начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Семейно жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Семейно жилище

Мнениеот 5656565 » 26 Май 2004, 18:27

Колеги поставям следния казус:

Двама съпрузи са пред развод, въпрос на време кои от двамата ще предяви исковата си молба.Семейното жилище реално е собственост на съпругата , тъй като е построено с отстъпено право на строеж върху въздух на жилище на нейните родители.След което тези родители са дарили построените етажи на дъщеря си.
Съпругът много трудно би могъл да докаже приноса си . Тъй като това е станало преди повече от десет години и в момента не разполага с никакви документи за закупените от него материали и дадени пари.
Към този момент реално вина за разтрогване на брака има съпругата.
От брака има две родени деца на 13 и 18 години и двете изевяват желание да живеят при съпругът.
Какви са пътищата да докаже по някакъв начин съпруга приноса си, като се вземе предвид ,че по време на надстрояването на етажите съпругът е в бил в чужбина и е осигурявал само финанси за закупуване на материали за жилището си.
Какво би могъл да получи от делбата той.Кое е по изгодно да се откаже от всичко и се размине с една мижава издръжка за децата или да поема отговорността да гледа децата и да получава от невярната си съпруга 50-100лева издръжка.
Как се доказват подобренията при условие ,че е минало толкова много време.
5656565

Re: Семейно жилище

Мнениеот donna » 26 Май 2004, 20:08

жилището е построено по време на брака ли ,тогава ли нейните родители са и отстъпили правото на строеж, след това пишеш че родителите са дарили етажите на дъщеря си , уточни факта на кого е прехвърлено правото на строеж , с какъв договор ,продажба ,дарение ,издръжка и гледене ......

"Двама съпрузи са пред развод, въпрос на време кои от двамата ще предяви исковата си молба.Семейното жилище реално е собственост на съпругата , тъй като е построено с отстъпено право на строеж върху въздух на жилище на нейните родители.След което тези родители са дарили построените етажи на дъщеря си."

по -голям принос може да се докаже и със свидетелски показания, също така правил е някакви парични преводи, ако банката пази архивите си ,а предполагам ,че е така , може да се проследят парите
donna
Старши потребител

Мнениеот 5656565 » 27 Май 2004, 12:57

Всички документи са в съпругата и ние нямаме достъп до тях най-вероятно жилищните два етажа са с договор за дарение. Всичко е ставало без знанието на съпруга. Той не пази преводите си. Отстъпеното право на строеж е на родителите на съпругата.Въобще сме в много неизгодна позиция.
5656565

Мнениеот 5656565 » 27 Май 2004, 13:00

Ако те интересува нещо повече сигурно ще се поява около 17. часа
5656565

Мнениеот donna » 27 Май 2004, 17:03

ок , проверихте ли в службата по вписванията , там ще откриете това което търсите
а също така може да поискате информация и от данъчното нали все пак плаща данъци ,към декларацията се прикрепя и копие от акта за собственост
donna
Старши потребител

Мнениеот 5656565 » 27 Май 2004, 17:24

Ок ,аз за службата по вписвания знам, ще го питам клиента и за данъците, така или иначе обаче дори той да ги е внасял какава полза след като са на името на съпругата, или ако и е давал парите да ходи да ги внася тя след като тя е счетоводител и се е оправяла до сега със сметките и другите въпроси в СИО .Аз акта за собственост много лесно ще го открия по името на отчуждителя. В това не е разковничето ?
5656565

Мнениеот donna » 27 Май 2004, 17:32

след като е пращал пари и то не малко това е принос съпоставете неговата и нейната заплата и ще си проличи , също така ще се наложи да ползвате и свидетели
donna
Старши потребител

Мнениеот 5656565 » 27 Май 2004, 17:59

Най лошото ,че се отива към свидетел и на мен това хич не ми харесва. За заплатите също знам. Сега водя едно такова дело и вече сме към приключване ,т.е предстои ни заседание за прения и преминавне по същество.както усещам обче съда ще се позове на експертизата ,а в този казус ,дали ще стигнем до експертиза не знам.
5656565

Мнениеот donna » 27 Май 2004, 18:47

каква по-точно експертиза сте искали
donna
Старши потребител

Мнениеот 5656565 » 27 Май 2004, 18:56

За разликата между справедливата пазарна цена на имота преди да бъдат направени подобренията и след тях.Да не говоря ,че там отново съпругата беше скрила всички фактури и документи за разходи.Жилището пък е на името на баща и и въобще се чудя защо има такива балами които си дават парите за жилище и подобрения , като всичко се мени някой път с часове.
5656565

Мнениеот donna » 27 Май 2004, 19:21

ако жилището е на името на бащата ........там май ще има едно облигационно вземане само и дали не е минала 5г. давност ,май трябва и да докаже ,че неговите пари са дадени от съпругата на баща и , виж ако случайно знаеш от кои фирми са купувани материалите и ако наистина са издавани фактури то фирмите са длъжни да ги пазят 5г. след първата ревизия е някой си ги пазят и след тоя срок така че мисля първо с едно удостоверение да се снабдите от съответните фирми с документите , ако ли пък познавате управителите им може и на добра воля да ви дадат някое заверено копие , но май първото по делото заседание е минало и нали знаете ,че за това удоволствие се плаща ,освен ако не го измислите някакси като нови доказателства за които не сте знаели и поради тая причина не сте ги представили най-късно в първото по делото заседание .

какво да се прави съпрузи имали са си доверие само дето един ден се е оказало бития бит...............
donna
Старши потребител

Мнениеот 565655 » 27 Май 2004, 19:38

В стария казус стигнахме до цифра която ни удовлетворява , според експертизата но в новия който тепърва предстои едва ли имаме някакъв шанс и съпругът е в патова ситуация, като приказката за бития и ....
Лошото е,че фирмите не пазят никакви документи за жалост или пък някой вече са фалирали, след като минат петте години , а нали разбра в предстоящия казус са минали повече от десет години , двамата имат брак повече от 20 години и най-вече съпругата е успяла докато съпругът е бил в чужбина да укрие всичко. той просто си е бил мислил че всичко винаги ще бъде ОК и е давал пари като истинал арабин на "съпругата " си ,докато сега чупи пръсти и се чуди какво да прави и не смее даже да подаде молба за развод , защото според него живее в "чуждо жилище" и никой не може да забрани на съпругата да посещава "дома" си, който тя посещава веднъж месечно.4
565655

Мнениеот donna » 27 Май 2004, 19:44

направо го съжелявам вашият клиент , правил е подобрения върху имота на бащата на съпругата боже опази ,че с тия пари е и строено , минала е давността
горкият човечеч , тая съпруга явно някой някога я е понаучил на това онова , е на човека май ще му остане радоста ,че се е тървал от един звяр
donna
Старши потребител

Мнениеот 565655 » 28 Май 2004, 16:02

Днес говорих с адвокатката и , лошото е ,че и аз я познавам тази съпруга и бях много изненадан когато съпругът и ми спомена всички те зи факти. За сега поне има някаква светлина в тунела . Съпругът поне за сега не иска да подава молба за развод , но ..................божа работа, след като съпругата е му влюбена в човек с 14 години по-голям от нея т.е 53 годишен въобще я очаква много светло бъдеще.
А аз мислех че е много хрисима и благочестива просто свят като цвят
565655

Мнениеот donna » 28 Май 2004, 16:08

в такъв случай предполагам ,че съпругата ще подаде иска за развод , нали знаеш разни хора разни идеали ,какво се учудваш , за мен развода е нещо нормално , но не е разбирам поведение от типа дай да довършим другия с всички средства , мисля ,че е гадно
donna
Старши потребител

Мнениеот 5656565 » 28 Май 2004, 16:38

Имам клиент на който смисъл на живота му е станал да се образуват дела срещу бившата му съпруга , а пък тя да пише жалби до къде и дойде наум даже до арменския поп.Съпругата е споделила пред колегата ,че за сега няма да подава молба за развод , но те реално живеят вече 10 месеца във фактическа раздяла, след като се виждат за по няколко часа ,разбира й 12-14 , без тя да поема никакъв ангажимент към никого в семейното жилище.
5656565

Мнениеот donna » 28 Май 2004, 17:02

от това един добър писател мисля би написал един доста добър роман , а един режисьор би направил страхотен хумористичен филм
donna
Старши потребител

Мнениеот 5656565 » 28 Май 2004, 17:24

Смееш се на чуждото нещастие , за жалост обаче това са реалности. Не ,че не приемам развода за нещо нормално и какви ли не глупости съм чувал в залата като причина за развод.Искам обаче да помогна на човека по някакъв начин и го търся , уви аз също му казах ,че най -добре е да се развадат по взаимно съгласие. Ябълката на раздора е не развода , а имуществото им. те ще са разведени за отрицателно време и не е толкова важно по чия вина ,едни разноски и двамата могат да ги поемат.
5656565

Мнениеот donna » 28 Май 2004, 21:48

Чак пък да се смея не , по принцип никога не вземам нещата присърце това което е работа остава в слжбата и това е , едното си е работа другото аз самата .
А в случая развод по взаимно съгласие е добър вариант , в конкретния случай остава най -важното уреждането на имуществените отношения , смяташ ли че ще постигнат някакво съгласие.
donna
Старши потребител

Мнениеот 5656565 » 31 Май 2004, 18:28

Май и дума не може да става за чл.100СК, те даже по трета алинея на 99 не щат да чуят .Аз също си оставам работа в офиса и много рядко се занимавам в къщи защото имам хоби и предпочитам да съм сред природата в почивните часове.Лошото е, че аз ги познавам и двамата , а пък съпругата смята всеки за враг щом не споделя нейното мнение.
Тя говори за съпругът да и плаща наем за жилището й още по време на фактическа раздяла , пък ти си мислиш за споразумение това май е абсурд.
От разговора с вероятния и съветник колега също се вижда ,че тя няма никакво намерение да приключва с авантюрата си и е тръгнала устремено към развод.
5656565

Назад към Семейни казуси