начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

наследсвен казус

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследсвен казус

Мнениеот alissa » 02 Юни 2014, 20:46

Здравейте, аз вече имам своя отговор, но все пак ми се иска, ако някой има желание да поразсъждаваме.
Казусът е наследствен и по същество е следния: Деца отказват наследството от починалия си баща по установения от закона ред. Наследодателя не е бил в брак, към момента на смъртта си и откриване на наследството. Има жив родител /майка/. Как определяме наследяването? Ще споделя моето мнение и мнението на колегата с когото влязохме в словесен спор. Всъщност за мен е важен принципът, тъй като наследствено право почти не работя, но ми е интересно дали насоката ми на разсъждения е правилна или някъде допускам грешка /къде/. Ще започна с това, че съм запозната с решение 148/1986г. ОСГК. Там казусът е леко различен, защото има преживял съпруг. Моето мнение е, че в описания по-горе казус, след като децата /като наследници от първи ред/ се отказват от наследството на починалия си баща, наследява наследника от втори ред - в случая майката на наследодателя, баба на децата. Според колегата ми след като децата отказват да получат наследство от родителят си, неговото имущество преминава в собственост на общината. Според него отказът не можел да се приравни към липсата на наследници от първи ред. Вие как мислите?
alissa
Потребител

Re: наследсвен казус

Мнениеот portokal » 02 Юни 2014, 21:48

Ти си прав.
И да имаше преживял съпруг, пак така. Ако се откажат децата - съпругът и майката. Ако се откажат и децата, и съпругът - майката.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот alissa » 02 Юни 2014, 22:12

Благодаря Портокал!
alissa
Потребител

Мнениеот barakuda » 03 Юни 2014, 13:58

Този колега трябваше да са го скъсали на наследствено.
barakuda
Потребител

Мнениеот ki_milkovi » 04 Юни 2014, 09:06

Може ли помощ по още един наследствен казус?
Наследодателят е починал 2000 год. - женен, без низходящи. Баща му е починал преди него, а майка му 2007 год. Има еднокръвни и едноутробни братя и сестри, няма от общи родители.
Кой се явява наследник на починалия? Съпругата и майката (респ. нейните деца)? Или съпругата, майката и еднокръвните братя и сестри?
ki_milkovi
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Юни 2014, 10:16

ki_milkovi написа:Може ли помощ по още един наследствен казус?
Наследодателят е починал 2000 год. - женен, без низходящи. Баща му е починал преди него, а майка му 2007 год. Има еднокръвни и едноутробни братя и сестри, няма от общи родители.
Кой се явява наследник на починалия? Съпругата и майката (респ. нейните деца)? Или съпругата, майката и еднокръвните братя и сестри?

Съпругата и майката.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот barakuda » 07 Юни 2014, 23:24

Наследственото право е най-простото право, всички отговори ги има в един единствен закон - Закона за наследството. Не задавайте тук елементарни въпроси, преди да го прочетете.
barakuda
Потребител

Мнениеот ki_milkovi » 09 Юни 2014, 14:53

barakuda написа:Наследственото право е най-простото право, всички отговори ги има в един единствен закон - Закона за наследството. Не задавайте тук елементарни въпроси, преди да го прочетете.

Ами тогава просто не вземай отношение. Аз не съм юрист и имах нужда от помощ.
ki_milkovi
Нов потребител

Назад към Семейни казуси