начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

апартамент и развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

апартамент и развод

Мнениеот pharmasist » 11 Дек 2012, 01:51

Аз и жена ми не се разбираме и сме в процес на развод. Имаме две пълнолетни деца. Аз живея на друго място с приятелка и имам извънбрачно дете. Съпругата ми живее в мой имот, придобит от майка ми (тя е жива) чрез дарение. Аз нямам друг имот освен този , а жена ми има друг апартамент , който дава под наем. Жена ми отказва да напусне апартамента ми. Как мога да я изгоня , докато приключи процеса по развода. Има ли възможност да изгубя единствения си имот?
pharmasist
Младши потребител

Re: апартамент и развод

Мнениеот punisher » 12 Дек 2012, 12:13

Придобитият от вас апартамент чрез дарение е т.н. семейно жилище.И поради причината,че от брака ви имате навършили пълнолетие деца,значи няма да има предоставяне упражняване на родителски права на единия съпруг и съпътстващото го предоставяне на семейно жилище на това основание на този съпруг.Това означава,че ако семейно ви жилище не може да се ползва поотделно и от двамата(а това е така във вашия случай,защото един апартамент трудно може да се предостави за ползване и на двамата),тогава може да се предостави само на единия съпруг,ако обаче този съпруг поиска това и има жилищна нужда.Тази жилищна нужда подлежи на съответно доказване.Във вашия казус определено съпругата ви няма жилищна нужда ,щом като има собствен имот.На разбира се трябва собствеността да е нейна ,а не на нейни близки.

При всички случаи не може вследствие на дело за развод да се изгуби собствеността,защото с развода се уреждат въпросите на ползване на имотите.Но не и тези,свързани със смяна на собствеността.Затова е необходимо последващо действие-доброволна делба,съдебна делба или просто извършване на разпоредителна сделка и ат двамата вече бивши съпрузи.

А в конкретно вашия случай,освен ако не решите сам да прехвърлите собствеността на апартамента си на съпругата ви като един вид знак на благородност и признателност в името на времето прекарано с нея,категорично не може да изгубите правото си на собственост.
punisher
Потребител

Re: апартамент и развод

Мнениеот boiko_62 » 15 Дек 2012, 13:31

ако не иска да напусне жилището ви, заведете след развода съдебен иск срещу нея за имота си
boiko_62
Потребител

Назад към Семейни казуси