начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

майчинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

майчинство

Мнениеот nass » 07 Дек 2004, 16:15

Здравейте,
самоосигуряващо се лице съм,стоматолог, в 9 месец съм бременна и според всички сметки, съм в периода на болнични. Осигурявана съм 6 месеца назад на 29 % ДОО и имам следните въпроси:
Мога ли да прехвърля майчинство на родител, който е бил на трудов договор до преди месец, а сега е пенсионер? Доколкото знам прехвърлянето става когато приключи периода на болнични,т.е. 135 дена, това може би ще е февруари за мен, родителят е бил на трудов договор до октомври, без да е осигуряван на високия процент
На какви точно условия трябва да отговаря лицето, на което може да се прехвърли майчинството?
какви са вноските по време на болнични като проценти?
Какви документи са необходими за НОИ , освен болнични и платежни за 6 месеца назад, за да подам молба за болнични?
Задължителна ли е заверката на трудов стаж всяка година и препоръчително ли е да я направя преди излизане в майчинство или има други срокове, например след данъчната декларация
Благодаря Ви предварително.
nass

Re: майчинство

Мнениеот донна2 » 08 Дек 2004, 13:57

за да прехвърлите майчинството ,трябва и лицето на което го прехвърляте и вие да работите по трудово правотношение чл.164 от КТ ,касае лица които са в ТПО
в случая вие не работите по ТПО и не можете да го прехвърлите , също така не може да се прехвърли майчинство на пенсионер

№ 94-СС-302 от 7.06.2004 г. относно прехвърляне ползването на платения отпуск за отглеждане на малко дете на бащата

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

чл. 164 КТ

Съгласно чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда, след използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.
Отпускът по ал. 1, със съгласието на майката, се разрешава на бащата или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение (чл. 164, ал. З КТ).
От горните текстове е видно, че за да може майката да предостави правото на ползване на допълнителен отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. З КТ на бащата, е необходимо не само бащата, а и тя да работи по трудово правоотношение, тъй като само в този случай тя има право на отпуск по чл. 164, ал. 1 КТ.
Ето защо, майката - едноличен търговец, тъй като не работи по трудово правоотношение, не може да прехвърли правото на бащата да ползва допълнителния отпуск по чл. 164, ал. З КТ.
донна2

Re: майчинство

Мнениеот nass » 08 Дек 2004, 14:55

Ако съм Ви разбрала правилно, след като съм самоосигуряващо се лице правото за 2-годишното майчинство мога да го ползвам само аз и не мога да го преотстъпвам на никой, защото не съм на ТПО.
Ако може да получа отговор и на другите въпроси за приключване на година и за % осигуровки по време на болнични
nass

Назад към Семейни казуси