начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Смяна на фамилно име

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смяна на фамилно име

Мнениеот yana55 » 31 Авг 2013, 10:17

Здравейте,

Можете ли да помогнете с информация , относно следният казус...Сключих граждански брак в Турция преди повече от 6 месеца.Не по мое желание ( законът е такъв ),се наложи да приема фамилното име на съпругът ми с тире.Т.е в свидетелството е изписано моето фамилно име + това на съпруга ми.Предстои ми регистрацията на брака тук в България , но аз не желая името ми тук да бъде вписано,както в свидетелството за брак от Турция.Вчера от общината ми отговориха,че първо трябва да регистрирам брака и след това да заведа дело за запазване на собствениете имена.Това означава,че трябва да променям документи два пъти , а дали съдът ще уважи моята молба,не е ясно.При запитване преди половин година , от общината ми отговориха съвсем различно...., че ако не искам имената ми да бъдат вписани с тире , то трябвало да изчакам 6 месеца от слючването на брака и след това да започна с легализацията , понеже законовия срок за промяна на имеата бил до 6 месеца след настъпване на промяната.Ако този срок не бъде спазен , то имената ми оставали същите!?
Кое от двете твърдения е вярно?
yana55
Нов потребител

Re: Смяна на фамилно име

Мнениеот deniseferinova » 03 Сеп 2013, 10:06

И аз имам същия въпрос!? :)
deniseferinova
Младши потребител

Re: Смяна на фамилно име

Мнениеот borovinka » 03 Сеп 2013, 11:35

yana55 написа:Здравейте,

Можете ли да помогнете с информация , относно следният казус...Сключих граждански брак в Турция преди повече от 6 месеца.Не по мое желание ( законът е такъв ),се наложи да приема фамилното име на съпругът ми с тире.Т.е в свидетелството е изписано моето фамилно име + това на съпруга ми. Предстои ми регистрацията на брака тук в България , но аз не желая името ми тук да бъде вписано,както в свидетелството за брак от Турция. Вчера от общината ми отговориха,че първо трябва да регистрирам брака и след това да заведа дело за запазване на собствениете имена. Така е. Първо се посочва основанието за промяна на името, а след това искате от съда да извърши промяна (името ви вече е променено с факта на сключване на брак). Това означава,че трябва да променям документи два пъти за съжаление - да, а дали съдът ще уважи моята молба,не е ясно - ако представите доказателства, че сте по-известна с рожденните си имена (дипломи, грамоти и др.), че ви познават така и т.н. няма проблем.При запитване преди половин година , от общината ми отговориха съвсем различно...., че ако не искам имената ми да бъдат вписани с тире , то трябвало да изчакам 6 месеца от слючването на брака и след това да започна с легализацията -[color=#FF0000] пълни глупости, по-вероятно е да не сте разбрали това, което са ви казали. Законовият срок за регистрация на сключен брак в чужбина е 6 месечен, но промяната на имената няма нищо общо с това - тя става автоматично с подписване на декларация при сключване на брака и се отразява в свидетелството за сключен граждански брак. Последваща промяна на фамилното име става само по съдебен ред.[/color] , понеже законовия срок за промяна на имеата бил до 6 месеца след настъпване на промяната.Ако този срок не бъде спазен , то имената ми оставали същите - А дано, ама надали!? Законът не казва такова нещо
Кое от двете твърдения е вярно?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси