начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Малка семейна сага

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Малка семейна сага

Мнениеот savagrup » 05 Окт 2012, 18:52

Уважаеми юристи!
Нека първо да разкажа малко предистория за да разберете въпросът ми правилно :
Имам брат и сестра, с които имаме обща майка която почина преди 5 години, поради което аз и сестра ми останахме кръгли сираци ( брат ни живее при неговия баща ) без собствен покрив над главите си. Аз сам на 30, брат ми на 27 а сестра ни на 15. След смъртта на майка ние двамата с брат ми оставаме законни попечители. Аз вече нямам никакви преки роднини освен тях. Живея на свободен наем от 5 години, а сестра ми беше при чичо си и леля си. Брат ми, който е при баща му, живеят в самостоятелно собствено жилище. В един момент леля й и чичото на сестра ми решиха че не могат да я гледат по здравословни причини, и ни предложиха на мен и брат ми да я дадат за осиновяване, но за това трябваше да се откажем доброволно от правата си над нея. След което бе осиновена от едно семейство. Първоначално бяха благосклонни към нас с брат ми докато си разкажем едни на други историите. Но, скоро след това използваха една интрига в своя полза, за да ни откъснат от сестра ни. По закон имат право, но когато подписвах декларацията, както и брат ми, аз се съгласих със лелята на сестра ми че ще я виждаме често. После нещата се объркаха. Декларацията е нотариално заверена, но може ли да се оспори и да предявя само аз за права, защото съм се грижил за нея от бебенце, и като се отказвах от правата си не сам се отказвал от нея. Просто исках по-добро бъдеще, но сега виждам че са ме подвели. А самата декларация е била под диктовката на леля й защото аз и брат ми не знаехме какво да пишем ( юридически не сме грамотни ) и не можехме да си позволим адвокат. Всичко стана толкова набързо. Тогава бях на 25, той на 22. А и след смъртта на майка... на кой ли свят сме били?! Виждам че не я гледат добре, като отношение, пият много алкохол пред нея, ограничават я в много неща. Има ли са дъщеря на 22 която е починала ( лека й пръст ), и просто са решили същата вечер да си вземат нова.
Много от нещата ги знам от техни роднини с които съм се срещал и сестра ми им е гостувала в същите тези моменти.
Моля ви за помощ!!!
Има ли законен вариант да си върна сестричката при мен. Тя е готова да потвърди написаното пред съответните служби. Идеята ми е да си върна правата. Пък и ето! Така можем да кандидатстваме за общинско жилище. Способен съм да се грижа пълноценно за нея.
Насочете ме кой закон да прочета и към коя служба да се обърна.
Благодаря на всички за проявената човечност и професионализъм.
savagrup
Младши потребител

Re: Малка семейна сага

Мнениеот asqbakurdjieva » 02 Ное 2012, 14:49

Здравейте!
Закон за защита от домашно насилие - това мисля, че е вашия закон!
Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) Компетентен да наложи мярка за защита е районният съд по постоянния или настоящия адрес на пострадалото лице.
Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) Производството по издаване на заповедта може да се образува по молба на:
1. пострадалото лице, ако е навършило 14-годишна възраст или е поставено под ограничено запрещение;
2. брат, сестра или лице, което е в родство по права линия с пострадалото лице;
3. настойника или попечителя на пострадалото лице;
4. директора на дирекция "Социално подпомагане", когато пострадалото лице е непълнолетно, поставено е под запрещение или е с увреждания.
Защо, като за начало, не се обърнете към Д-я Социално подпомагане?! Там, предполагам, ще бъдат по - запознати и ще ви дадат добър отговор на въпроса - към кого е най-добре да се обърнете, с какво да започнете и т.н.
Ще се радвам, ако съм била и мъничко полезна - искрено ви желая успех!!!
asqbakurdjieva
Нов потребител

Назад към Семейни казуси