Здравейте!
Имам нужда от юридически съвет, за да знам каква юридическа помощ бих могла да потърся. По време на брака ни, мъжът ми винаги е продавал колите, които е купувал с мой подпис, който да декларира съгласие. Преди развода ни той продаде една кола, без да ми иска подписа и съгласието. И закупи друга, но на чуждо име. Също преди самият развод, но след като той бе започнал като процедура.
Възможно ли е да продаде колата, след като е придобита по време на брака ни, без моето разрешение и подпис? И с предполагаемо от мен, фалшифициране на подписа ми. Каква съдебна отговорност той носи за това, по кой закон и член?
И има ли право да закупи кола на чуждо име или да я прехвърли без моето знание и съгласие по време на брака?
Имам и още един въпрос.
Имущество, предобито преди брака не може да се дели при развод. То остава собственост, доколкото знам , на лицето, на което е било собственост преди брака.
Обаче поради сложните конфликтни отношения, то не е върнато на мен, която го притежавам преди брака ми с този човек. Както и се съмнявам, че ще ми се върне в цялостта му и непокътнато. Какво мога да направя аз, за да го върна и каква наказателна отговорност носи лицето, което откаже да ми го върне или го върне повредено или наполовина?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 03:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Подправка на подпис.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Подправка на подпис.
имуществото което е придобито преди брака си е ваше , така е по закон , ако смятате ,че бившият съпруг ще го укрие и т.н. ,след развода ще ви се наложи да водите ревандикационен иск /що се отнася до възможноста да предприемете постъпки по наказателен ред по повод на имуществото ,което бившия съпруг е задържал ,оставям на колегите занимаващи се с наказателно право да доразяснят въпроса / , за това ,че е продал колата която е била СИО то според чл.22 ал.4 от СК ,разпореждането с обща движима вещ от единия съпруг без участието на другия няма сила за този съпруг ,ако купувачът на автомобила е знаел или според обстоятелствата е могъл да знае,че липсва вашето съгласие.
- donnа2
Здравейте отново!
Благодаря за отговора ви, единственото, което не можах да обясня за себе си- той съдебно отговорен ли е при продажбата на колата ни, която е придобита по време на брака, ако е продадена без мое знание и съгласие, и подпис?
Благодаря за отговора ви, единственото, което не можах да обясня за себе си- той съдебно отговорен ли е при продажбата на колата ни, която е придобита по време на брака, ако е продадена без мое знание и съгласие, и подпис?
- Елена Жекова
Ако съпругът Ви е участвал в изготвянето и/или използването на неистински документ, то той е наказателно отговорен. Но едва ли е станало така. Най-вероятно се е позовал на посочената от donna2 разпоредба от СК. Ако е взел и/или задържа противозаконно Ваше имущество, то също носи нак. отговорност.
За това трябва да подадете жалба до Районна прокуратура по местоизвършване на деянията, но внимавайте да не го набедите в извършване на престъпления, които той не е извършил, защото тогава нещата ще се обърнат срещу Вас.
За това трябва да подадете жалба до Районна прокуратура по местоизвършване на деянията, но внимавайте да не го набедите в извършване на престъпления, които той не е извършил, защото тогава нещата ще се обърнат срещу Вас.
- 6veda
- Младши потребител
za da prodade kolata, съпругът ви е сключил договор за покупко - продажбана МПС, като подписите на договарящите са заверени от нотариус. НО за сключването на този договор е необходимо да се представи и Декларация при прехвърляне на собственост върху МПС по чл. 226, ал. 2 от ДПК, като за попълването на неверни данни в нея декларатора носи наказателна отговорност. Много е вероятно в нея вашия съпруг да е посочил, че не е женен, за да избегне необходимостта от търсенето на вашето съгласие. Ако вие знаете при кой нотариус е била сделката може да проверите и ....вие решавате
- Galia_B
Наказателната отговорност в този случай /при попълването на декларацията за граждаско и имотно състояние при сключване на сделката/, ако е попълнена невярно е по чл.313 от НК. В случай, че има подправка на подпис-308 и сл. от НК. Сезирайте прокуратурата.Те имат право да поискат копия от нотариалните регистри, макар че трудно ще открият оригинал на договора, за да се установи подправката.
- LageG
Няма да е трудно, оригиналът е със сигурност в архивите на КАТ, където е регистриран. Те задължително го пазят. Проблемът е, че не знаете в кой град е, затова по- добре сезирайтте прокурорът, той има правомощия да изиска тази информация.
- shveda
- Потребител
Сигурно ли е, че е продал колата официално? Проверете в КАТ дали наистина е регистрирана такава сделка.
- BlaueAugen
И за там имам съмнения.Доколкото ми е известно, там има само заверено копие. Поне при мен такива са били изискванията на КАТ. Оригинал със сигурност би следвало да има у купувача, но неговия интерес да го представи е силно съмнителен, дори при поискване от надлежните органи.
- LakeG
Със сигурност има екземпляр в архива на КАТ. Задължително е.
- shveda
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|