Здравейте,
имам няколко кратки въпроса към аудиторията:
1 - Може ли човек по някакъв начин да разбере нечий имот на кое име се води и дали има някакво завещание към него? - това е въпроса. Не знам, неудобно е, а и едва ли по този начин на човек ще му дадат информация, ако отиде и директно пита собственика на въпросния имот дали може да му покаже нотариалния си акт, едва ли ще се съгласи въпросният собственик, защото това е много личен документ. По какъв друг начин може да се разбере?
2 - Двама братя от един баща, но от различни майки. Единият брат живее в един град, а бащата и другия брат живеят в друг град. Бащата примерно почине, как може брата от другото населено място да разбере какви точно имоти е оставил бащата, при положение, че същия този брат не знае колко точно са имотите му? Никой примерно не го е уведомил за смъртта на бащата. Как може да се разбере брата там какви имоти е наследил и на чие име се водят, и има ли някакво оставено завещание? Ако иде директно при брат си, той едва ли ще му каже...
3 - Ако баща се откаже чрез държавен вестник (или там както си му е реда) от сина си, този син има ли някакво останало право върху наследството му или не?
Благодаря.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 16:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследство от разведени родители - въпроси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследство от разведени родители - въпроси
Може.
Наследникът се снабдява с удостоверение за наследници. С него отива в агенция по вписванията - служба вписвания към съответния съд по местонахождение на наследодателят си и любезно, и срещу възнаграждение, иска да му бъде изготвена справка по персоналната партида на наследодателя ( прави се по ЕГН).
До тук е лесното- от тук насетне идва трудното, защото информацията в тази партида се въвежда от няколко години, което означава, че информацията е непълна, а често и некоректна, поради което ще ви трябва специалист, за да разнищите цялото имуществено състояние на баща си.
Не губете време в бездействие, защото то работи против вас.
п.п. Битува дълбоко погрешно мнение, не знам кой е пуснал този слух, че е възможно някой да се отрече от роднина чрез ДВ.
Наследникът се снабдява с удостоверение за наследници. С него отива в агенция по вписванията - служба вписвания към съответния съд по местонахождение на наследодателят си и любезно, и срещу възнаграждение, иска да му бъде изготвена справка по персоналната партида на наследодателя ( прави се по ЕГН).
До тук е лесното- от тук насетне идва трудното, защото информацията в тази партида се въвежда от няколко години, което означава, че информацията е непълна, а често и некоректна, поради което ще ви трябва специалист, за да разнищите цялото имуществено състояние на баща си.
п.п. Битува дълбоко погрешно мнение, не знам кой е пуснал този слух, че е възможно някой да се отрече от роднина чрез ДВ.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:Може.
Щом казвате, че информацията може да е непълна в тази партида, то как по друг начин може да се разбере колко точно са имотите? И специалист да се наеме, той какво може да направи този специалист, как ще разбере, откъде, по какъв начин, може ли да обясните? Аз не съм юрист, но според мен, ако бащата реши да укрие имот(и) като го дари или препише на името на друг човек - това как може да се разбере... това е почти невъзможно да се разбере. Освен това пишете, че информацията може да е некоректна в партидата? Имате в предвид, че умишлено е направена да е такава от собственика (в случая бащата), така ли, нещо като да се укрие лично имущество като се посочи непълния му размер? Това е едното.
Другото, което искам да Ви питам е в случая как би могло най-добре да се направи недостъпен даден имот за друг наследник? Ако бащата иска да направи така, че сина му в другото населено място да не може да има достъп до имотите му, какво може да направи той, за да "скрие" образно казано имотите от сина си? Ако направи завещание в полза на другия син, това завещание може да бъде оспорвано, така че завещанието не е сигурно нещо. Как стои въпроса, ако направи дарение, какво би следвало в случай, че има направено дарение?
Освен чрез завещание и дарение, по какъв друг начин може да се затрудни даден наследник или напълно да се игнорира този наследник, за да не може да има претенции към имотите? Питам всичко това, за да разбера на какво човек може да се натъкне и какво да очаква.
Благодаря.
- waterfall
- Младши потребител
Щом казвате, че информацията може да е непълна в тази партида, то как по друг начин може да се разбере колко точно са имотите? И специалист да се наеме, той какво може да направи този специалист, как ще разбере, откъде, по какъв начин, може ли да обясните? Аз не съм юрист, но според мен, ако бащата реши да укрие имот(и) като го дари или препише на името на друг човек - това как може да се разбере... това е почти невъзможно да се разбере. Освен това пишете, че информацията може да е некоректна в партидата? Имате в предвид, че умишлено е направена да е такава от собственика (в случая бащата), така ли, нещо като да се укрие лично имущество като се посочи непълния му размер? Това е едното.
Не, въобще няма това предвид bird_of_paradise, има предвид, че регистрите се водят отскоро и ако имотът е придобит от бащата много отдавна (примерно през 1970-1980 година) за него няма да съществува електронен запис. Иначе имотът ще си го има и можете да го "видите" като документ в хартиен вид в архива на Службата по вписвания и имотния регистър на съответния град, където се намира имота. Тук въобще не говорим за умисъл при записването на нещо погрешно в регистрите.
Даде ви се съвет да не отлагате снабдяването с удостоверение за наследници и справката в Агенция по вписванията, защото в случая времето не работи във ваша полза и колкото повече време след смъртта на наследодателя минава, толкова по-невъзможно става да предявите евентуални претенции към хората, наследили имотите, за които смятате, че и вие имате дял.
"Недостъпен" имотът няма как да се направи за наследник. В момента, в който наследодателят умре, цялото му имущество (което е на негово име към момента на смъртта) се превръща в наследствена маса, която се разпределя между наследниците му.
Единствено ако приживе баща ви е продал свой недвижим имот на друго лице, тогава този имот става "недостъпен" за наследниците като цяло, просто защото той не е бил част от наследствената маса към момента на смъртта на наследодателя.
Нека не забравяме обаче, че наследници няма... докато не почине човек. Обратното да се мисли е крайно неморално.
Чрез завещание имотът също може да бъде направен "недостъпен" за някой от наследниците, като завещанието не може да се оспорва, ако то не накърнява запазената част на останалите наследници, различни от този, на когото е завещано. Сиреч, ако баща ви има 3 къщи и завещае едната на брат ви, за вас няма да има основания за оспорване на това завещание, защото остатъкът от наследствената маса има достатъчно други имущества, за да не се накърнява вашата запазена част от наследството.
Надявам се да сме ви били полезни.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Здравейте,
със сигурност сте ми полезни и много благодаря на този форум и на хората, които ми отговарят.
Можете ли накратко с няколко изречения да обясните разликата между завещание и дарение, и ако има и някои други начини? Кой вариант е най-труден за оспорване?
със сигурност сте ми полезни и много благодаря на този форум и на хората, които ми отговарят.
Можете ли накратко с няколко изречения да обясните разликата между завещание и дарение, и ако има и някои други начини? Кой вариант е най-труден за оспорване?
- waterfall
- Младши потребител
Справката в Службата по вписванията, може да се направи и без удостоверение за наследници. Не е необходимо да ходите където и да е, може да се направи по мрежата, при това по-евтино и без ограничение на териториалния обхват.
- n_ikito
- Активен потребител
Да кажем, че когато се прави справка, обезателно изникват отпосле въпроси във връзка с актовете, вписани в нея.
Отделно, че от УН ще се снабди с ЕГН на брата и втората съпруга, а по него и със справка от тяхната партида... Там също е възможно да изникнат изненади.
хъм, може и аз да съм от тези, дето прекаляват с проучванията.
п.п. Колега при цялото ми уважение към вас и институцията( за сега единствена неопетнена останала)- да кажем, че по-правилно е да се върши работата на място, именно заради "пролуките" в ел. система ( няма да ви изненадам, ако кажа, че един от имотите ми изобщо не фигурира в АВ- ел. регистри , но това не ме прави несобственик). Идеята е добра, но все още изпълнението- незадоволително.
Отделно, че от УН ще се снабди с ЕГН на брата и втората съпруга, а по него и със справка от тяхната партида... Там също е възможно да изникнат изненади.
хъм, може и аз да съм от тези, дето прекаляват с проучванията.
п.п. Колега при цялото ми уважение към вас и институцията( за сега единствена неопетнена останала)- да кажем, че по-правилно е да се върши работата на място, именно заради "пролуките" в ел. система ( няма да ви изненадам, ако кажа, че един от имотите ми изобщо не фигурира в АВ- ел. регистри , но това не ме прави несобственик). Идеята е добра, но все още изпълнението- незадоволително.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
waterfall написа:Здравейте,
Най-общо казано, завещанието се прави приживе, влиза в сила след смъртта на наследодателя и разпределя неговото имущество по воля на наследодателя.
Дарението се прави приживе и надареният става собственик на имота в момента на изповядване на сделката пред нотариус, а този имот съответно излиза от имуществото на надарителя. Това е разликата между двете. И при двата варианта съществуват и вариации, които можете да обсъдите подробно с адвоката си, преди да се пристъпи към която и да било от тях.
За един умел юрист няма трудни за оспорване актове. Всеки, всекиго и за всичко може да реши да съди. Друг въпрос е доколко би бил прав и какво ще получи от това. Всичко зависи от волята на лицата, които искат да извършат действието (завещание или дарение).
По постовете ви не мога да се ориентирам, вие ли сте "братът" на второто дете на този починал баща, или вие сте в ролята на бащата и умувате как да "лишите" един от синовете си от получаване на наследствен имот един ден, някога си?
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Здравейте,
при дарението пишете, че този, на който се дарява приживе става собственик. Понеже съм чувал за случаи, когато родители приписват даден имот на децата си, но си запазват правото на ползване на този имот доживот. Такъв случай дарение ли се води? Може ли родителя при дарение да си запази правото на ползване на имота доживот, въпреки че вече друг се води собственик?
Каква е давността на дарението - в какъв срок може да бъде оспорвано от друг наследник?
при дарението пишете, че този, на който се дарява приживе става собственик. Понеже съм чувал за случаи, когато родители приписват даден имот на децата си, но си запазват правото на ползване на този имот доживот. Такъв случай дарение ли се води? Може ли родителя при дарение да си запази правото на ползване на имота доживот, въпреки че вече друг се води собственик?
Каква е давността на дарението - в какъв срок може да бъде оспорвано от друг наследник?
- waterfall
- Младши потребител
bird_of_paradise написа: хъм, може и аз да съм от тези, дето прекаляват с проучванията.
Само адмирации може да получиш. Този т.нар. "имотен регистър" е толкова объркан и недоразбран от много , дори и от колеги, че трябва да се подхожда много внимателно.
п.п. Аз само предложих едно лесно и евтино начало на издирването...
- n_ikito
- Активен потребител
Дарението може да се оспорва от наследник с правен интерес до изтичането на 5 години от откриване на наследството (т.е. от смъртта на наследодателя).
Да, няма пречка дарителят да си запази пожизнено правото на ползване върху имота, който дарява, но собственик на имота става надареният и то още в момента на изповядване на дарението.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Здравейте,
един допълнителен въпрос имам:
Наследник живее в различно населено място от родителя си. По какъв начин този наследник може да разбере към даден момент дали родителя му е жив или не, защото не може да получи никаква информация от никой, също така не може да осъществи връзка с родителя си. Как може със сигурност да се установи дали той е жив, а не примерно чрез справка в телефонни услуги или чрез сметка в енергото, защото телефонния пост и ел. сметката може само да се водят на негово име, но той да е починал и да се ползват от някой друг.
Къде точно трябва да се отиде да се провери това нещо?
Благодаря.
Наследник живее в различно населено място от родителя си. По какъв начин този наследник може да разбере към даден момент дали родителя му е жив или не, защото не може да получи никаква информация от никой, също така не може да осъществи връзка с родителя си. Как може със сигурност да се установи дали той е жив, а не примерно чрез справка в телефонни услуги или чрез сметка в енергото, защото телефонния пост и ел. сметката може само да се водят на негово име, но той да е починал и да се ползват от някой друг.
Благодаря.
- waterfall
- Младши потребител
Благодаря.
Там, в населеното място, при родителя. Ако завариш родителя жив - питаш го как е, има ли нужда от нещо, чуквате се с по едно яйчице за "Христос воскресе" и т.н.
Упс ... пропуснал съм една думичка. "Наследник". Извинете. Написаното от мен по-горе е за случай, в който става въпрос за "син/дъщеря/".
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Не се знае родителя къде живее. Има имоти, но не живее на тези адреси. Как може да се разбере дали е жив? Къде трябва да се пита?
- waterfall
- Младши потребител
waterfall написа:Не се знае родителя къде живее. Има имоти, но не живее на тези адреси. Как може да се разбере дали е жив? Къде трябва да се пита?
С личната карта (евентуално и с акта си за раждане) отивате в РУП по постоянен или последен настоящ адрес на родителя. Подавате заявление, че родителя (три имена, ЕГН) е в неизвестност и че не знаете дали е жив и какво му се е случило. Като негов син/дъщеря искате да бъде обявен за издирване. Не е лошо да носите снимка. Още при подаване на заявлението, ако лицето е починало и това е обявено официално (отразено в регистъра на населението), на място в управлението ще Ви кажат този факт.
Това е единият вариант.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
-
doc03 - Активен потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|