Здравейте,
в процедура на развод съм и имам следния въпрос:
Имам ли право на обезщетение или дял от жилището, в което живеехме заедно със съпругата ми, пълнолетният ни син и родителите й от 22г. ?
Преди 2г. тя го получи от своите родители под формата на дарение, с условие за пожизнено ползване от тях.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 16:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дял от семейно жилище
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дял от семейно жилище
Ако жилището е дарено само на съпругата ви от нейните родители (чисто дарение, без уговорка "срещу издръжка и гледане") то същото е станало нейна лична собственост още от момента на изповядване на сделката и не е част от съпружеската имуществена общност - т.е. вие нямате дял от него.
Ако дарението е извършено под условие "Срещу издръжка и гледане" и е изцяло на името на съпругата ви, можете да водите дело, че за периода, в който сте живеели заедно и вие сте се грижил за тъста и тъща ви и че имате право на парично обезщетение (но не и дял от жилището). Във ваша тежест е да докажете какви грижи и разходи сте направил за общото домакинство и в частност за двамата възрастни. От апартамента отново нямате дял.
Ако дарението е извършено под условие "Срещу издръжка и гледане" и е изцяло на името на съпругата ви, можете да водите дело, че за периода, в който сте живеели заедно и вие сте се грижил за тъста и тъща ви и че имате право на парично обезщетение (но не и дял от жилището). Във ваша тежест е да докажете какви грижи и разходи сте направил за общото домакинство и в частност за двамата възрастни. От апартамента отново нямате дял.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|