начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

развод и подялба на семейно жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

развод и подялба на семейно жилище

Мнениеот dori770104 » 01 Юни 2013, 15:36

Здравейте , въпросът е следния:
На 31,10,2010 год. родителите ми се разведоха след дело за домашно насилие - баща ми беше пребил, майка ми, тя лежа в болница, осъдиха го по закона за защита срещу домашно насилие за нанесена телесна повреда и т.н. в крайна сметка след развода съдът присъди апартамента /две стаи и кухня , СИО/ на майка ми, тъй като баща ми е виновна страна а и той има къща на село / само негова/ където може да живее, а двамата не могат да живеят под един покрив предвид това, че той налита на бой. / Дори и пред полицаите, когато го извеждаха от жилището/.
Майка ми му превежда всеки месец наем 110 лв, затова, че жилището е присъдено на нея.
Баща ми обаче иска да го продаде на всяка цена - заплашва я със публична продан чрез ЧСИ, че ще го продаде на данъчна оценка и дори и на цена много по-ниска, само и само тя да не остане в апартамента. Тя си му превежда 110 лв. всеки месец, а в същото време не може да даде едната стая под наем, защото апартамента е обявен за продажба и естествено никой наемател не се съгласява да се нанесе и неизвестно кога да трябва да се изнася.
Въпроса ми е - има ли право баща ми да продава, при положение, че майка ми няма къде да отиде, а ако продаде апартамента на данъчна оценка ще си разделят по 20 000 лева, срещу които тя не може да си купи друго жилище. Как следва да процедира майка ми - защитава ли я закона по някакъв начин? Аз самата не мога да я взема при мен, тъй като живея в апартамента на свекърва ми.
dori770104
Младши потребител

Re: развод и подялба на семейно жилище

Мнениеот nmitova » 02 Юни 2013, 11:51

Здравейте,
от описанието на ситуацията разбирам, че жилището, което е СИО, е предоставено за ползване по силата на съдебното решение за развод, на майка Ви. Баща Ви не може да продаде своята 1/2 идеална част от апартамента, без първо да я предложи за изкупуване на другия съсобственик - майка Ви (така чл. 33 от Закона за собствеността), като получи писменият й отказ за изкупуване, заверен от нотариус.
nmitova
Потребител

Мнениеот dori770104 » 02 Юни 2013, 19:26

Да, но тя реално няма как да изкупи неговата част-няма собствени средства, пенсията и е 218 лв. , не може да тегли кредит, какво следва от там нататък? Той е наясно,че тя няма как да откупи останалата 1І2 ид.част от апартамента, затова се е заинатил да го продаде на всяка цена и да я изкара от там. Може ли чрез ЧСИ / той има племенница, която работи като такава/ да продадат апартамента по данъчна оценка? Видели сме какви ли не имотни измами , така че нищо чудно да успеят и те.
dori770104
Младши потребител

Мнениеот nmitova » 05 Юни 2013, 14:11

Не следва да се забравя, че има влязло в сила съдебно решение, съгласно което имотът е предоставен за ползване на майка Ви.

Няма законова възможност чрез ЧСИ да бъде продаден апаратамента - СИО, в случай че майка Ви няма задължения и/или не е ипотекирала въпросния имот, както и няма издаден изпълнителен лист срещу нея .
nmitova
Потребител

Мнениеот sunrise » 05 Юни 2013, 14:40

Частният съдебен изпълнител не може току- така да продаде апартамента, без изпълнително производство. Но всеки от собствениците може да поиска по всяко време делба на имота. При несъгласие се отива на съдебна делба , а от там-на публична продан. Най-лесно се делят парите.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 05 Юни 2013, 14:43

Баща ви е в правото си да иска делба на имота и като неподеляем, в бъдеще ще бъде изнесен на публична продан. ЧСИ ще се появи значително по-късно.
За да си изясните нещата: апартамента не е присъден на майка ви. Съдът и е предоставил единствено ползването му /може да си проверите в решението/. Именно затова майка ви плаща "наем" - защото баща ви е собственик на 1/2 от имота.
На ваше място бих проверил в районния съд дали не е образувано дело за делба на апартамента.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 05 Юни 2013, 15:21

Вие се притеснявате ,че няма да вземат добра цена при съдебна делба.А защо майка Ви не е съгласна да го продадат на цена, която ги устройва и да си разделят парите? Това е по-добрият и евтин вариант. Защото щом са решили ,ще отидат на съдебна делба и ще плащат толкова пари за разноски за съда, след като могат да останат за тях. Щом и пенсията и е толкова ниска,може би това е правилния вариант, защото не знам как живее само със сто и осем лева. От другата Ви тема видях,че имате собствено жилище.Поне ако може да и спестите тези 110 лв.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот dori770104 » 14 Май 2014, 12:46

ами другото жилище е съсобственост на мен и съпруга ми.И понеже е закупено с кредит, сега сме в апартамента на свекрва ми, а другия е даден под наем, за да си покрием част от вноската по кредита, тъй като скочи почти двойно . Ако вкарам майка ми вътре, трябва тя да ми плаща наем, което също няма как да стане.
dori770104
Младши потребител

Назад към Семейни казуси