начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Въпроси за имот , деца , права при развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпроси за имот , деца , права при развод

Мнениеот comando » 29 Авг 2024, 15:03

Здравейте , пред развод съм . Търсих като моя казус във форума , но не намирам . Та накратко - имам апартамент придобит преди брака , женя се , майка ми ми дава пари за друг , превежда ги по моя сметка , купувам го аз на мое име . Първия го продадох след това и си и върнах парите , което мисля е без значение . Въпросите ми са много , но ще наблегна на най-важните за мен . Жена ми има ли дял от новия апартамент , който е придобит след брака , но със средства дадени на мен от майка ми ? Имаме и 2 деца , мислим при развода да се разберем за споделени родителски права . Общо взето ме интересува апартамента , аз децата си ги гледам и не щадя пари за тях . Ако има значение , по нейна вина се разделяме .
comando
Младши потребител

Re: Въпроси за имот , деца , права при развод

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Авг 2024, 16:36

Привет, можете да си запазите апартамента, но трябва да оборите - че съпругата Ви има принос.

Трябва да има близост между датите на превода от майка Ви, какво е основанието за превода, както и следващата покупка.

В момента се водите 2-мата собственици, нищо, че не фигурира жената Ви.

"Екстремно" - можете да извършите някаква сделка, пък тя - да оспорва после.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот comando » 29 Авг 2024, 17:05

Ами на 3ти ми превежда парите , на 4ти купувам новия апартамент . Тя реално няма принос , парите майка ми ми ги дава на мен . На основание мисля нищо не пише .
comando
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 29 Авг 2024, 17:16

comando написа:На основание мисля нищо не пише .

Винаги пише, платежно без основание не може.
Ако ще и най-баналното "захранване".

Но при толкова голяма сума - това са подробности.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот berto » 29 Авг 2024, 22:14

Най-важното не казвате - в какъв режим е бил бракът - съпружеска имуществена общност или разделност?

Ако е СИО - сте съсобственици, няма значение откъде са парите. Ако е разделност - само Вие сте собственик.

Можете да водите иск за принос, но това трябва да мислите как да го докажете, защото може да се окаже трудно.
berto
Потребител

Мнениеот errant_lawyer » 29 Авг 2024, 22:45

Здравейте,

според мен Вие сте в хипотезата на чл. 23, ал. 1 във вр. с чл. 22, ал. 1 СК - трансформация на лично имущество.
В този случай трябва да докажете наличието на трансформация на лично имущество, т.е. че с парите, дарени от майка Ви, сте купили апартамента. Ако жена Ви има претенции по отношение на апартамента, в нейна тежест е да докаже своя принос. Ако фактите, изложени от Вас, могат да бъдат доказани (с платежните нареждания това не би следвало да е проблем), не мисля, че евентуалната претенция на съпругата Ви ще бъде основателна. Сходен казус, при който част от парите са дарени от единия родител: http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.n ... 8C00439552.
Не мисля, че в случая става въпрос за определяне на по-голям дял от вещта (чл. 29, ал. 3 СК), в който случай във ваша тежест би било да докажете по големия си принос.
errant_lawyer
Потребител

Мнениеот comando » 01 Сеп 2024, 09:51

Ами сега тези дни ше идем да правим споразумение, пък ще видя за какво претендира точно .
comando
Младши потребител

Назад към Семейни казуси