начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

майчинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

майчинство

Мнениеот бременна » 03 Юли 2004, 15:36

Добър ден!
Извинявам се ако темата вече е обсъждана във форума,но нямам много време да разглеждам и търся. Моля ви да ми отговорите на един въпрос,който ме притеснява.Безработна съм от доста време и съответно и неосигурена социално.Дохода ни е под 200 лв на член от семейството със съпруга ми,защото него го осигуряват на 200лв.Имам ли право да получавам някакво майчинство?Доколкото чух и четох в сайта на социалното министерство при това положение имам право на тези помощи от социални грижи в продължение на 1 год.+детските+еднократната помощ за раждане на дете.Това така ли е наистина? Да не би да са премахнали и тази привилегия,ако може да се нарече така,защото постоянно си променят законите? Притеснявам се да не би да стане така,че да не ми дадат това майчинство,а ще имам нужда от тези средства,дори и за година да е.Моля ви да ми разясните дали имам това право?
Много ви благодаря предварително ако ми помогнете по въпроса.
Приятен ден!
бременна

Re: майчинство

Мнениеот monteskio! » 03 Юли 2004, 15:41

От декмври 2003г. изплащането на месечни помощи по чл. 7 от Закона за семейни помощи за деца се прехвърли към тириториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане - съответните Дирекции "Социално подпомагане" по постоянен адрес на родителите. След подаване на молбата, помощ се отпуска за 6 мес., след изтичането им трябва да я подновите, като представите актуални документи - като брутен доход на семейството от предходните шест месеца, удостоверение, че децата са записани и редовно са посещавали училище в предходните шест месеца, молба-декларацията се подписва и от двама Ви, а при подаването изискването е да се представи пред служителя, лична карта за справка.

Цитирам колежката Вера.

MONTESKIO
monteskio!

Мнениеот родител » 03 Юли 2004, 16:18

Монтескьо, не помогна особено на жената.Тя пита за обезщетение при майчинство,а ти цитира отговора на колежката Вера ,който касае единствено сем. помощи за деца.Осигурените майки все още получават това обезщетение от НОИ.Неосигурените от съответните АСП.Преди няколко дни в НС отново е приета нова промяна касаеща бременните и майките и се очаква публикуването в ДВ.Моят съвет на патил е на място да попита в съответното "Соц.осигуряване"кога ,къде и какво трябва да направи.
родител

Мнениеот донна2 » 03 Юли 2004, 17:15

според нормативната уредба към днешна дата

Тъй като не сте дали допълнително информация от кога сте безработна и в кой месец сте бременна
според чл.48а от КСО ,за да имате право на обезщетение при бременност и раждане трябва да имате осигурителен стаж 6 месеца от който 3 месеца през периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца, от който започва отпускът за бременност и раждане
Тоест по данните които имам следва до ви кажа че няма да получавате тия пари
,ако все пак имате някакъв осигурителен стаж , ще е добре ако се намери някой ,който да ви вземе на работа дори на срочен договор за да придобиете тия 3 месеца предхождащи месеца от който започва отпуска за бременност и раждане /опитайте по програмите от социална помощ към заетост /, това ви го казвам на посоки защото не зная в кой месец е бременноста и дали има време да се направи тази гимнастика с осигуряването

вие естествено ще получавате майчинство като неосигурена майка ,защото една осигурена майка за да си получи майчинство 2г. за сега трябва да отговаря на ей това условие -има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца, като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест, или за всички осигурени социални рискове без безработица, от които 3 месеца през периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца, от който започва отпускът за отглеждане на малко дете.
вие в случая не работите и не се осигурявате/дори и да си намерите работа за да получите 2г. майчинство следва да отговаряте на условията които съм написа по-горе / така ,че ще по лучавате майчинство като неосигурурена майка съобразно закона за семейните помощи за деца и правилника за неговото прилагане ,а именно
ще имате пправо като неосигурена майка ,след като дохода на член от семейството ви не надвишава 200 лв ,да получавате помощ за отглеждане на детето в размер на 100 лв месечно , 18 лв помоще за дете до навършване на 18г. ,както и еднократна помощ за раждане на дете в размер за първо, за второ и за трето дете-по 200 лв.; за четвърто и за всяко следващо дете-по 100 лв.
При раждане на близнаци, един от които е трето дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете-близнак в размера за трето дете.

НОРМАТИВНА УРЕДБА КЪМ ДНЕШНА ДАТА

Кодекс за социалното осигуряване

Чл. 48а. (Нов - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.07.2004 г. - ДВ, бр. 21 от 2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за бременност и раждане, ако има осигурителен стаж 6 месеца, като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест, или за всички осигурени социални рискове без безработица, от който 3 месеца през периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца, от който започва отпускът за бременност и раждане.

Чл. 52а. (Нов - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.07.2004 г. - ДВ, бр. 21 от 2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца, като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест, или за всички осигурени социални рискове без безработица, от които 3 месеца през периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца, от който започва отпускът за отглеждане на малко дете.

Закон за семейните помощи за деца
Чл. 6.. (1) Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.
(2) Помощта по ал. 1 е в размер, както следва:
1. за първо, за второ и за трето дете-по 200 лв.;
2. за четвърто и за всяко следващо дете-по 100 лв.
(3) При раждане на близнаци, един от които е трето дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете-близнак в размера за трето дете.
(4) При определяне поредността на децата се вземат предвид само родените от майката деца, които са живи в момента на раждането.
(5) Помощта по ал. 1 се изплаща на майката, а при невъзможност да я получи-на друг законен представител на детето.
(6) Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер 100 лв.
Чл. 7.. (1) Месечните помощи за дете до навършване на 18 години се изплащат на семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, при условие, че детето:
1. не е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца;
2. от 7 години до навършване на 18 години редовно посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;
3. живее постоянно в страната.
(2) При условията на ал. 1, т. 1-3 месечната помощ за деца, настанени за отглеждане в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда от чл. 26 от Закона за закрила на детето, се изплаща независимо от дохода на семейството.
(3) Размерът на помощите по ал. 1 се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.
(4) При условията на ал.1, т. 1 и 3 месечната помощ за дете с трайно увреждане, установено от компетентните здравни органи, се изплаща независимо от дохода на семейството в двоен размер на помощта, определена по реда на ал. 3.
Чл. 8.. (1) Месечни помощи за отглеждане на дете до една година в размер 100 лв. се изплащат на майката (осиновителката), чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, при условие, че:
1. майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за задължително обществено осигуряване;
2. детето не е настанено за отглеждане в специализирана институция за деца на пълна държавна издръжка;
3. детето живее постоянно в страната.
(2) При условията на ал.1 месечна помощ за отглеждане на дете се изплаща и на самотния баща-осиновител.
(3) При условията на ал.1, т. 1-3 месечни помощи за отглеждане на дете с трайни увреждания в размер 100 лв. се изплащат до навършване на 2-годишна възраст на детето, независимо от дохода на семейството.
Чл. 9.. (1) Помощите по чл. 7 и 8 се изплащат през месеца, следващ месеца, за който се дължат на майката (осиновителя/осиновителката).

имайте предвид ,че се подготвят законодателни промени , които следва да се обнародват в ДВ , до тогава не мога да кажа нищо ,но мога да ви дам малко инфо
което купирах от друг сайт за предстоящите промени в закона за семейните помощи за деца

Една бременна жена, която е осигурена, ще получава помощ за отглеждане на детето си. На неосигурените ще се полага еднократна помощ 45 дни преди раждането в размер на 150 лева. Ако неосигурената жена в този период е на трудов договор, заедно с месеците за отглеждане на дете тя ще може да влезе в системата за социалното осигуряване, решиха депутатите.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов обясни, че осигуреното лице ще има право на обезщетение, ако има осигуровки за 4 месеца за последната година, предхождаща раждането. Депутатите не приеха предложението на Росица Тоткова от ОДС обезщетението за самотните майки да се увеличи с 50%. Това не е редно да го правим, защото ще стимулираме извънбрачните връзки, каза Адемов. Не бе прието и предложението на Тоткова детските от 18 лева да станат 27 лева.

За първи път се отпуска еднократна помощ за семейства, чийто доход е под двеста лева и имат първокласник. Помощта ще се определя от социалния министър всяка година и ще се подпомагат децата за закупуване на учебници, помагала и т.н. Депутатите промениха още, че месечните помощи за деца ще са до завършване на средното образование, но не след навършване на 20 години. Промяната се налага с това, че не всички деца завършват средното си образование на 18 години, както беше до сега.

питайте след време отново във форума , след като обнародват ЗИД на ЗСПД ,ако има промени ще ви кажем какви са точно
донна2

Мнениеот донна2 » 03 Юли 2004, 18:19

Цитатче и размисли
"Председателят на социалната комисия Хасан Адемов обясни, че осигуреното лице ще има право на обезщетение, ако има осигуровки за 4 месеца за последната година, предхождаща раждането. Депутатите не приеха предложението на Росица Тоткова от ОДС обезщетението за самотните майки да се увеличи с 50%. Това не е редно да го правим, защото ще стимулираме извънбрачните връзки, каза Адемов. Не бе прието и предложението на Тоткова детските от 18 лева да станат 27 лева. "

Тука се питам следното г-да ДЕПУТАТИ , защо сте такива големи радетели на гражданския брак , ако някой е решил за сключва граждански брак това няма да е заради мизелните семейни помощи от 18 лева

ето кой е самотен родител ,този който сам отглежда децата си

Правилник за прилагане на закона за социалното подпомагане

Допълнителни разпоредби

§ 1. (1) (Предишен текст на § 1 - ДВ, бр. 97 от 2001 г., в сила от 1.11.2001 г.) По смисъла на правилника:
3. "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст.
донна2

Мнениеот бременна » 03 Юли 2004, 20:35

Аз в момента съм в 7-ия месец и няма да успея да направа това което ме посъветва за съжаление.Имам трудов стаж само 3 месеца и то от преди 2 години.А в този случай какво? Мога ли да получавам соц.помощи за отглеждане на дете до 1 г.,наистина ще ми и необходима помощ.Доколкото разбрах след раждането си подавам молби -декларациите,които ги видях в сайта на соц.министерство.Плащат ми по 100 лв+18лв на месец в продължение на 6 месеца и след това пак си подновявам за още 6.Съответно и еднократната помощ за раждане на дете.
бременна

Мнениеот донна2 » 03 Юли 2004, 20:43

да точно така ,правилно сте разбрали ,ще получавате помоща по 100 лв месечно ,като неосигурена майка + сем. помощи за деца -18 лв както и ще получите и еднократната помощ за раждане на дете

след като детето навърши една година ще получавате само по 18лв сем. помощи за детето

дано законодателството се промени към по -добро
защото тия пари са малко
донна2

Мнениеот бременна » 03 Юли 2004, 21:56

Много ви благодаря за изчерпателните отговори!
И аз се надявам да се промени за по-добро,но както е тръгнало ,незнам...хем искат да се покачва раждаемоста в България,хем нищо не правят за стимулирането й.
Наистина са малко парите,но все пак е нещо.
бременна

Мнениеот Паци » 04 Юли 2004, 22:42

Не забравяйт,е всеки път когато ходите в Соц. грижи ,да носите акта за раждане на детето, акт за сключен гр. брак и двете лични карти, освен бележките за дохода, цзащото ще ви размотават.
Паци

Мнениеот Вера » 05 Юли 2004, 14:00

Монтескьо, хубаво ме цитраш, но пак не даваш отговор на всички зададени от жената въпроси, на които съм отговаряла по повод на друго питане. Но в крайна сметка - да се порови и тя, постоянно въртим едно и също. Нямала време - ние имаме ...
Вера

Мнениеот бременна » 06 Юли 2004, 14:23

Еднократната помощ от 150 лв преди раждането имате ли представа откъде мога да си я получа и какви документи са необходими?
бременна

Мнениеот донна2 » 06 Юли 2004, 14:31

ЧАКАЙ ДА ОБНАРОДВАТ ЗИД на ЗСПД и да влезе в сила ,още нищо няма в ДВ
а и не мога да кажа кога ще стане това
донна2

Назад към Семейни казуси