начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Попечителят емигрира, иска да вземе децата

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Попечителят емигрира, иска да вземе децата

Мнениеот evtimb » 08 Мар 2013, 11:06

Здравейте,

Разведен съм от почти 4 месеца. (взаимно съгласие, 2 деца, непълноплетни, попечител е бившата ми съпруга). Аз имам право на виждане с децата през първата и последната събота и неделя от месеца. Плащам издръжка.

Бях информиран от бившата ми съпруга, че следващият месец ще сключва граждански брак с канадски гражданин, който има и българско гражданство. С така сключеният брак възнамерява след това да емигрира и постоянно да живее в Канада с децата.

Аз обичм децата си, силно съм привързан към тях, както и те към мен. Считам себе си за изключително отговорен родител, не съм груб или вулгарен срямо никого и особено спрямо майката на децата ми. Имам постоянна работа с много добра заплата. В службата съм уважаван и ценен. Редовно плащам данъци и всякакви такси.

Нямам алкохолни проблеми. Нямам дългове и каквито и да са финансови задължения. Нямам проблеми с органите на реда или други държавни и правителствени институции.

Силно съм разтревожен от няколко неща, всички са по отношение защита от травмиране на детската психика и здравето им. Изключително съм сериозен за спазване на условието децата да могат да познават и общуват с биологическите си родители. При развитие на нещата, така както бившата ми съпруга възнамерява практически моите контакти с децата ще са елиминирани.

Факта, че децата ми ще бъдат принудени да живеят в нова обстановка и околна среда, без да мога да помагам и ги подкрепям в случай на нужда ме трвожи изключително много.

Емиграция в нова страна е много сериозна стъпка. Основна подкрепа е партньора с канадско гражданство. В случая имам опасения, а именно: до момента бившата ми съпруга няма директен контакт с бъдещия си партньор очи в очи. Контактите са чрез интернет - видео чат и телефон. Имам опасения, че са възможни неочаквани отрицателни последствия за децата, които ще оставят реален а не виртуален отпечатък върху тях. Друг тревожен за мен факт е, че канадския партньор е вече с два развода. От предишните си бракове има деца и плаща издръжки. Бившата ми съпруга няма осигурена работа в Канада и няма гаранции за такава. Тя няма роднини, приятели или хора в разумна близост, на които би могла да разчита в случай на необходимост. На практика единствено канадското правителство, ще е най-добрия приятел. Това е допълнителен извор на притеснение. Вероятността децата да бъдат подложени на негативни преживявания или на нещо още по-сериозно е огромна и аз не искам това да се случи.

Въпросът ми е: Има ли нещо, което бих могъл да изискам за да гарантирам в максимална степен, че децата, ще бъдат защитени и осигурени толкова, колкото са в момента? Мисля си, дали съществува правно основана възможност да изисквам доказателства за текуща работната заетост на партньора и данъчните му декларации за минали години? После, ако канадския партньор предостави писмо от фирма, че работи, има ли начин това да бъде потвърдено? Също така има ли правно основание да се докаже, че фирмата е истинска? Ако канадския партньор предостави данъчните си декларации за последните 3 години например, има ли начин и това да бъде потвърдено, че отговаря на истината?

В случай, че опасенията ми не се разсеят и аз не дам разрешение децата да напуснат България, може ли бившата ми съпруга да го направи въпреки това?

Прегледах другата тема във форума „пътуване на малолетно дете в чужбина“ където става дума за: правно основание чл. 72 СК. Е ли това нещо, което да имам пред вид? Въобще възможно ли е съдът да вземе решение с което да замести моето съгласие?

Благодаря
evtimb
Нов потребител

Re: Попечителят емигрира, иска да вземе децата

Мнениеот nikol52100 » 08 Мар 2013, 12:06

evtimb написа:Прегледах другата тема във форума „пътуване на малолетно дете в чужбина“ където става дума за: правно основание чл. 72 СК. Е ли това нещо, което да имам пред вид? Въобще възможно ли е съдът да вземе решение с което да замести моето съгласие?

При такова дело съдът ще Ви призове като заинтересована страна по делото. В хода му ще може да изложите своите опасения и да защитите интересите си. Съдът при всички положения се води от интересите на децата.
nikol52100
Потребител

Мнениеот esthetique » 08 Мар 2013, 13:35

Разпоредбата е чл. 127а, ал. 2 от СК - при разногласие между родителите за пътуване на дете в чужбина. Вашата съпруга трябва да заведе такова дело, в което ще трябва да посочи всички основания, поради които желае да замине и живее в Канада заедно с децата си. Съдът основно се ръководи от интересите на децата, като според съд. практика задължително следва да се определи както държавата, така и периодът, в който децата ще пребивават там, най-вече, за да могат те да поддържат контакти и с биологичниия баща.
esthetique
Младши потребител

Мнениеот evtimb » 12 Мар 2013, 07:35

Искам да изразя изключителна благодарност към отговорилите. Високо оценявам професионализма и тяхната етика.

Искренни благодарности!
evtimb
Нов потребител

Назад към Семейни казуси