начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Чл.8 ал.4 ЗН - Кой е наследник след смъртта на брат ни

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Чл.8 ал.4 ЗН - Кой е наследник след смъртта на брат ни

Мнениеот ivelina_s » 14 Мар 2024, 11:21

Баща ни почина през 2014 -та година. Брат ни (който е от втория брак на баща ни) почина през 2023 година. След няколко месеца, същата година почина и неговата майка (втората съпруга на баща ни).
Единствените останали близки роднини на брат ни сме аз и сестра ми (от първи брак) и бабата по майчина линия.
Въпросът ми е всеки от нас какво наследява. След консултация с адвокат разбрахме, че по член 8 от ЗН братя и сестри наследяват заедно с възходящия наследник. Но при положение, че брат ни почина преди майка си този член важи ли?
ivelina_s
Нов потребител

Re: Чл.8 ал.4 ЗН - Кой е наследник след смъртта на брат ни

Мнениеот kalahan2008 » 15 Мар 2024, 08:37

На основание чл. 8, ал. 2 /а не ал. 4/ Вие, сестра Ви и бабата на брат Ви наследявате по 1/3 всеки.
Има значение, че майката на брат Ви е била починала към датата на смъртта му, тъй като ако беше жива, тя щеше да наследи всичко, на основание чл. 6 ЗН, а след това Вие нямаше да я наследите.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 15 Мар 2024, 12:50

Здравейте!

Питате
ivelina_s написа:Въпросът ми е всеки от нас какво наследява.

но не уточнявате - от кой наследодател? Защото има три починали лица.
ivelina_s написа:
    1. Баща ни почина през 2014 -та година.
    2. Брат ни (който е от втория брак на баща ни) почина през 2023 година.
    3. След няколко месеца, същата година почина и неговата майка (втората съпруга на баща ни).

И тук - Калахан избързва!
kalahan2008 написа:Има значение, че майката на брат Ви е била починала към датата на смъртта му, тъй като ако беше жива, тя щеше да наследи всичко, на основание чл. 6 ЗН, а след това Вие нямаше да я наследите.

Затова:
1. Наследството на Вашия баща - децата и съпругата. Вие, сестра ви, Вашия полубрат и неговата майка.
2. Наследството на Вашия полубрат - само неговата майка.
3. Наследството на майката - само нейната майка - баба на Вашия полубрат.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот mariana19621 » 15 Мар 2024, 23:12

Брат ни (който е от втория брак на баща ни) почина през 2023 година. След няколко месеца, същата година почина и неговата майка (втората съпруга на баща ни).

Щом майка му е била жива когато той е починал всичко наследява тя. Вие нищо не наследявате.
От собствен опит е мнението ми. Когато големият ми брат почина само майка ми беше посочена за негов наследник. Двамата с другия ми брат наследихме после след смъртта на майка ни.
mariana19621
Младши потребител

Мнениеот portokal » 16 Мар 2024, 00:14

Така е, да, Калахан не е обърнал внимание кога е починала майка му.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот nikodim77 » 16 Мар 2024, 00:18

Здравейте,
Ще опитам да отговоря по редна на наведеното от питащата - ivelina_s (съгласно преставените данни):

"Баща ни почина през 2014 -та година."
Тогава неговата съпруга (втората към момента на кончината му), Вие, сестра Ви, и брат ви сте наследили вашия баща съгласно повелята на ЗН. Накратко, баща Ви е наследен от 4-рима ви.
В последствие през 2023 г. Брат Ви е починал и е наследен единствено от живта му към този момент майка (втора съпруга на бaща Ви), последното обуславя отрицателен отговор на зададения Ви въпрос, дали наследявате нещо от починалия Ви брат.
И да, както Вие сте се изразили, при положение, че брат Ви е починал преди майка си този член НЕ важи.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 16 Мар 2024, 09:45

ivelina_s написа:Но при положение, че брат ни почина преди майка си този член важи ли?

Да уточним последно-кой първи е починал-брат Ви или майка му?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Семейни казуси