начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Невалидно припознаване?!?!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Невалидно припознаване?!?!

Мнениеот Приятелка » 13 Юли 2004, 11:25

Нещо се обърках..Рових се в старите теми и в една от тях попаднах на твърдението,че припознаването на детето в болницата само с лична карта и устно изявление от бащата било невалидно!Вярно ли е наистина?Ако да,какво да направя,за да стане "валидно" припознаването?Или какво бащата трябва да направи в случая?Моля,обяснете ми!
Приятелка

Re: Невалидно припознаване?!?!

Мнениеот abba » 13 Юли 2004, 11:29

Triabva da napravi declarazia za pripoznavane s notarialna zaverka na podpisa, zaduljitelno!!!!
abba

Мнениеот Приятелка » 13 Юли 2004, 14:16

Таткото сега каза,че бил подписал "нещо",не помнел какво,май било декларация някаква.Т.е.припознаването не е само с лична карта.Това вече "валидно" припознаване ли е?
Приятелка

Мнениеот shveda » 13 Юли 2004, 14:26

Да, ако е подал нотариално заверена декларация по собствено желание, без да е бил измамен или принуден със сила.
shveda
Потребител

Мнениеот Приятелка » 13 Юли 2004, 16:55

Е как нотариално заверена?Той е бил в болницата все пак..Подписал е,каквото са му дали в болничната администрация.Абсурд да е заверена нотариално.Как да разбера всъщност?В болницата ли да звъня?
Приятелка

Мнениеот shveda » 13 Юли 2004, 22:12

Прощавай, не си довърших мисълта, но при мен влязоха клиенти. Освен с нот. заверена декларация, която се подава да ДЛ по гр. състояние, припознаването може да стане и с писмено заявление подадено до ДЛ по гр. съст. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на здравното заведение, където е станало раждането /чл.36, ал.1 от СК/. Съгласно втора алинея на същия член, ДЛ по гр. съст. е трябвало да уведоми майката в определения 7 дневен срок за припознаването. По отношение на унищожаване на припознаването виж чл. 39 от СК. Предполагам, че при вас всичко е наред, тъй като в здравните заведения са запознати добре с процедурата. С поздрав.
shveda
Потребител

Мнениеот Приятелка » 16 Юли 2004, 14:35

Благодаря ти за отделеното време!Остава да се надявам,че наистина в болницата са наясно.Защото аз звъннах и до там(пуста душа не трае неизяснени казуси :)),та оттам ми съобщиха,че щом името му фигурирало в акта за раждане,от тово по-валидно-здраве!За попълване на декларация май сефте от мене чуха.Питаха само-"Неговото име ли е в акта?","Неговото"-отговорих.."Е,какво повече искате от това!" и ми тряснаха слушалката... : (( Не,че съм се надявала на друго отношение,де : )
Приятелка

Мнениеот kiara » 27 Юли 2004, 11:56

и аз имам въпрос по темата - бащата е направил такава декларация, но майката е в чужбина, ясно е че следва да я уведомя по реда на ГПК, но как точно да стане това?!
kiara
Младши потребител

Мнениеот марийка » 10 Авг 2004, 13:23

Добре, а възможно ли е припознаването да се направи три месеца след раждането на детето и какъв е реда за това, къде трябва да се отиде.
марийка

Мнениеот Анонимен » 10 Авг 2004, 21:05

Възможно е. Подава се заявление или декларация с нотариално заверен подпис до длъжностното лице по гражданското състояние в общината, където е издаден акта за раждане на детето. В удостоверението за раждане, което също следва да се представи е вписано, къде е издаден, дл. лице, печат. Длъжностното лице по гражданско състояние не осъществява контрол и не разполага с компетентност да преценява валидността на припознаването. Не се изисква съгласие на припознавания, нито съгласие на другия родител. Когато припознаването се прави от бащата, не е необходимо потвърждаване или съгласие от майката, т.е. да присъства, да декларира и т.н. /ако поискат - обжалвайте/ Както колегите са отговорили - дл. лице уведомява другия родител, Дирекция "Социално подпомагане" и детето, ако то е пълнолетно в 7 дневен срок от извършване на припознаването. Ако не бъде оспорено в 3 месечен срок се вписва в акта за раждане.
ДО
ДЛЪЖНОСТНОТО ЛИЦЕ
ПО ГРАЖДАНСКО СЪСТОЯНИЕ
ОБЩИНА ………………….

З А Я В Л Е Н И Е

От ……………………………., ЕГН:……………., с л.к. № …………………, изд. на ……………………. от ………………., с постоянен адрес: ……………………………………..

Моля, да бъде признато за мое дете от ……………. пол на име ………………………., с ЕГН: …………………., по акт за раждане № ……../……………..., издаден от Община ……………. на ………………..., родено на ………………….. от майка ……………………………, ЕГН: ………………….., с постоянен адрес: ………………………………………….
Желая детето да носи името: …………………………………………...

Дата: Подпис:
/…………………../
Анонимен

Мнениеот Анонимен » 10 Авг 2004, 21:15

Д Е К Л А Р А Ц И Я
за припознаване

Долуподписаният…………………………..,
ЕГН: ………………………………,
с л.к. ……………………, изд. на ……………….. от ……………………,
с постоянен адрес: ………………………………………………

Д Е К Л А Р И Р А М:

Че детето с име ……………………………, с ЕГН: ………………………..,
по акт за раждане № ………./…………….г.., издаден от Община ……………на …………….г., родено на ………….. от майка …………………………., ЕГН: ……………………….., с постоянен адрес: …………………………………………….
е мое рождено дете, поради което заявявам, че го припознавам за мое дете.
Желая детето да носи името: ……………………………..

Дата:
гр. …………………..

ДЕКЛАРАТОР: … …………………… ………….
имена /подпис/
Анонимен

Мнениеот Иванова » 11 Авг 2004, 23:08

И аз имам един въпрос, свързан с темата - как мъж, който е припознал едно дете и е съставен нов акт за раждане на детето може да иска унищожаване на припознаването - срокове, процедура и т.н. и в какво точно се изразява участието на общинската служба за социално подпомагане?
Иванова

Мнениеот Анонимен » 14 Авг 2004, 19:48

Припозналият може да поиска унищожаването на направено от него припознаване поради пороците на волята - грешка, измама или заплашване. Искът за унищожаване на припознаването може да бъде предявен в едногодишен срок, чийто начален момент е различен. При грешка и измама той съвпада с припознаването, при заплашване - с преставане на заплашването, при недееспособност - с придобиване на дееспособността. Припозналият доказва порока на волята си.
Друга възможност е оспорване на припознаването от трети лица. Припознаването може да бъде оспорено от всяко лице, което има правен интерес. Такъв може да се основава на имуществени и неимуществени права и задължения между припознатия и роднините на припозналия. Правният интерес може да бъде породен и от морален дълг. Възможен е правен интерес и у лица, несвързани с припозналия чрез родство. В категорията на тези лица могат да се поставят низходящите и възходящите на припозналия, истинските родители на детето и т. н. Оспорването се извършва чрез иск, предявен в едногодишен срок от узнаване на припознаването.
Дирекция “Социално подпомагане” по смисъла на Закона за закрила на детето е орган за закрила на детето и може да оспори припознаването.
Анонимен

Назад към Семейни казуси