начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Наследявам ли майка си?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследявам ли майка си?

Мнениеот qazaq1qaz » 15 Апр 2014, 20:23

Здравейте,

Имам следния върос: майка ми беше омъжена за мъж, който почина. Единствените му наследници бяха тя и брат му.
Въпросът ми е след като и тя почина, аз наследявам ли нейния дял от имота, като не съм негов син и не съм осиновен. Брат му ми каза, че след като починала майка ми той бил единствения наследник на имота и аз нямам нищо. Вярно ли е?
Ако някой знае, моля да ми каже.
Благодаря предварително.

zdraveite imam sledniq vapros: Maika mi beshe omajena za maj ,koito pochina ,edinstvenite mu naslednici bqha tq i brat mu.
vaprosat mi e sled kato i tq pochina az nasledqvam li neiniq dql ot imota kato ne sam negov sin i ne sam osinoven.
Brat mu mi kaza 4e sled kato pochinala maika mi toi bil edinstveniq naslednik na imota i az nqmam ni6to.Vqrno li e ?
Ako nqkoi znae molq da mi kaje Blagodarq predvaritelno?
qazaq1qaz
Нов потребител

Re: Nasledqvam li maika si ?

Мнениеот REVOLUTION » 15 Апр 2014, 20:29

Да наследявате!
REVOLUTION
Активен потребител

Re: Наследявам ли майка си?

Мнениеот borovinka » 17 Апр 2014, 13:54

Зависи кога и какво е придобито. Може и да наследявате, може и да не. Зависи кога е бил сключен бракът.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Re: Наследявам ли майка си?

Мнениеот rts » 17 Апр 2014, 15:03

чл.9 ал.2 от Закон за наследството:
Чл. 9.
(2) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината във втория.

Ако имотът е бил собственост на съпруга на майка Ви и бракът им е прекратен с неговата смърт (а не с развод), майка Ви без съмнение е наследница, съответно Вие като наследник на майка си придобивате по наследство това, което тя е имала, включително това, което е придобила по наследство от съпруга си, без значение дали има констативен нотариален акт или не.
rts
Активен потребител

Назад към Семейни казуси