начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Паспорт на дете и заместващо решение

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Паспорт на дете и заместващо решение

Мнениеот zvezdomira » 13 Дек 2012, 17:05

Здравейте на всички. Отдвана не съм писала тук, но ето че отново ми се налага да потърся съвет. Казусът е следният: Разведени от 4 години, син на 9, родителските права са присъдени на мен- майката. През 2007 (преди развода) на детето бе изваден задграничен паспорт, който бе "конфискуван" от бащата и ми бе отказано да бъде върнат след развода. Три дни преди паспорът да изтече ми бе върнат, след което аз го издадох в полицията. Последваха два разговора от моя страна за издаване на нов паспорт на детето и насрещни декларации за пътуване в чужбина- не постигнахме съгласие. Не дойде на уговорена среща в полицията, където аз и детето го чакахме... След три месеца му изпратих нот. покана. От нотариалната кантора имам информация, че за сега само се е обаждал и е казал (по телефона?!) на нотариуса, че знае от кого и за какво е поканата и "посмъртно нямало да се съгласи да прави пълномощно и декларация". Вметвам, че таткото е моряк и обикаля света на длъж и шир! До тук добре. Явно ще има дело, адвокат вече си намерих. Тече срокът по връчване на поканата и ще ми бъде изготвен констативен протокол след това. Единственото ми желание е да можем свободно да пътуваме. Детето тренира плуване, има възможност да посещава международни детски лагери като навърши 10 години, живеем в гарничен град, където можем лесно и евтино да посетим туристически забележителности...Нямам намерение да заминавам за чужбина, нито да "отвилчам"детето си! ТА, конкретно въпросът ми е: Какви са вашите наблюдения относно решенията на съда в подбни на моя казуси? Аз забелязвам,че напоследък зачестиха подобни дела- за последните 2,3 години и в повечето случаи се решават в полза на това детето да пътува свободно. Ще съм изключително благодарна ако споделите информация тук. Средно колко дълго продължава една такава процедура?
zvezdomira
Младши потребител

Re: Паспорт на дете и заместващо решение

Мнениеот nevin_alibriam » 13 Дек 2012, 17:15

Средно колко - зависи дали ще откриете бащата на посочения от вас адрес, ако не около три месеца. Ако не го откриете ще трябва да платите и за особен представител. Решението е да се издаде паспорт и да може детето да пътува - обикн. се посочват държавите в Европейския съюз и Балк. полуостров с изкл. на Албания и Кипър, също така трябва да посочите за какви периоди - обикн. за ваканциите или за мероприятия спортни и пр., в единия случай доказахме че бащата от години не осъществява лични отношения и решението си го взехме до навършване на 18 год. като предявихме два иска по всяко време евентуално през ваканциите - уважиха ни първия.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот zvezdomira » 13 Дек 2012, 17:26

Благодаря Ви nevin_alibriam! Да разбирам ли, че трябва да посочвам държави? Тоест има ограничение? Но при положение, че желаем да отидем на екскуризя в Турция?! Предполагам това, че едната страна е дезинтересирана се доказва със свидетели. Това е важна информация за мен. Практически таткото го взима два пъти в годината за по ден. Прибрал се вече е от два месеца и така и не го е потърсил още, а детето се надяваше, когато беше по-мако. Сега самият той не желае да ходи при баща си...не че баща му търси.
zvezdomira
Младши потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 16 Дек 2012, 14:38

Може и да не посочвате страни, периоди и срок, но тогава със сигурност ще ви отхвърлят иска. Що се касае за Турция, може да я включите изрично.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот zvezdomira » 18 Дек 2012, 11:09

Благодаря за съвета! Днес изтече срокът по връчването на поканата. Ще изчакам изготвянето на констативния протокол, защото е постъпило обаждане от лице, което се е представило за него(естествено, че е той), разпитвал е за предмета на поканата, но нотариусът няма право да му дава информация по телефон. Въпреки това, лицето е заявило категорично, че "знае за какво става въпрос щял да подпише за паспорт и декларация само през трупа си!" Боже, какви глупости дрънкат понякога хората!!!
zvezdomira
Младши потребител

Назад към Семейни казуси