начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Достъп на мъж до децата му в чужбина след развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Достъп на мъж до децата му в чужбина след развод

Мнениеот vladimir67 » 21 Мар 2013, 14:05

Здравейте,
Предстой ни развод. Съпругата 38Y ми работи в чужбина и децата ми са там (момче 5Y и момиче почти 3 Y). Аз 45Y, след 2 години се прибирах от там, вече 3-ти месец съм тук.

Въпрос: каква е най-добрата практика за свижданията ми с децата, права възможности и задължения ... утре ще летя за там за да ги доведа за ваканцията им тук, съпругата ми е щастлива да направя поне за сега..., както и ще ги върна след 2 1/2 седмици, като разходите за пътуването делим на половина ... .

Имущество и права:
- имаме семеен апартамент закупен с банков кредит, който регулярно издължаваме. Сем. имущество е обявена на пазара на имоти и се надяваме да го реализираме преди развода.
- Съдружници сме в активна фирма от м9/12г. в чужбина: тя 60/ аз 40% от дяловете, не получавам заплата от там, но съм и управляващ, заедно и поотделно ( с цел по ниски данъци). Но нямам поглед над случващото се в фирмата и реално нямам принос. Предмета на фирмата е стоматологични услуги и манипулации, където аз съм ... "зле" в познанията си.

Намерения: да излезем от ситуацията леко и без сътресения. Децата да останат при жена ми. Тя иска издръжка за децата.

Видимо и е ясно за страните, че нещата не вървят и развода е неизбежен.

Нуждата ми: Искам да си изградя представа и нагласа за събитията. Изчетох доста, не съм се спрял на адвокат още - не почуствах такъв разбиращ казуса и имащ решение. Това е отговорно начинание и следва да има заложена дългосрочна гъвкавост, простота в действията и правата.

За мен: Това ми е първи брак. Заминах със съпругата и 2-те ни децата в чужбина мЯ/11. Причината бе сключен договор за работа от съпругата ми с местна голяма стоматологична компания. Аз съм икономист по образование, работех над 19г. в голяма БГ банка, имах доста прилични доходи и служебно положение, но напуснах поради преместването ни в чужбина.

В чужбина не работех, изискваше се разрешително за работа, което излезе седмица преди да букна билетите си за обратно .... През периода в чужбина, гледах и се грижех за децата, цялото домакинство и всичко което можете да се сетите. Не владеех добре езика и го учех сам в къщи, докато децата спяха. Правих значителен брой опити да започна работа там, но неуспешни или неудобни (работа на повикване, нощни смени и др.), както и ниско платена обща работа, непокриващи разходите в случай на заместваща гледачка.

След като се прибрах без стотинка, след многобройни опити за работа съм все още безработен, записах се в бюрото по труда, с цел да се запиша по тяхна програма за финансиране с EU funds на ново микро предприятие, както и живея при моята майка и сестра, те ме издържат. Дължим месечни вноски по ипотечен кредит, които от този месец съпругата ми иска да ги делим на половина, защото тя има гледачка сега там и има раходи по нея. Апартамента ни е даден на нейни познати, които да живеят и го ползват, с цел да покриват разходите по него и да го опазват, както и минимално остава, което отива да покрива много малка част от ратата по кредита.

За жена ми: Има един предишен неуспешен брак (без деца), това логично да е вторият. Има добра и платена работа, като стоматолог в чужбина. Тук практиката и беше под "нивото на водата". След преместването ни в чужбина и след като свършиха спестяванията и взетите от роднини пари на заем, кактои след като тя започна да получава регуляни приходи издържаше изцяло семейството ни.

Видимо в някакъв период от времето (в края на миналата година), съпругата ми е започнала платоническа връзка с някой, които е по самотен (разведен с деца живеещи в БГ), на по високо ниво, с дългогодишно устойчиво и успешно развитие в българската емиграция там ... да познавам го, от единствена среща ... разбрах за него и в неправ текст от съпугата си, както и от мой проучвания, след като се прибрах, че има намерения към него ... какви и в какво не трябва да мисля ... неговите не зная, но го уведомих с смс да не ми разрушава останките от смейството ... до сега контактите продължават, но на какво ниво са ... не съм наясно ...

Децата: както казах по горе не са големи, от съвместния ни брак с жена ми. Синът ми от м9/11 започна да посещава местната детска градина, дъщерята не ходеше, защото бе твърде малка за градина там започват от 2,5г., а понеже не работех, аз се грижех за нея. От Април е записана и ще започне да ходи по няколко дена и часа в седмицата.

Поведение през брака: В БГ в периоди на добруване - добре, в други периоди не така особенно когато намаляваха спестяванията ми, защото ги вложих в ремонта на новозакупения ни апартамент. Изнервени от ежеднежието, тя трудности с пациенти и недостиг на такива (частна практика), аз трудности свързани с клиентите ми поради кризата ... След заминаването, имаше облекчаване на отношенията, но след 6м престой там ескалираха отново изразяващи се 100% в нервни изблици, неуважително отношение, препирни и др., без крайности разбира се, но обичайно случващи се пред децата ... първоначално вземах отношение по въпросите без да преминавам нормалата граница, в последствие и след 1 ва година престой, само се отбранявах и извинявах, а след това ги премах безгласно, с надежда за подържане на спокойствие и евентуално за по добро развитие и развръзска в бъдеще... Уви развръзската ... се случи...с отрицателен знак обаче ... и аз бях крайно уморен и се съгласих на думите "...що не вземеш да се махнеш ..." и го направих... аз бях само в тежест на семейството очевидно .... нямах доброто положение в новото общество и не бях полезен с приходи за семейството ни ...

Предварително Благодаря на отзовали те се
vladimir67
Нов потребител

Re: Достъп на мъж до децата му в чужбина след развод

Мнениеот esthetique » 25 Мар 2013, 15:26

Здравейте! Изчетох поста ви, личи си, че страдате от създалата се ситуация...но времето лекува. Сега е важно за вас да се разведете цивилизовано и да постигнете споразумение с жена ви по повечето от повдигнатите от вас въпроси, както и заедно да определите приемлив вариант за свижданията ви с децата. Най-добре е обаче да обсъдите "на живо" с адвокат всички неща, които сте изложили тук, за да получите компетентен и изчерпателен отговор. Успех!
esthetique
Младши потребител

Назад към Семейни казуси