начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ЖИЛИЩНА МАФИЯ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЖИЛИЩНА МАФИЯ

Мнениеот sa » 29 Юни 2004, 17:24

1.След развод се води подялбено дело за два имота, апртамент и къща. Делото е в първа фаза, определяне на квоти, и в момента е във ВКС.
Бившият съпруг, след тежко счупване на бедрото, е упълномощил хора от жилищната мафия да продадат неговата ½ идеална част от апартамента “на цена и купувач по тяхна преценка, включително и сами на себе си” – цитат от пълномощното.
Какво ДА НАПРАВЯ ЗА да блокирам евентуална продажба и да запазя жилището за детето си, като имате впредвид че имам вземания за моята част от втория имот – къщата и бъдеща неплатена издръжка за детето?
sa
Младши потребител

Re: ЖИЛИЩНА МАФИЯ

Мнениеот ДИ » 29 Юни 2004, 20:52

Щом имате образувано дело за делба, предполага се, че всеки уважаващ себе си адвокат ще впише исковата молба. Ако не го е направил - сменете го!!! Безплатна консултация jurist_adviser@abv.bg
ДИ

Мнениеот Г.К. » 01 Юли 2004, 21:55

Потърсете си адвокат който ще вземе проблема ви насериозно а не заради хонорара. Пожелавам ви успех.
Г.К.

Мнениеот sa » 09 Юли 2004, 15:03

Оказа се че адвоката ми е замесен с тази мафия. Какво да направя за да впиша исковата молба по вече заведенота подялбенно дело и къде трябва да я впиша
sa
Младши потребител

Мнениеот Иван » 09 Юли 2004, 16:20

1.Проверете дали исковата молба е вписана. Отивате в деловодството в което е делото Ви.Намирате го по призовка, в която пише състава, който Ви гледа делото. Намирате деловодството по състава, давате им призовката и искате да видите делото. Намирате в самото дело исковата молба за делба. В горния десен ъгъл на молбата трябва да има син печат/правоъгълен/, на който да пише "вписана №..... дата...... том...... в Службата по вписванията на .......... районен съд.
2.Ако няма този печат, ще трябва да я впишете. Пишете молба до съдията по делото: Г-н Съдия, моля да ми бъде издаден заверен от съда препис/в два екземпляра/ от исковата молба за делба. Същия ми е необходим за да бъде представен за вписване в Службата по вписванията. Ще трябва да платите такса за преписа. След като го вземете/в двата екземпляра/, го представяте за вписване в Службата по вписванията с молба: Моля да бъде вписана исковата молба за делба. Представям нотариален акт, удостоверение за платена държавна такса. Понякога искат данъчна оценка, с оглед материалния интерес по който се плаща таксата за вписване. Няма проблем да си извадите-напълно безплатно е-в данъчната служба по местонахождение на имота.
Иван

Мнениеот didide » 09 Юли 2004, 16:36

1. Поискайте обезпечение на бъдещ иск за издръжка /или пък и за дсругитне вземания относно къщата/ чрез налагане на възбрана върху неговата идеална част имотите. Процедурата е определение- обезпечителна заповед- вписване на възбраната.
2. Вписването на исковата молба за делба според мен има само оповестително действие. Поне в момента не мога да се сетя за защитно действие.
3. Ако сделката е чрез продажба, вие имате право на изкупуване по чл.33 ЗС.
didide

Мнениеот Иван » 09 Юли 2004, 17:07

Нека не навлизаме в големия спор за действието на вписване на иск за делба, респ. на ревандикационен иск. Много колеги, включително съдии по вписванията приемат, че действието не е само оповестително, а и защитно/дава се ред на вписването, респ то има обвързващо действие за правоприемника-трето лице/. Разбира се въпрос на практика е как ще бъде прилаган чл.121 ал.3 ГПК в такива случаи, след измененията в разпоредбите за вписването в ЗС. Ако някой има информация или може да цитира в пълен текст съдебни решения по този член, моля да го направи. Аз лично много съм търсил, но досега не съм намерил. Може би трябва още да се постарая........... :)
Иван

Мнениеот e » 09 Юли 2004, 17:10

За да продадат 1/2 ид.ч. по чл. 33 ЗС се иска отказ от вас, че жилището Ви е предложено на определена цена. Щом смятате, че е мафия, те трябва да фалшифицират Ваш подпис. И по-късно може да се развали сделката. Хубаво е предложението на didide да искате от съда обезпечение върху бъдещ иск чрез налагане на възбрана върху имота. Защото вписването на исковата молба се прави, за да се осведомят трети лица за съществуване на такъв иск, а не спира сделката.
Давам Ви и друга идея - пуснете молба с входящ № в данъчната служба по местонахождението на имота, че Ви рекетират и да не издават данъчна оценка на други лица, освен собственика. Запазете с входящия номер екземпляр и за вас. В случай, че се извърши с Вашия дял някаква далавера, можете да съдите държавата в лицето на данъчните за обезщетение. Така ще получите все пак някаква сума, за да не останете с пръст в уста.
Прехвърлете някаква малка част от Вашия дял чрез дарение на Ваш родител или дете, така се затруднява фалшификация, защото освен Ваше съгласие, трябва да фалшифицират и съгласието на третия собственик, а сумата за рушвети става по-дебела и за 1/2 ид.ч. никой няма за се занимава, тъй като печалбата му ще е равна на разходите и подкупите. Не си струва.
e

Мнениеот didide » 09 Юли 2004, 17:38

за Иван.
Действието на вписването на исковата молба не се определя по усмотрение на съда. ЗС казва, че вписването има оповестително действие, ОСВЕН когато има друга норма, който регламентира защитното действие. ПРИ РЕВАНДИКАЦИЯ ВПИСВАНЕТО ИМА САМО ОПОВЕСТИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ- Т.Е. ПРОСТО ИНФОРМИРА ТРЕТИТЕ ЛИЦА ЗА ПРАВНИЯ СПОР. Мисля че при делбата е същото, поне в момента не се сещам за специална норма като при предварителните договори, крайната нужда, павловия иск и прочие.
didide

Назад към Семейни казуси