здравейте,искам да попитам един казус: баща ми от първия си брак има две деца,от втория си брак с майка ми съм аз.Той почина преди 7 години и въпросните две деца имат претенции от апартамента в който ние живеем. през всички тези годите те не са предприемали никакви стъпки за каквато и да е финансова помощ/той беше тежко болени всички разноски паднаха на мен/ и въпросът ми е :
1.след като не са помагали за неговото гледане ,не са плащали разходи нито данъците си има ли възможност всичките тези разходи да бъдат приспаднати от полагащато му се наследтво.
2.каква част от наследството на апартамента се пада на майка ми.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 16:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: наследство
1. С това, че сте се грижил/а за болния си баща, сте изпълнил/а един свой нравствен дълг, за което не може да искате приспадане на разноски. Ако обаче сте направили някакви подобрения в апартамента, от което пазарната му оценка в момента е по-висока, то при делбата може да поискате приспадане на разноски.
2. Не е ясно кога, от кого и по какъв начин е придобит апартамента. Ако е бил само на баща Ви от преди втория му брак с майка Ви- то след смъртта му, майка Ви и трите му деца получавате равни дялове от наследството, т.е. по 1/4 на всеки. Ако апартаментът е придобит по време на брака на баща Ви и майка Ви, то тя има 1/2 идеална част от апартамента + 1/4, която наследява от неговата 1/2 част-т.е. 1/8. По 1/8 части наследяват и всяко от трите му деца.
2. Не е ясно кога, от кого и по какъв начин е придобит апартамента. Ако е бил само на баща Ви от преди втория му брак с майка Ви- то след смъртта му, майка Ви и трите му деца получавате равни дялове от наследството, т.е. по 1/4 на всеки. Ако апартаментът е придобит по време на брака на баща Ви и майка Ви, то тя има 1/2 идеална част от апартамента + 1/4, която наследява от неговата 1/2 част-т.е. 1/8. По 1/8 части наследяват и всяко от трите му деца.
- nikol52100
- Потребител
апартамента е придобит по време на брака му с майка ми и е на двамата.т.с по 1/2 на майка и 1/2 на татко.
а те като наследници също трябва да плащат разноски/ т.с негови задължения към инстутуции например топлофикация.аз им заплатих тяхната сума те отказаха да е заплатят.те какво се прави в този случай
а те като наследници също трябва да плащат разноски/ т.с негови задължения към инстутуции например топлофикация.аз им заплатих тяхната сума те отказаха да е заплатят.те какво се прави в този случай
- blagi84
- Нов потребител
и един последен въпрос
1.възможно ли е да бъдеш осъден за имота,от другите двама наследници без да бъдеш уведомен
1.възможно ли е да бъдеш осъден за имота,от другите двама наследници без да бъдеш уведомен
- blagi84
- Нов потребител
blagi84 написа:апартамента е придобит по време на брака му с майка ми и е на двамата.т.с по 1/2 на майка и 1/2 на татко.
Дължат Ви тези суми, който са им се падали според наследствения дял.
Моя съвет е да се консултирате с адвокат.И Вие и майка Ви има право при съдебна делба да изкупи апартамента(Предполагам сте живели(Вие и майка Ви) в апартамента при смъртта на баща Ви и поне единния няма друго жилища.В делото за делба ще си предявите и всички вземания за по сметките относно наследството.
Успех!
П.П.
Какво разбирате по осъден?
- REVOLUTION
- Активен потребител
Писах ви подробно на лични съобщения, вижте ги.
- nikol52100
- Потребител
REVOLUTION написа:Дължат Ви тези суми, който са им се падали според наследствения дял.
Моя съвет е да се консултирате с адвокат.И Вие и майка Ви има право при съдебна делба да изкупи апартамента(Предполагам сте живели(Вие и майка Ви) в апартамента при смъртта на баща Ви и поне единния няма друго жилища.В делото за делба ще си предявите и всички вземания за по сметките относно наследството.
Съгласна.
blagi84 написа:и един последен въпрос
Трябва да говори или за обезщетение за това, че са лишени от право на ползване другите съсобственици или за делба, но все таки е гражданско правен въпроса.
Възможно е, но за таз цел трябва да сте пропуснали във времето едни детайли във връзка с адресната ви регистрация, която е важна за връчване на съобщения по делата.
Или, пък, вероятно за изпратена НП с малко ъъъъ некоретно оформено известие за доставяне, или протокол на нотариус.
От друга страна, напоследък всякакви чудесии се случват - наскоро ми се случи пореден гаф от страна на служител по призоваване- неверно отразени обстоятелства в съобщението (за посетен адрес, респективно не намерено лицето, а там денонощно нарочно поставен представител..).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
предполагам че е за доброволна делба. ако се стигне до съд и изплащане на техните суми по пазарната цена ли е това или по данъчната оценка. тяхната част по данъчна оценка както и моята е около 4000 лв.
- blagi84
- Нов потребител
Въпрос на договаряне между вас и другите деца на баща ви. Но обикновено данъчната оценка не е реалната, затова делбата се прави на база - пазарна оценка.blagi84 написа:предполагам че е за доброволна делба. ако се стигне до съд и изплащане на техните суми по пазарната цена ли е това или по данъчната оценка. тяхната част по данъчна оценка както и моята е около 4000 лв.
- nikol52100
- Потребител
Идеалните ви части не са така,както си ги мислите.Всяко едно от децата имате по 1/ 8 идеална част,а майка ви има 5/ 8 идеални части.Ако тръгнете по пътя на съдебната делба ,най-добре е да посетите адвокат.Имате право
да си поискате всички тези пари,за които питате.При съдебната делба се прави експертиза от вещо лице по пазарна цена на имота.Но колегатаREVOLUTION правилно ви е насочил ,че може да изкупите жилището.
да си поискате всички тези пари,за които питате.При съдебната делба се прави експертиза от вещо лице по пазарна цена на имота.Но колегатаREVOLUTION правилно ви е насочил ,че може да изкупите жилището.
- punisher
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|