начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Срокове по ГПК.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срокове по ГПК.

Мнениеот tyxobg » 22 Май 2014, 20:23

Здравейте,

Ще си позволя да задам един въпрос на който ми бяха дадени двусмислени отговори до момента.

Заедно с Въззивната жалба е подадена Молба за освобождаване от държавна такса. Молбата е отхвърлена от първоинстанционният съд с определение, потвърдено от по-горна инстанция. ВКС не допуска касационно обжалване и потвърждава Определенията.

Въпросът ми е: От кога започва да тече срокът за отстраняване на нередовността по въззивната жалба и заплащане на държавна такса? Следва ли въззивната страна и бъде съобщено за Определенията на Касационната инстанция и ВКС?

Благодаря Предварително на включилите се в дискусията.
Вярвам , че ще е полезна за много хора.
tyxobg
Младши потребител

Re: Срокове по ГПК.

Мнениеот portokal » 22 Май 2014, 22:15

Не се връчва определението на ВКС, защото не подлежи на обжалване. На второинстанционния съд, щом подлежи, се връчва. Струва ми се, че след влизането в сила на определението, с което се отказва освобождаване, първоинстанционният съд трябва да даде изрично срок за отстраняване на нередовностите - за внасяне на таксата по-точно.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот tyxobg » 22 Май 2014, 23:31

Хм...Тук е дилемата...

Съдията на първа инстанция директно връща Въззивната Жалба с доводи, че срокът от 7 дни е започнал да тече от датата на която се е произнесъл ВКС и е изтекъл преди делото да е върнато при него. Тоест, преди и той да разбере дали е потвърдено определението му...

Интересно ми е как Въззивникът ще Разбере за решението на ВКС дори преди съдията на първа инстанция, за да заплато навреме таксите и отстрани нередовността? Има ли тълкувателно решение по казуса... Ще се радвам да споделите практика..
tyxobg
Младши потребител

Мнениеот miko_pk » 27 Май 2014, 14:28

Съгласен съм с колегата portokal, лично аз бих "спал" в сайта на ВКС, за да имам шанс да реагирам, когато видя определението за недопускане! :D
miko_pk
Потребител

Мнениеот tyxobg » 28 Май 2014, 00:00

За съжаление мисля, че практиката на ВКС е ясна в тази насока. Срока е определен още с обжалваното определение, което не е допуснато до касационно обжалване и влиза в сила веднага след вписването на определението на ВКС в срочните книги. Определението на ВКС е в закрито заседание насрочено без уведомяване, тоест за да бъдем 100% конкретни, човек трябва да спи в съда /или сайта на съда/, за да не си пропусне евентуално срокът. Достъпът до интернет не е гарантиран със закон, следователно като единствен официален способ за обявяване остава ежедневното посещение на съда.

Горното обаче ще е една доста интересна тема за ЕСПЧ и по-точно правото на справедлив процес. Нищо справедливо няма в това да си лишен от възможността да се информираш в процес защитаващ правата ти, още по-лошо ако си със статут на гражданин в неравностойно положение.
tyxobg
Младши потребител

Назад към Семейни казуси