начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Покупка на жилище по време на брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на жилище по време на брак

Мнениеот gerrinik » 16 Яну 2014, 12:17

Здравейте!! Моля да ме упътите в следната ситуация: преди брака моите родители ми даряват апартамент в гр.Варна.По време на брака с моят съпруг решихме да сепреместим да живеем в гр. Пловдив. За целта се наложи да продадем апартамента в гр.Варна за да закупим жилище в гр.Пловдив. Как може да стане така, че при един евентуален развод това жилище да остане за мен, тъй като все пак новото жилище се купува с парите на моите родители.. Освен дарение от страна на родители ми има ли и друг начин да успея да запазя жилището?
gerrinik
Нов потребител

Re: Покупка на жилище по време на брак

Мнениеот borovinka » 16 Яну 2014, 13:53

С продажбата на собствения си апартамент (доколкото няма да има доплащане на суми), правите трансформация на лично имущество по време на брака и при един евентуален развод можете да докажете, че апартаментът е закупен изцяло с ваши средства. (Правя уточнение - това ще е само ако няма да се доплаща нищо за новото жилище - разликата за доплащане по закон се презумира като съвместен принос).

Ако не искате съпруга да придобива дял от каквото и да било, направете си брачен договор и променете режима на СИО в разделност, след което закупете апартамента на свое име.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот gerrinik » 16 Яну 2014, 14:16

Благодаря за съвета !!!
gerrinik
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 20 Яну 2014, 12:00

Има още един вариант, но е малко по-скъп откъм такси, а и изисква доверие към вашето родителско тяло.
Просто нека новото жилище в Пловдив бъде закупено от родителите ви на тяхно име (с парите, които вие ще им дарите от продажбата ;) ), а след това - те отново да ви го дарят - веднага или някога си.
Грубо е спрямо вашия съпруг (показва тотално недоверие към неговата личност), но вие си знаете какво ви е положението и какви са съображенията жилището да е само ваше.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот cuckoo » 03 Апр 2014, 16:53

От гледна точка на здравия разум - не е чак толкова грубо. Аз живея в такова жилище и усещам колко добре са постъпили моите родители - сигурно ги е насочил адвокат.
А ето и предидущата история - за да купи моя апартамент, баща ми продаде жилището на родителите си в провинцията. И какво се оказа - майка ми стана половин собственик на новото жилище, без да си мръдне пръста. Тя няма да злоупотреби, нито ще попречи за нещо на баща ми, но по документи положението е такова, от нейно име се дължи и половината данък.
cuckoo
Младши потребител

Мнениеот neveja111 » 02 Май 2014, 13:24

Ако още не сте продали жилището си в Варна - немерете си купувач, направете ЗАМЯНА на това, което искате да купите в Плевен срещу това в Варна. Нека купувача ви за Варненското жилище го закупи от новите собственици. Тази операция е малко тромава, но пък ви гарантира собствеността на новото ви жилище в Пловдив
neveja111
Младши потребител

Назад към Семейни казуси