наследяват реституираното имущество.
По смисъла на чл. 9а от ЗН последващ съпруг е този, който е сключил брак с наследодателя-собственик след одържавяването на имотите, съответно след внасянето им в ТКЗС.
asqbakurdjieva
Нов потребител

Мнениеот portokal » 02 Ное 2012, 14:32

По смисъла на чл. 9а от ЗН последващ съпруг е този, който е сключил брак с наследодателя-собственик след одържавяването на имотите, съответно след внасянето им в ТКЗС.

Сега остава да помислим тук имаме ли последващ съпруг по смисъла на чл. 9а, и ако не - как стигнахме е този извод:

Щом реституцията е настъпила след смъртта на съпругата/както е в случая/, преживялата съпруга не е включена в наследниците, т.е. не наследява.

Защото във всички останали случаи, без този с последващия съпруг, наследниците се определят както ако земята винаги е била част от наследството.

Вметката за СИО-то пък въобще не я разбрах, еле пък към 1940-та г.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси