- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Искат ми
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Искат ми
Здравейте!
През 1990год. бившият ми съпруг ме осъди да му изплащам издръжка за детето ни , което той по подмолен начин взе от мен. След няколко месеца престана да ми я иска повече. Но преди месец получих съобщение от съда на базата на което аз трябва да му платя доста голяма сума за по издръжката която той не е получавал през всичките тези години . Тя е изчислена по 20лв. месечно за 12 години и 8 месеца./такъв бе размера на присъдената му издръжка/
Какво мога да направя? Не би ли трябвало тази сума да се деноминира , или просто посочете ми начин по който да си спестя това голямо плащане?
През 1990год. бившият ми съпруг ме осъди да му изплащам издръжка за детето ни , което той по подмолен начин взе от мен. След няколко месеца престана да ми я иска повече. Но преди месец получих съобщение от съда на базата на което аз трябва да му платя доста голяма сума за по издръжката която той не е получавал през всичките тези години . Тя е изчислена по 20лв. месечно за 12 години и 8 месеца./такъв бе размера на присъдената му издръжка/
Какво мога да направя? Не би ли трябвало тази сума да се деноминира , или просто посочете ми начин по който да си спестя това голямо плащане?
- juji
Re: Искат ми
това, че е спрял да я иска, не означава че решението на съда не е в сила...мен ако питате, плащайте, защото става въпрос за вашето дете, не за моето...
- изумена
Не става въпрос за плащане а за заяждане , той има толкова пари , че може да издържа дори и вашите деца , иска не толкова парите защото теза него са нищо а просто да ме съсипе.
- juji
разбирам, но волята на съда според Вас без значение ли е? Присъдената издръжка трябва да се изплаща, независимо кой колко пари има. Това е Ваше задължение, а Вие сте го пренебрегнали...
- изумена
Щом детето живее при него и сте осъдена да плащате издръжка - дължите я, независимо той колко пари има. Радвайте се , че е само 20 лв., вече минимумът е 30 лв., така че може да иска и увеличение. Идете при съдия изпълнителя и поискате да разсрочите плащането. От друга страна - ако нямате доходи и имущество - няма откъде да ви вземат и тези пари, така че - спокойно.
- maria01
- Потребител
Въпросът ми е мога ли да се позова на закона за деноминацията и по този начин дръстично да намаля сумата която той ми иска за минало време , имайки в предвид , че не е предприемал нищо за актуализиране на издръжката до този момент?
- juji
1.Разбира се, че можете да се позовете на деноминацията. Съдебното решение е влязло в сила преди деноминацията, и е определило размер от 20 лева, които след деноминацията са две стотинки.
2.Можете освен това да се позовете и на изтекла във ваша полза давност. Вземанията за издръжка се погасяват с изтичането на 3 годишен срок считано от деня, в който вземането е станало изискуемо.
3.Съветвам ви да направите необходимите изчисления, и да платите оставащата сума, тъй като носите наказателна отговорност за неплащане на издръжка. Плащането направете с пощенски запис или по банков път. Можете да направите копие от вносната бележка, като я заверите лично и копието пратите с нотариална покана с обяснение за размера на платеното.
2.Можете освен това да се позовете и на изтекла във ваша полза давност. Вземанията за издръжка се погасяват с изтичането на 3 годишен срок считано от деня, в който вземането е станало изискуемо.
3.Съветвам ви да направите необходимите изчисления, и да платите оставащата сума, тъй като носите наказателна отговорност за неплащане на издръжка. Плащането направете с пощенски запис или по банков път. Можете да направите копие от вносната бележка, като я заверите лично и копието пратите с нотариална покана с обяснение за размера на платеното.
- баща на близнаци
Блaгoдаря Ви за изчерпателната информация , но това което пропуснах да отбележа е , че съобщението от съда което получих всъщност е запор на трудовото ми възнаграждение който е изданен на базата на изпълнителен лист който от своя страна пък е издаден тази година и въобще не е съобразен със вече упоменатият закон за деноминацията. Та във този запор е упомената сумата но без да бъде уточнено това деноминиран лев ли е или не. Какво сладва от тук нататък?
- juji
сумата следва да се деноминира , по време на влизане на закона за деноминацията в сила бях съдебен кандидат и то в съдебно изпълнителната служба , съдийката ни накара върху папките на делата да запишем деноминираната сума ,това за улеснение в бъдеще и за да не стават грешки ,все пак тая деноминирана сума следва да платите с лихвата
- donna
- Старши потребител
Но какво да направя сега когато вече съдът се е разпоредил за тази сума и е направил грешка ,че не е взел в предвид деноминацията?
- juji
чакай сега доколкото разбирам има образувано изпълнително дело по изпълнителен лист от незнам си кога , сега каккъв съд , исково производство за увеличение на издръжката ли е водено или какво
или съдия изпълнителя е сбъркал като е писал сумата в съобщението , ако е така мисля че ще става въпрос само за техническа грешка и няма нужда дори да се обжалват действията на съдия изпълнителя , а само обяснете къде е грешката и поискайте да ви напише ново съобщение или да корегира старото
или съдия изпълнителя е сбъркал като е писал сумата в съобщението , ако е така мисля че ще става въпрос само за техническа грешка и няма нужда дори да се обжалват действията на съдия изпълнителя , а само обяснете къде е грешката и поискайте да ви напише ново съобщение или да корегира старото
- donna
- Старши потребител
Има образувано изпълнително дело на РС по изпълнителен лист който пряко всички норми/според / мен е издаден 2004год. въз основа на решение на РС за издръжка от 1990год. Та Във този изп. лист пише , че издръжката за която съм осъдена е 20лв. но това е било 1990год. Обаче във съобщението за запора който ми е наложен пише , че аз дължа 164 месечни вноски по 20лв. или 3280лв./сегашни пари/. Нямало е до момента никакво исково производство за увеличение на издръжката а само молба от страна на бившият ми съпруг към РС , че не му е плащана издръжка 164 месеца на базата на което аз му дължа 3280 лв. Това е ?????
- juji
......И не става въпрос за правописна грешка тъй като след въпрос към съдия изпълнителя написал запора защо не е имал в предвид деноминацията той ми отговори , че се е съобразил изцяло с издадения изпълнителен лист и не е в неговите правомощия да решава каква да бъде сумата-деноминирана или не.
- juji
обжалвайте действията на съдия идпълнителя , те се обжалват в седем дневен срок от получаване на съобщението , жалбата е чрез съдия изпълнителя до окръжния съд , ако сте изпуснали срока , платете в деноминирани лева , пуснете една молба до съдията ,че сте платили и да се вдигне запора който е грешенно изчислен съдия изпълнителя ще не ще ще се произнесе и тогава обжалвайте резолюцията му
паралелно с горното поискате поправка на явна фактическа допусната в изпълнителния лист , депозирате молба за поправка по делото по което е издаден изп. лист ,искате съда служебно да приложи и изпълнителното дело след като се увери че е сгрешил ,съдията постановява да се нанесе поправката , е обикновенно поправката е нов изпълнителен лист ,а стария го унищожават
паралелно с горното поискате поправка на явна фактическа допусната в изпълнителния лист , депозирате молба за поправка по делото по което е издаден изп. лист ,искате съда служебно да приложи и изпълнителното дело след като се увери че е сгрешил ,съдията постановява да се нанесе поправката , е обикновенно поправката е нов изпълнителен лист ,а стария го унищожават
- донна2
да допълня ,депозирайте и едно възражение по изпълнителното дело за изтекла погасителна давно във ваша полза ,тоест до колкото разбирам дължите пари за 12г. ,вземанията за издръжка се погасяват с 3г. давност тоест дължите пари само за последните три години в едно със законната лихва
- донна2
ама си мисля че съда не е сгрешил ,в изпълнителния лист е написано правилно , написано е и по кое дело е издаден от коя година , така че жалете действията на съдия изпълнителя /той трябва да събере деноминираната сума /
- donna
- Старши потребител
На базата на всичко казано до сега мога ли от тук нататък да му плащам по 2стотинки на месец , и може ли той да претендира за нещо повече като изключим това , че има право на увеличение на издръжката? Тоест има ли право да продължи да ми налага запори заради това , че не му изплащам цялата/според него/сума?
- juji
да по 2 стотинки така излиза , но първо обжалвайте действията на съдията и направете възражение за изтекла погасителна давност за част от вземането
- donna
- Старши потребител
Изключително съм Ви благодарна за консултацията! Вече има светлина в тунела , започвам да действам.
Благодаря Ви!
Благодаря Ви!
- juji
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|